HELSENORGE
FORKLARING PÅ ORD OG UTTRYKK

Hallusinogener

​Hallusinogener er en samlebetegnelse på rusmidler som påvirker hjernen og fremkaller psykoselignende bevissthetsforandringer og forstyrrelser av sanseoppfattelsen som illusjoner og hallusinasjoner. De klassifiseres ofte i tre grupper:​​

Flere stoffer fra andre stoffgrupper kan ha milde hallusinogene egenskaper som for eksempel cannabis eller amfetaminderivater som MDMA som i blant kan finnes klassifisert som hallusinogener.

Felles for alle hallusinogene stoffene er at de forandrer hjernens fortolkning og sortering av inntrykkene som kommer gjennom sansene. Psykedelika virker hovedsakelig ved å påvirke hjernens serotoninreseptorer, dissosiative stoffer påvirker hovedsakelig NDMA-reseptorer og antikolinerge stoffer kolinerge reseptorer.

Disse stoffene fremmer illusjoner og andre endringer i persepsjon. Mest typisk er forandringer i synsinntrykk, for eksempel at objekter forandrer farger eller former. Man kan også se objekter som ikke finnes i virkeligheten, det som ofte forstås som hallusinasjoner. Også sanser som hørsel, smak, lukt og bevegelse kan forvrenges ved inntak av psykedeliske stoffer.​Kilde: Mørland, Jørg: Hallusinogener i Store medisinske leksikon på snl.no.
Hentet 13. september 2022 fra https://sml.snl.no/hallusinogener

Fant du det du lette etter?