Koronaviruset
Revmatologisk avdeling har landets fremste eksperter på behandling av inflammatorisk revmatisk leddsykdom. Nå har de samlet kunnskapen om koronaviruset og gir råd om hvordan pasienter med inflammatoriske leddsykdommer skal forholde seg i den krevende tiden vi er inne i.
Hovedkonklusjonen er at det per i dag ikke finnes kunnskap som tilsier at pasienter skal stoppe eller trappe ned antirevmatisk behandling (immunsupprimerende behandling). Våre eksperter har tatt for seg en rekke problemstillinger og via lenkene under finner du alle deres råd.
Informasjon til pasienter med inflammatorisk revmatisk leddsykdom (web)Last ned pdf: Covid-19 Informasjon for pasienter revmatologi_V6.0.pdf
Kort om oss
Revmatologisk avdeling er ansvarlig for behandlingstilbudet innenfor revmatologi for hele Oslo by og har regionsykehusansvar for Helse Sør-Øst. På Revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus behandler vi revmatiske ledd- og ryggsykdommer og artrose. OUS/Rikshospitalet behandler voksne med bindevevs- og vaskulittsykdommer og er ansvarlige for behandlingstilbudet for alle barn med revmatiske sykdommer. Ordningen med fritt sykehusvalg gjør at vi tar imot pasienter fra andre steder i landet.
De nasjonale tjenestene Nasjonal behandlingstjeneste for revmatologisk rehabilitering (NBRR) og Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR) er tilknyttet Revmatologisk avdeling.
Nasjonal behandlingstjeneste for revmatologisk rehabilitering (NBRR)Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR)
Henvisning
For å komme til undersøkelse hos oss må man ha en henvisning, den får man vanligvis fra fastlegen sin. På bakgrunn av hva som står i henvisningen gjør vi en vurdering av om og når du skal innkalles til time hos oss. Dersom vi vurderer at det haster å komme til undersøkelse hos oss ringer vi og avtaler time en av de nærmeste dagene.
Til henvisende leger
Dette avsnittet er først og fremst skrevet for henvisende leger, men personer som er eller skal til utredning for en revmatisk sykdom kan også finne relevant informasjon her. Vi ønsker å gi pasientene et best mulig medisinsk tilbud. Gode henvisninger hjelper oss i stor grad til rett vurdering av hastegrad. De sykeste pasientene får tilbud om time i løpet av få dager. Ved behov kan fastlegen ta direkte kontakt med oss på telefonnummer 22 45 15 40.
En henvisning bør inneholde informasjon om:
- Hensikten med henvisningen, gjerne tentativ diagnose.
- Tidligere revmatiske sykdommer, kort om eventuell behandling.
- Andre tidligere/kroniske sykdommer av betydning.
- Aktuell sykehistorie.
- Informasjon om revmatisk sykdom i pasientens familie
- Symptomer: Smerter og stivhet i ledd og/eller rygg. Oppgi hvilke ledd som er affisert, og varighet på symptomene.
- Aktuelle kliniske funn, som hovne ledd, mulig synovitt og redusert bevegelighet.
- Aktuelle blodprøvesvar: CRP, SR, anti-CCP, ANA, RF. Urinsyre. HLA B27 der det er indisert.
- Resultat av billeddiagnostikk av rygg/ledd der det foreligger.
- Faste medisiner.
Det er en stor fordel for oss å motta all informasjon samlet. Dersom det er bestilt supplerende undersøkelser av fastlege (for eksempel blodprøver og radiologi) ber vi om at henvisningen sendes når disse svarene foreligger og kan legges ved henvisningen.
Ved sterk mistanke om inflammatorisk leddsykdom anbefaler vi å henvise til revmatologisk poliklinikk uten å gjøre billeddiagnostisk utredning på forhånd.
Ved
akutt artritt hos tidligere leddfrisk pasient eller artritt med sterke smerter og/eller nedsatt allmenntilstand anbefaler vi å konferere med vakthavende revmatolog for snarlig vurdering.
