HELSENORGE

Utfordringer til deltakerne på Grønn kongress 2022

Vi ønsker å bidra til økt miljøbevissthet, og har laget noen helt konkrete utfordringer til deg som er deltaker. Kanskje klarer du flere innen 17. juni?  I fjor tok 70 % av dem som var påmeldt en eller flere utfordringer, klarer vi det samme i år? Meld deg på utfordringene når du melder deg på Grønn kongress!

Bilder fra fjordårets utfordring
Tar du utfordringen? Del gjerne resultatet med oss i sosiale medier med #grønnkongress. Her ser du noen eksempler fra 2021.

Her finner du Grønn Kongress

Del gjerne resultatet med oss i sosiale medier med #grønnkongress på instagram, eller på mail til gronn.kongress@diakonsyk.no. Vi trekker heldige vinnere blant de som har sendt inn eller publisert et bilde​. 

Hjelp naturens superhelter

Når skjenket du sist pollinatorene, de som utrettelig sørger for vakre blomster og saftig frukt på bordene våre, en takknemlig tanke? Ifølge en fersk rapport fra EU-kommisjonen er 80 prosent av avlinger og ville blomster helt avhengige av innsatsen de gjør. Uten humler og andre pollinerende insekter ville store deler av verdens matproduksjon og økosystemer kollapse. Faktisk kan vi takke dem for hver tredje matbit vi spiser! Men over hele verden er pollinerende insekter i tilbakegang, og også i Norge står flere av dem i fare for å forsvinne. Heldigvis kan du og jeg gjøre en innsats for å hjelpe dem!

Tar du noen humle/bievennlige utfordringer?

Det er på tide at insektene verdsettes for det de virkelig er – naturens superhelter!

​#1 Så bievennlige planter. Bier og andre insekter setter stor pris på disse blomstene som gir både nektar og pollen.

#2 Lage/kjøp et insekthotell hvor de kan ha reirplassene sine. Det er ikke vanskelig å lage, og krever ikke mer enn at du borer mange hull av ulik størrelse (ikke tvers gjennom) i en vedkubbe som henges opp på en solrik plass.

#3 La hagearbeidet ligge og la deler bli litt ustelt! En variert hage med en blanding av viltvoksende planter i tillegg til hageplantene, med busker og trær av ulike størrelser, gir mange levesteder for et stort antall arter.

#4 Har du godt med plass, kan du prøve å lage ei blomstereng på eiendommen, eller gå sammen med andre og lag en i nærområdet. En slik må aldri gjødsles, og du bør kun bruke blomster som også vokser vilt i Norge.

#5 Ikke sprøyt gift i hagen​

 

Øk miljøbevisstheten rundt deg med disse tre​​ utfordringene

Mange tror det har lite å si hva de som enkeltmennesker gjør. Men vi mennesker lytter til andre mennesker vi stoler på, og vi kopierer folk vi identifiserer oss med. Ved at du engasjerer deg rundt miljø og klima blir du mer enn en dråpe i havet, du skaper ringer i vannet. Det har mye større påvirkning hva du gjør og snakker om ved kaffeautomaten, enn hva en ekspert sier fra en talerstol. ​

Øk miljøbe​​vissthe​ten rundt deg med disse utfordringene

#6 ​Diskuter klima i lunsjen, eller arranger en faglunsj om miljø/klima.

#7 Gjør informasjon om klimaendringer og helse synlig for pasienter i ventearealer.

#8 Meld deg inn i en miljøorganisasjon!

 

Små grep ​monner massevis

Noen miljøtiltak er store, andre er små. Selv om det kan føles flott å ta et skikkelig krafttak for miljøet kan mindre ting i hverdagen ha lignende eller større effekt. Det er mange små tiltak som gir en mer oversiktlig hverdag, en trivligere tur eller hjelper deg å teste ut ny mat. Her er tre utfordringer som gjør nettopp dette. 

Tre enkle miljø-utfordringer for hverdagen

#9 Ta med deg en pose og plukk søppel når du går tur. Gjør dette fem ganger før Grønn kongress. La deg inspirere av NRK: Planet Plast, episode 4: Kan vi rydde opp i dette?

Plast og andre lite nedbrytbare materialer kan bli værende i miljøet i hundrevis av år og skade dyr og mennesker. Mange pleier å påpeke at Norges forsøpling ikke er i nærheten av forsøplingen som forekommer i andre land. Det stemmer, men norske fisk og havfugler får likevel sitt næringsgrunnlag ødelagt av forsøpling som oppstår i Norge.

#10 Rydd opp i e-postkontoen din og slett alle mail du ikke trenger lenger.

Visste du at hvis alle nordmenn sletter 1 til 2 e-poster hver, hadde vi spart like mye strøm som trengs for å lade én million smarttelefoner?

#11 Reduser kjøttforbruket – spis vegetarisk jevnlig frem til Grønn kongress.

Visste du at det å produsere én kjøtthamburger tilsvarer 4 kg CO2-utslipp? Kjøtt er generelt mer miljøskadelig enn grønnsaker. Nordmenns kjøttkonsum har mer enn doblet seg siden 1950. Hver eneste gang du velger å bytte ut kjøttet med en plantebasert rett, har det like stor miljøgevinst som å droppe å skrive ut 500 papirark.

Her er tre gode vegetaroppskrifter fra matblogger Ida Gran Jansen, som tar mindre enn 30 minutter å tilberede, vi vil legge ut nye oppskrifter fortløpende: 

 

Lykke til med utfordringene! Kanskje du klarer flere innen 17. juni? Del gjerne resultatet med oss i sosiale medier med #grønnkongress på instagram, eller på mail til gronn.kongress@diakonsyk.no. Vi trekker heldige vinnere blant de som har sendt inn eller publisert et bilde!


Fant du det du lette etter?