HELSENORGE
forklaring på ord og uttrykk

Cannabis

Cannabis er et fellesnavn for de narkotiske stoffene som utvinnes av en underart av hamp, Cannabis sativaPlanten dyrkes mest i varme strøk, spesielt i Asia, Nord-Afrika og Mellom-Amerika, men er vekstvillig og kan i prinsippet dyrkes hvor som helst. Navnet cannabis kommer fra gresk kannabis, "hamp", og skal opprinnelig ha kommet fra Skytia eller India.

Virkestoffer

Hamp (Cannabis sativa) inneholder en rekke kjemiske forbindelser, og flere av disse er narkotiske stoffer hvorav Tetrahydrocannabinol (THC) er det viktigste psykoaktive virkestoffet.

Bruksmåter

Røyking er den vanligste måten å innta cannabispreparater på, enten som marihuana, hvor man røyker tørkede blomster fra hunnplanten, eller som hasj som består av harpiks og pressede blomster fra spesielle sorter av hamp, da ofte blandet med tobakk som brennmiddel.

Effekter

Inntak av cannabis kan fremkalle en rus som er karakterisert av oppstemthet, en følelse av letthet, man «svever», og tidsbegrepet og virkelighetsoppfatningen endres. Akutt vil bruken i kunne gi blant annet angstanfall og hallusinasjoner. Ved langtidsbruk øker risikoen for fysiske og psykiske skader.

Les mer via lenken under:

Cannabis, hasj og marihuana – helsenorge.no
Kilder©:
Mattilsynet, Wikipedia 

Store norske leksikon© :
Bramness, Jørgen Gustav; Dietrichs, Erik Sveberg: cannabis i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 26. mars 2021 fra https://sml.snl.no/cannabis 

Vanligste ulovlige rusmiddel

Cannabis er det vanligste av de ulovlige rusmidlene. I Norge er cannabisekstraktet Sativex godkjent som legemiddel for pasienter med multippel sklerose (MS), og det er også mulig å få medisinsk cannabis på godkjenningsfritak.

Kilde: rusopplysningen.no

Fant du det du lette etter?