8-talls balansetest

Type instrument:

Funksjonstest
Målgruppe: Personer med RA i funksjonsklasse II eller III og personer med myositt.
ICF-nivå : Aktivitet
Anvendes av: Primært fysioterapeuter, men kan benyttes av andre helseprofesjoner
Kort beskrivelse : Terapeuten lager et 8-tall ved hjelp av en merketape. Krav til konstruksjon av 8-tallet er oppgitt i teksten. Pasienten blir bedt om å gå to runder rundt 8-tallet i eget tempo og ikke komme bort i tape-linjene. Terapeuten registrerer antall feiltråkk på eller utenfor linjene.
Anskaffelse:

Utviklet av: Gun Johansson og Gun Brit Jarnlo, Universitetet i Lund 1990.
Oversatt til norsk: NKRR 2004
Testet for metodiske egenskaper:

Noren AM, Bogren U, Bolin J, Stenström C: Balance assessment in patients with peripheral arthritis: applicability and reliability of some clinical assessments. Physiotherapy Research International 2001; 6:193-204. Du kan lese abstract her.

Downs S et al. The Berg Balance Scale has high intra- and inter-rater reliability but absolute reliability varies across the scale: a systematic review. J Physiother 2013;2:93-9. Du kan lese abstract her.

Revmatologiske referanser:

Johansson G, Jarlo GB: Balance training in 70-year-old women. Physiotherapy Theory and Practice, 1991; 7: 121-125.

Frändin K, Sonn U, Svantesson U, Grimby G: Functional balance tests in 76-year-olds in relation to performance, activities and daily living and platform testes. Scand J Rehab Med 1995; 27: 231-241. Du kan lese abstractet her

Tilleggsinformasjon: Klinisk testing av funksjonell balanse sier ikke noe om de underliggende årsakene til redusert balanse. Dette må derfor undersøkes.