HELSENORGE
forklaring på ord og uttrykk

Seksualitet

​Seksualitet er et begrep som omfatter kjønnslivet, forplantning, tiltrekning, lyst, fantasier, moral og kulturelle normer. 

Seksualiteten preger og gjennomsyrer personligheten på en grunnleggende måte. Seksuelle og erotiske følelser, tanker og handlinger utspiller seg i seksualiteten.

Seksualiteten følger mennesket gjennom hele livet. Det er holdepunkt for at god seksualitet ikke bare underholder livet, men at mennesker med god seksualitet også lever lengre og er mindre syke.​

Biologi

Kroppene våre kan reagere med lystfylte reaksjoner på seksuelle stimuli. Disse reaksjonene kan oppleves så sterke at det virker umulig å la være å gjøre noe med dem, men kan også føles som en svak, knapt merkbar kribling. Seksuelle stimuli kan være personer som oppfattes som attraktive, det kan være objekter (fetisjer), fantasier, berøring eller lukt.

De fysiske reaksjonene merkes først og fremst i kjønnsorganene, men de kan også innebære andre fysiske reaksjoner som hjertebank, kribling i magen, varme i huden (rødming), eller at en blir skjelven i bena​.​

Les mer:
Seksualitet - Store medisinske leksikon​

Se også: Aseksuell


Kilde: Grünfeld, Berthold; Almås, Elsa: seksualitet i Store medisinske leksikon på snl.no.
Hentet 5. september 2022 fra https://sml.snl.no/seksualitetFant du det du lette etter?