Tverrfaglig tilbud
På Revmatologisk avdeling er vi opptatt av å gi den beste behandlingen, og det innebærer at når det er behov for det kan man få oppfølging av en eller flere av disse faggruppene:
- Leger
- Sykepleiere
- Fysioterapeuter
- Ergoterapeuter
- Psykologer
- Sosionomer
- Farmasøyter
- Sekretærer
Vår poliklinikk: Senter for ortopedi og revmatologi (SOR)
SOR er poliklinisk senter for pasienter med sykdom og skader i bevegelsesapparatet. Det vil si at dersom du skal til Diakonhjemmet Sykehus for utredning eller behandling av en inflammatorisk revmatisk leddsykdom, eller ortopediske tilstander, så skal du til SOR.
Hvor finner du SOR på sykehuset?
Du kan komme til SOR på to måter. Den ene veien er fra Reidar Kobros vei og inngangen er merket "Poliklinikker". Gå til ventre rett etter inngangen og registrer deg i resepsjonen slik at vi vet du har kommet. Du kan også gi inn ved hovedresepsjonen på Diakonhjemmet Sykehus i Diakonveien 12 og følge skiltene til SOR.
Avbestilling og endring av timeavtalen
Avtalte timer må avbestilles eller endres senest 24 timer i forkant. Avbestilling senere enn dette belastes med et gebyr som må betales selv om du har frikort.
- Timer på mandager må avbestilles eller endres før kl. 12.00 på fredagen før.
- Vil du avbestille eller endre timen kan du ringe oss på 22 45 15 40 (tast 2), eller gjøre det via nettsiden "Min journal", se lenke nedenfor.
Avbestilling av time
Telefontid med sykepleier
På hverdager fra kl. 09.30 til kl. 11.30 (torsdager fra kl. 10 - kl. 11.30) har vi en sykepleier tilgjengelig som kan svare på medisinske spørsmål på telefon. Ring 22 45 15 40. Dette er et tilbud til pasienter som får behandling hos oss for revmatiske sykdommer.
Revmatologisk sengepost
Revmatologisk sengepost består av et døgntilbud, et dagtilbud og en infusjonsvirksomhet. Til sengeposten kommer pasienter til utredning, eller for å få behandling for sin revmatiske sykdom. Vi har seks senger på sengeposten, og pasienter som kommer til oss kommer enten på døgnopphold med overnatting, eller dagopphold. Døgnopphold varer som regel fra et til tre døgn.
Pasienter som skal på dagopphold på Revmatologisk sengepost må forvente å være her fram til klokken 16.00 på den aktuelle dagen. Du trenger ikke ha med seg noe spesielt, men det kan bli noe ventetid, så en god bok anbefales.
Tverrfalig
For å kunne gi den beste behandlingen er vi opptatt av å jobbe tverrfaglig. Det vil si at dersom det er behov for det vil pasienter som kommer til oss møte behandlere fra forskjellige yrkesgrupper, for eksempel fysioterapeuter og ergoterapeuter i tillegg til leger og sykepleiere. Dette er en individuell vurdering som gjøres for den enkelte pasient. Med mindre det er avtalt oppfølging kun med sykepleier, vil pasientene alltid møte både lege og sykepleier på oppfølgingstimer.
Forberedelser
Husk å ta med liste over alle medisiner som du bruker. Denne listen får du fra fastlegen din. Hvis du bruker hormontabletter, som p-piller, tabletter mot overgangsalder eller benskjørhet, inhalasjonsmedisin eller insulinpenn så må du ha med dette når du kommer til oss.
For å få best mulig utbytte av oppholdet får pasienter som kommer til døgn- eller dagopphold hos oss får tilsendt et spørreskjema før oppholdet starter. Hensikten er å reflektere over disse spørsmålene i forkant av oppholdet:
- Hvilke forventninger har du til innleggelsen?
- Hva ønsker du å få avklart under oppholdet?
- Har du noen utfordringer knyttet til din revmatiske sykdom for tiden?
Verdisaker
Vi anbefaler at du ikke tar med verdisaker. Penger og andre verdisaker kan eventuelt oppbevares i sykehusets safe, og personalet kan hjelpe deg med dette dersom du ønsker det. Sykehuset har ikke erstatningsansvar for tapte eiendeler.
