Da landslagstreneren ble satt ut av sykdom

Etter en lang løpetur fikk landslagstrener Eirik Myhr Nossum (35) plutselig vondt i en tå. Det var starten på en historie om et smertefullt halvår, diagnosen psoriasisartritt og en sprøyte som fjernet smertene i løpet av ti timer.

− Det første symptomet jeg fikk var den 18. august 2012, forteller Eirik Myhr Nossum til magasinet Dialog som utgis av Diakonhjemmet Sykehus.

Smerten i tåen spredte seg raskt til ankelen. Da ble Nossum henvist til Revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus. Tilfeldighetene ville ha det til at han der møtte en lege som nærmest var skreddersydd for ham: revmatolog Lars Karoliussen er både trønder, sportsentusiast og langrennsfan som ham selv – og altså ekspert på revmatiske sykdommer.

Plagene satte ham ut av dagliglivet

Karoliussen konkluderte med at diagnosen var psoriasisartritt. Vanskeligere skulle det bli å finne en medisin som virket.

Samtidig med at Nossum gikk til utredning på Diakonhjemmet Sykehus ble formen dårligere  og dårligere. Etter hvert gjorde ryggen og nakken så vondt at det var nesten umulig å bevege hodet, og han trengte hjelp til forskjellige gjøremål.

− Plagene med nakken og ryggen satt meg mest ut i dagliglivet. Det var som å kjenne kniver i nakken hver gang jeg beveget meg, forteller Nossum.

Verst om morgenen
Verst hadde Nossum det om morgenen, et ikke ukjent fenomen blant revmatikere.  På den tiden var han ski-tester for Petter Northug. Det var ikke helt enkelt å gjennomføre jobben med en kropp som ikke ville samarbeide. Bare for å komme i gang med dagen måtte han stå ekstra tidlig opp og gradvis varme opp kroppen sånn at han i det hele tatt skulle være i stand til å teste Northugs ski.

I denne perioden skulle han få bruk for en viktig personlig egenskap, nemlig evnen til å tenke positivt, og ikke grave seg ned.

Årolig kontroll.jpg

Årlig kontroll. Etter hvert som psoriasisartritten til landslagstrener Eirik Myhr Nossum har stabilisert seg prates det mer om langrenn enn om sykdom på de årlige legekontrollene hos revmatolog Lars Karoliussen

Hadde drømmejobben

− Jeg hadde drømmejobben og reiste rundt med verdens beste skiløper. Selv om man ikke fant den beste medisinen, så følte jeg hele tiden at jeg fikk ekstremt god hjelp. Det var en positivitet hos legene. De var veldig hjelpsomme og ville finne ut hva dette var og hvordan man kunne løse det. Den gang tenkte jeg ikke at det var en fortvilende situasjon, sier Nossum.

Karoliussen er opptatt av at pasientene trenger informasjon og hjelp til å takle sykdommen best mulig.

- Vår jobb som leger er å være løsningsorienterte, og hjelpe pasienten til å forstå sykdommen. Så må hver person få lov til å takle sin sykdom på sin måte, sier Karoliussen.

− I ettertid tror jeg det hadde vært lett å grave seg ned i en sånn situasjon og ramle ned i et lite aktiv liv. Det å bevege seg er bare sunt, ikke bare for de med psoriasisartritt, men for folk med alle typer sykdommer, sier Nossum.

Prøvde nye medisiner

Vi har etterhvert kommet til påsken 2013, over et halvt år etter at de første symptomene startet, og fortsatt var formen dårlig.

− Da fikk jeg en ny medisin, en cellegift. Den reagerte jeg ganske negativt på. Jeg ble veldig dårlig, og fikk hovne lymfeknuter. Jeg fikk beskjed om å slutte på medisinen og komme meg tilbake på Diakonhjemmet Sykehus.

På Diakonhjemmet Sykehus fikk Nossum tilbud om å prøve en relativt ny medisin, en biologisk medisin. Biologiske legemidler er medisin som stopper immunforsvaret i å angripe seg selv, noe som skjer ved autoimmune sykdommer.

Hoppet vantro rundt i stua

Den første sprøyten ble satt på sykehuset, og Nossum reiste hjem og la seg til å sove. Ti timer senere hoppet Nossum vantro rundt på stuegulvet. Han var symptomfri, smertene var borte.

− Jeg kjente ikke kroppen min igjen. Jeg hadde ikke vondt noen steder.

Effekten av den biologiske medisinen har vedvart til i dag, seks år senere. Det kan nesten høres for utrolig ut til å være sant. Fra å leve med en kropp full av smerter og som ikke fungerte, var Nossum så godt som symptomfri etter én sprøyte.

Lever normalt nå

Til tross for en uvanlig jobb som trener for det norske herrelandslaget i langrenn, lever Nossum nå som han ellers ville gjort og trenger ikke ta spesielle forbehold rundt diagnosen sin. Sykdommen tenker han stort sett bare på den ene gangen i uken når han må ta medisinen sin.

Jeg var heldig som fikk en medisin relativt raskt som ga meg et nytt liv. Mange har prøvd den samme medisinen, men ikke hatt den samme bedringen som meg. Vi er alle forskjellige og har forskjellige ting vi plages med. Jeg er kjempeheldig, og jeg har ingenting annet enn gode ting å si om helsevesenet.

Trening og aktivitet er bra

At Nossum mener fysisk aktivitet kan være til nyttig for mange, vil sannsynligvis ikke overraske noen. Han er overbevist om at det hjalp ham da sykdommen herjet som verst, både fysisk og mentalt.

− Jeg hadde minst smerter nå jeg var i aktivitet. For meg er det en konklusjon på at det å være i bevegelse er bra. Det gjør kanskje litt ekstra vondt i starten, men da må man bite tenna sammen, så blir det bedre. Blir man sittende i en stol, så er det digg der og da, men man blir ikke bedre av å sitte stille, sier Nossum.

Her får han full støtte av Karoliussen. Forskning har vist at trening er en viktig del av behandlingen ved revmatisk leddsykdom.

− Trening er viktig for å styrke muskulaturen rundt skadede ledd, man må trene for å støtte opp de leddene som er vonde, forklarer Karoliussen.

Les mer  via lenkene under: