Under
De aller fleste blir operert med kikkhullsteknikk (laparoskopi), men i noen få tilfeller anvendes åpen kirurgi (laparotomi). Dette avgjøres av kirurgen som skal operere deg.
Kikkhullsteknikk
Kirurgen lager små snitt i buken og bruker tynne rør hvor instrumenter og kamera føres inn for å gjennomføre operasjonen. Under operasjonen blir det blåst gass inn i buken, slik at kirurgen bedre skal få oversikt over organene dine og få fjernet galleblæren.
Åpen kirurgi
I sjeldne tilfeller vil operasjonen måtte gjøres om til åpen kirurgi. Du vil da får et snitt under høyre ribbensbue, slik at kirurgen kommer bedre til og får fjernet galleblæren.
Narkose/bedøvelse
Inngrepet gjøres i narkose, det vil si at du sover og ikke kjenner smerte. Det er også vanlig å få lokalbedøvelse i tillegg. Selve inngrepet tar omtrent en time.
Etter
Det vil variere hvor lang tid operasjonen tar. Du vil være på en overvåkningsavdeling noen timer etter operasjonen. Etter dette blir du overført videre til sengepost, hvis du ikke opereres dagkirurgisk og reiser hjem samme dag.
Smertebehandling
Smerter i galleblæreområdet og operasjonssårene er vanlig etter operasjonen, og avtar som regel etter to-tre dager. Det kan være vanlig å få smerter i skuldre eller nakke, dette skyldes gassen som har blitt satt inn i buken under operasjonen. Denne gassen vil kroppen kvitte seg med selv, og det beste du kan gjøre er å være i aktivitet. Smertelindring er viktig og det hjelper deg til å puste lettere, bevege deg mer, sove bedre, spise og drikke som normalt og komme deg raskere. Det anbefales å ta smertestillende til faste tider.
Vi bruker en skala for å kartlegge smerter. Du får spørsmål om hvor vondt du har på en skala fra 0 til 10, hvor 0 er ingen smerter og 10 er verst tenkelige smerter. Målet er at smertene dine er mindre eller lik 3 på skalaen.

Hvis du har behov for smertestillende medikamenter ved hjemreise vil du få resept på dette. Det er en risiko for at du kan bli forstoppet når du bruker sterke smertestillende. Det kan forebygges ved å drikke rikelig med væske, være i aktivitet og eventuelt ta reseptfrie avføringsmidler som laktulose eller movicol.
Feber og kvalme
Det er vanlig å ha lett forhøyet temperatur de første dagene etter operasjonen. Dette er kroppens reaksjon på et kirurgisk inngrep. Noen pasienter opplever kvalme etter operasjonen. Du får medikamenter som hjelper mot dette.
Mat og drikke
Du kan spise vanlig mat etter operasjonen, men kan med fordel være litt varsom med inntak av fettrik kost de første ukene. For mye fet mat kan gi smerter, kvalme og diaré. Prøv deg frem da dette er individuelt. De aller flestse kan etter hvert gjenoppta et vanlig kosthold. Er det spesielle hensyn vi må ta angående din diett? Gi oss beskjed når du kommer til sykehuset.
Aktivitet
Det anbefales at du raskt kommer tilbake til normalt aktivitetsnivå for å forebygge komplikasjoner. Det gis ingen aktivitetsrestriksjoner, men grunnet risiko for brokk i operasjonssåret anbefales det å unngå løft over 5 kg den første måneden etter operasjonen.
Sykmelding
Det er vanlig med sykmelding i en uke etter operasjonen. Sykmelding skrives på sykehuset før utskrivelse.
Komplikasjoner
Det er svært sjeldent med alvorlige komplikasjoner som skade på tarm og blodpropp i lunge (lungeemboli) eller legg (DVT). Andre komplikasjoner som kan oppstå er:
Sårinfeksjon, ca 1-2 % - som er en risiko ved fjerning av galleblæren
Blødning i operasjonsområdet, skader på gallegang eller andre indre organer. Dette skjer svært sjeldens og kan i enkelte tilfeller føre til behov for reoperasjon.
Noen ganger kan det være gjenværende stein i gallegangen etter fjerning av galleblæren. Dette kan gi sterke smerter, mørk urin og lys avføring. Ved slike symptomer må du kontakte sykehuset umiddelbart.
Noen pasienter kan oppleve ubehag i galleblæreområdet etter operasjonen, uten at man finner noen årsak til ubehaget.
Operasjonssåret
- Operasjonssårene skal være dekket med steril bandasje minst 48 timer etter operasjonen. Det anbefales bruk av bandasje den første uken for at sårene skal gro på best mulig måte.
- Du kan dusje 48 timer etter operasjonen. Det anbefales å dusje med bandasjen på og skifte bandasje etter dusj om den ikke er vanntett. Unngå å ta direkte på operasjonssårene. La dem lufttørke før du setter på ny bandasje. Vanntett bandasje anbefales å la ligge til den løsner selv.
- Ved kikkhullskirurgi vil stingene forsvinne av seg selv, det samme gjelder innvendige stifter. Ved åpen kirurgi får du som regel stifter som må fjernes på sykehuset eller hos fastlegen ca. 12 dager etter operasjonen. Det anbefales å benytte bandasje frem til disse blir fjernet.
- Ikke bad i badekar eller basseng før operasjonssårene er grodd. Beskytt arrene mot direkte sol det første året for å unngå stygge arr.