Nervesystemet er en fellesbetegnelse på alt nervevev i kroppen. Nervesystemet styrer kroppens atferd gjennom å kontrollere muskler og kjertler (effektororganene), samt å motta og lede impulser fra omgivelsene gjennom sanseorganene. Nervesystemet deles anatomisk inn i sentralnervesystemet og det perifere nervesystemet, og funksjonelt deles det inn i det somatiske («kontrollerbare») og det autonome («automatiske») nervesystemet.
Hjernen
Hjernen (gresk: encephalon, «i hode») er kontrollsenteret i sentralnervesystemet hos dyr og mennesker. Hjernen tilhører det sentrale nervesystemet, og dens funksjon er å ta imot, analysere og samordne den informasjonen som kommer fra sanseorganene, samt å sende utgående impulser som den samordnede informasjonen er opphav til. (1)
Hjernen er det organet som gjør oss i stand til å sanse, tenke og styre kroppsbevegelser. Hjerne og ryggmargen er omgitt av tre hjernehinner: Den harde hjernehinnen (dura mater), den midtre spindelvevshinnen (arachnoidea) og den innerste, bløte hjernehinnen (pia mater). (2)
(1) Walberg, Fred: Hjerne i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 7. september 2022 fra https://snl.no/hjerne
(2) Jansen, Jan K. S.: Hjernehinnene i
Store medisinske leksikon på snl.no.
Hentet 7. september 2022 fra https://sml.snl.no/hjernehinnene
Sentralnervesystemet
Hjernen er hovedorganet i sentralnervesystemet som kontrollerer resten av nervesystemet. Den består av et uendelig antall nerveceller som gjennom et finurlig samspill styrer tanker, følelser, atferd og bevegelser, og behandler alle stimuli som vi utsettes for. Dette er impulser som for eksempel synsinntrykk, lyd, smak, lukt og berøring. Sentralnervesystemet og det perifere nervesystemet er forbundet i ryggmargen.
Kilde: Norsk
Helseinformatikk AS
Illustrasjon: Unni Helgesen / SlidePlayer
Det perifere nervesystem