Kontakt
Revmatologisk sengepost kan kontaktes via sentralbordet, på telefonnummer 22 45 15 00.
Avbestilling og endring
Dersom du ikke har anledning til å møte som avtalt til dag- eller døgnopphold er det viktig å gi beskjed om dette i god tid, senest 24 timer i forkant. Vi har mange pasienter på venteliste hos oss, så vær derfor oppmerksom på at dersom man avbestiller eller utsetter dag- eller døgnopphold må man påregne noe ventetid for ny avtale.
- Avtaler på mandager må avbestilles eller endres før kl. 12.00 på fredagen i forkant.
- Avbestilling eller endring av tidspunktet for oppholdet kan enten gjøres ved å ringe Revmatologisk sengepost via sentralbordet, på 22 45 15 00, eller via nettsiden "Min journal", se lenke nedenfor.
Avbestilling av time
Infusjonsbehandling
En del mennesker med revmatiske sykdommer behandles med biologiske legemidler som skal ta intravenøst, det vil si at man får medisinen direkte i blodåren. Dette skjer på en egen enhet på Diakonhjemmet Sykehus, et infusjonsrom, som man kommer til ved å følge skiltene til "Revmatologisk sengepost". På infusjonsrommet er det kaffe, te og internett tilgjengelig.
Blodprøver
Alle som skal til oss for å få infusjon må ha tatt en blodprøve maks en uke i forkant av infusjonen. Dersom blodprøven ikke er tatt på Diakonhjemmet Sykehus må du ha med prøvesvarene til oss i forkant av timen. Dersom du ikke har tatt blodprøven i forkant, eller ikke har med prøvesvarene, vil det ikke være mulig å få infusjon som avtalt den dagen.
Spørreskjema og samtale med sykepleier
Før man får infusjon må alle pasienter fylle ut et spørreskjema, og en sykepleier vil også ha en samtale med deg. Grunnen til dette er at vi må avklare om det skulle være noen grunn til at du ikke bør få infusjon. Typiske ting vi trenger svar på er om du har fått medisinsk behandling, tannbehandling eller tatt tattoveringer i utlandet i det siste, om du har vært syk, har feber eller om det er noen andre ting som har skjedd som det er viktig at vi vet om. Samtalen med sykepleier er også viktig for å finne ut av om du har fått en infeksjon eller alvorlige bivirkninger av den pågående behandlingen.
Kontakt
Ønsker du å ta kontakt med oss kan du ringe Revmatologisk sengepost på telefonnummer 22 45 15 00.
Avbestilling og endring av timeavtalen
Det er viktig å møte opp til avtalt time, og hvis man ikke har anledning til å komme ønsker vi beskjed så raskt som mulig. Det er mange pasienter som skal ha behandling hos oss, og dersom man avbestiller eller endrer timeavtalen må man påregne noe ventetid for ny time. Avtalte timer må avbestilles eller endres senest 24 timer i forkant. Avbestilling senere enn dette belastes med et gebyr som må betales selv om du har frikort.
- Timer på mandager må avbestilles eller endres før kl. 12.00 på fredagen før.
- Timer kan endres eller avbestilles ved å ringe oss på 22 45 15 00, eller via nettsiden "Min journal", se lenke nedenfor.
Avbestilling av time
Forskning
På Revmatologisk avdeling er forskningsaktiviteten høy, og vi deltar i og leder en rekke større og mindre forskningsprosjekter. Vårt mål er at forskning skal føre til bedre diagnostikk og behandling for pasienter med revmatisk sykdom.
Forskningaktiviteten på Revmatologisk avdeling har hatt jevn vekst siden første disputas i 1991. Årlig publiserer vi rundt femti til åtti artikler i internasjonale fagfellevurderte tidsskrifter, og de siste årene har forskere hos oss også publisert i noen av verdens mest annerkjente tidsskrifter, The Lancet og The BMJ. Siden 2008 har Revmatologisk avdeling hatt status som EULAR Centre of Excellence innen revmatologi, en internasjonal annerkjennelse av at forskningen vår holder høy faglig kvalitet.
