Nina Østerås

Forsker og fysioterapeut

Faglig interessefelt 
  • Arbeider spesielt med forskning på muskel- og skjelettplager med fokus på artrose, fysisk aktivitet og trening ved artrose, implementering av behandlingsanbefalinger, pasientrapportert kvalitet av behandling ved artrose og avstandsoppfølging ved revmatisk sykdom.

Pågående prosjekter 
  • ForBedre Artrosebehandling er et implementeringsprosjekt som er finansiert med Utviklingsmidler fra stiftelsen DAM. Dette er en videreføring av SAMBA studien som gjennomføres i nært samarbeid med Norsk revmatikerforbund. Målet er å bidra til at personer med hofte- eller kneartrose skal få behandling i tråd med behandlingsanbefalingene for artrose. Prosjektet benytter skreddersydde implementeringsstrategier for å øke andelen fastleger og fysioterapeuter som jobber i tråd med behandlingsanbefalingene.
  • Tettere oppfølging av leddsykdom via internett i GoTreatIt (TANGO): et innovasjonsprosjekt som skal ta i bruk og videreutvikle en teknologiløsning som muliggjør at pasienter med inflammatoriske leddsykdommer regelmessig kan sende informasjon om sin sykdom- og helsetilstand via en internettløsning i GoTreatIT til ansvarlig helsepersonell. Finansiert av innovasjonsmidler fra Helse Sør-Øst og fra Klaveness Innovasjonsfond. I forbindelse med dette prosjektet er det igangsatt en konsensusprosess for å komme fram til et kjernesett for aspekter som er viktige å monitorere ved avstandsoppfølging av personer med revmatisk sykdom.
  • Muskel- og skjelettplager i Ullensaker studien (MUST): epidemiologisk forskning på muskel- og skjelettplager samt epidemiologisk og klinisk forskning på hofte-, kne- og håndartrose.

Deltar også i prosjektene 
  • NOR-Flare, et prosjekt som skal ta i bruk kunstig intelligens og innsamlede helse- og sykdomsopplysninger fra GoTreatIt-databasen til å finne «riktig» tidspunkt for kontrolltimer til personer med inflammatoriske leddsykdommer. Finansiert av Helse Sør-Øst.
  • The efficacy of aerobic exercise and strength training on physical function and cartilage health in patients with knee osteoarthritis - A randomised controlled trial. Finansiert av Norges Forskningsråd.
  • The Osteoarthritis Research Society International (OARSI) Joint Effort Initiative som skal 1) undersøke de mest effektive modellene for artrosebehandling, 2) utvikle langsiktige strategier for effektive implementering av behandlingsmodeller, 3) tilby strukturer og ressurser som skal fremme utdanning og kompetanse blant helsepersonell slik at de kan tilby behandling av høy kvalitet, 4) identifisere prioriterte områder for forskning for å fremme evidensbasert behandling.
  • Flere internasjonale delphi-prosjekter innen artrose med fokus på blant annet oppbluss (flare) ved artrose, definisjon av artrose i ryggsøylen og kjernekompetanse for fysioterapeuter ved videokonsultasjoner.

E-post: nina.osteras(alfakrøll)diakonsyk.no

Vær oppmerksom på at vi ikke besvarer pasienthenvendelser på mail.

Fant du det du lette etter?