Ny anbefaling for behandlingsmål for LDL-kolesterol

Nye europeiske behandlingsmål ved kolesterolsenkende behandling av pasienter med høy risiko er: LDL-kolesterol <1,4 mmol/l. Seksjonsoverlege, dr. med Erik Øie understreker at de nye behandlingsmålene fra den europeiske hjerteforeningen (ECS) ennå ikke er vurdert og anbefalt av Cardiologisk selskap og andre foreninger eller faginstanser i Norge.

Likevel vil de nye anbefalingene i noen grad tas i bruk hos pasienter med svært høy risiko.

Øie sier at problemet med de nye retningslinjene er at mange ikke vil oppnå målene selv på behandling med høydose statin (atorvastain 80 mg eller Crestor 40 mg) + Ezetrol/Ezetimib. Da må det ev. brukes en PCSK9-hemmer (Praluent, Repatha), men disse refunderes bare på individuell refusjon ved LDL > 4 mmol/l.