Brukermedvirkning i forskning
Les om REVMA pasientråd
Forskere som også jobber som leger
På Revmatologisk avdeling jobber mange av forskerne våre også med pasientbehandling. På den måten får forskerne erfaring og ideer, de fanger opp aktuelle problemstillinger i klinisk praksis og de får innsikt i hvilke utfordringer pasienter møter i sin hverdag. Dette gir bedre forskning og bedre pasientbehandling.
Våre doktorgradsstudenter
På Revmatologisk avdeling jobber det også mange stipendiater med sine doktorgradsprosjekter. Vi er opptatt av å skape et godt miljø for stipendiatene, og sørger for at de både for faglig påfyll og veiledning.
Pasientdeltakelse i forskningsprosjekter
Det pågår i enhver tid flere forskningsprosjekter på Revmatologisk avdeling, noen leder vi mens andre er samarbeidsprosjekter med andre sykehus. Det betyr at du som kommer hit som pasient kan bli spurt om å delta i et forskningsprosjekt. Dette er selvfølgelig frivillig, og det er viktig at du etterspør informasjon som du føler at du trenger, enten fra våre leger eller sykepleiere, før du bestemmer deg for å delta.
Les forskningsnyheter på REVMAbloggen
Vil du lese forskningsnyheter fra Revmatologisk avdeling anbefaler vi deg å ta en titt på bloggen vår:
REVMAbloggen
Enhet for klinisk forskning holder til i den gamle forstanderboligen, vis a vis inngangen til poliklinikkene, i Reidar Kobros vei.
Hvilke pasienter skal til Diakonhjemmet sykehus og hvem skal til Rikshospitalet?
Både Diakonhjemmet Sykehus og OUS/Rikshospitalet behandler pasienter med revmatologiske diagnoser, men sykehusene behandler forskjellige revmatiske sykdommer. Voksne pasienter med revmatiske leddsykdommer behandles på Diakonhjemmet Sykehus, mens voksne med bindevevs- og vaskulittsykdommer behandles på OUS/Rikshospitalet. OUS/Rikshospitalet er også ansvarlig for behandlingstilbudet for alle barn med revmatiske sykdommer.
Nasjonale tjenester
To nasjonale tjenester er tilknyttet Revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus.
Nasjonal behandlingstjeneste for revmatologisk rehabilitering (NBRR)
NBRR tilbyr skreddersydd tverrfaglig rehabilitering for pasienter over 18 år med kronisk inflammatorisk revmatisk sykdom, både inflammatoriske leddsykdommer og bindevevssykdommer. Et opphold på enheten planlegges og gjennomføres i nært samarbeid mellom pasient og et spesialisert tverrfaglig team. Det tverrfaglige teamet består av revmatolog, fysioterapeut, sykepleiere, ergoterapeut, sosionom og psykolog. Samarbeid med innsøkende instans og lokale helsetjenester er en del av våre rutiner. Enheten har fem senger og rehabiliteringen er døgnbasert.
Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR )
NKRR samler, utvikler og formidler kunnskap om rehabilitering for mennesker med revmatiske sykdommer. Målet er å styrke det vitenskapelige grunnlaget for tverrfaglig behandling og rehabilitering for mennesker med revmatiske sykdommer gjennom forskning, fagutvikling, kompetansespredning og nettverksbygging. I tillegg til utvikling og drift av en rekke fagutviklings- og forskningsprosjekter kan enheten bistå med veiledning, kurs og undervisning.
NKRRs nettside
Medisinsk bibliotek
Medisinsk bibliotek er et fagbibliotek for ansatte ved alle sykehusets avdelinger.
Les mer om Medisinsk bibliotek
Selvrapportering via internett
Selvrapportering via internett er et tilbud vi har til pasienter, hvor man kan besvare spørsmål om sykdom og helse i forbindelse med behandling og oppfølging ved Revmatologisk avdeling. Mulighet til å rapportere via denne løsningen gjelder kun dersom du har fått en sms fra oss med oppfordring til å svare på noen spørsmål i forbindelse med behandling og oppfølging ved Revmatologisk avdeling. Nettportalen krever innlogging med BankID.
Lenke selvrapportering