Noen miljøtiltak er store, andre er små. Selv om det kan føles flott å ta et skikkelig krafttak for miljøet kan mindre ting i hverdagen ha lignende eller større effekt.
Energi, en viktig faktor for CO2-utslipp
Energi, en viktig faktor for CO2-utslipp
For å løse klima- og naturkrisen må vi bruke energien mer effektivt. All energiproduksjon belaster miljøet. Derfor vil det beste miljøvalget alltid være å redusere forbruket av energi. Alle er enige om at det er viktig å spare energi.
Strømforbruket i Norge er på rundt 130 TWh årlig, og det planlegges for økt bruk for å fase ut fossil energi. Norge rundt er det planer om batterifabrikker, datasentre, hydrogenproduksjon og annen kraftkrevende virksomhet. Dette kan være næringer og arbeidsplasser som erstatter dagens fossile energibruk. Men omstillingen kan ikke medføre at naturen bygges ned.
Undersøkelser viser at bevissthet på eget energiforbruk kan bidra til å redusere energiforbruket med rundt hele 10 prosent.
Naturvernforbundets rapport Fossilfritt Norge viser hvordan vi skal klare å erstatte all fossil energi med fornybar energi. En full utfasing av fossil energi innen 2040 er mulig å oppnå uten storstilt utbygging av ny fornybar energiproduksjon, men det forutsetter massiv satsing på energieffektivisering, redusert energibruk i transportsektoren samt en styrt avvikling av petroleumssektoren.
De viktigste bidragene for å redusere energiforbruket i hverdagen er: Gå, sykle eller bruke kollektiv transport istedenfor egen bil. Redusere forbruket av energi i boligen ved å ikke ha det for varmt inne, spar på varmtvannet, slå av lys i rom og ute der det ikke er behov, redusere bruk av elektriske apparater. Vi kan alle spare litt dersom vi har fokus på dette i alle sammenhenger.
Visste du at hvis alle nordmenn sletter 1 til 2 e-poster hver, hadde vi spart like mye strøm som trengs for å lade én million smarttelefoner? Det er på tide å rydde opp i e-postkontoen din og slett alle mail du ikke trenger lenger. Det kan vi gjøre jevnlig.
Sykle eller gå til jobben er bra for både miljøet og deg. Bor du langt unna, kan det være utfordrende. Men kanskje det går an å kjøre en kortere strekning og bruke kollektiv transport på resten?
Hvis du virkelig ønsker å spare energi og bidra til at vi kan gjennomføre det grønne skiftet kan du kanskje styre energien slik at det ikke brukes lys og varme når det ikke trengs. Kan du installere varmepumpe, vil varmen koste tre ganger så lite elektrisitet å produsere. Bor du i et gammelt hus, kan du redusere varmetapet med etterisolering og nye vinduer. Erstatter du ventiler som bare er åpne hull med miniventilasjon eller skaffer deg balansert ventilasjon kan du spare en god del og få bedre inneklima på kjøpet. Å velge energieffektive produkter er også mulig. Ennå får du ganske mye støtte fra ENOVA til å installere solceller, så hvis du har mulighet er det kanskje nå du skal gripe den. Sparedusj og ledpærer er også en del av regnskapet.
Hvis du skrur elektriske apparater som fjernsyn, batteriladere, datamaskiner helt av istedenfor å la dem stå i standby-modus sparer du miljøet for overraskende mye strøm.
Visste du at det å produsere én ny t-skjorte tilsvarer det 4,3 kg CO2-utslipp i atmosfæren. Og ved en dongeribukse slippes det ut 33,4 kg CO2? Reparatører er et utdøende yrke fordi klær har blitt så billig å erstatte. Hver dag kastes mer enn 350 tonn klær. Organisasjonene som videreselger klær får mye mer enn de kan håndtere. Å reparere klær og å kjøpe brukte klær fremfor nye er bra for klimaet. Skal du være ekstra fin ved en anledning, er tipset å leie klær istedenfor å kjøpe nytt.
Lykke til med utfordringene! Kanskje du klarer flere innen 16. juni? Del gjerne resultatet med oss i sosiale medier med #grønnkongress på instagram, eller på mail til
Vi trekker heldige vinnere blant dem som har sendt inn eller publisert et bilde!