AMPS (Assessment of Motor and Process Skills)

Type instrument:   Funksjonstest ved standardisert aktivitetsobservasjon. Evaluering av konkret aktivitetsutførelse.
Målgruppe: Alle pasienter som har problemer med å utføre daglige aktiviteter.
ICF-nivå : Aktivitet og (delvis) deltakelse.
Anvendes av: Ergoterapeuter som har deltatt på AMPS-kurs og er blitt kalibrert som reliabel tester.
Kort beskrivelse : AMPS tester kvaliteten på aktivitetsutførelsen. Pasienten observeres i to aktiviteter. Pasienten velger blant 120 standardiserte aktiviteter. Terapeuten skårer pasientens prosessferdigheter og motoriske ferdigheter i forhold til grad av anstrengelse, effektivitet, sikkerhet og selvstendighet  /grad av hjelp. Skåringene bearbeides av et dataprogram. Utstyr og rom avhenger av aktivitet som velges (f.eks. brette tøy, plante om en plante, støvsuge, lage et måltid).
Anskaffelse: Terapeuter som vil benytte AMPS må gjennomgå et 5-dagers AMPS-kurs og bestå kalibreringsprosessen som følger i etterkant av kurset. Skåringsmanual og softwareprogram for skåring deles ut på kurset. Norge har for tiden ingen egen AMPS-koordinator. Norge og Sverige har nå samme kontaktsted gjennom "AMPS i Sverige", se nettsidene til AMPS .
Utviklet av: Anne G.Fisher (1994).
Oversatt til norsk: AMPS er ikke oversatt til norsk. AMPS-kurs i Norge bruker den engelske versjonen.
Testet for metodiske egenskaper:

Gantschnig et al (2012). Cross-regional validity of the assessment of motor and process skills for use in middle Europe. Journal of Rehabilitation Medicine. 44(2):151-7. Du kan lese abstract her.

Merritt (2011). Validity of using the Assessment of Motor and Process Skills to determine the need for assistance. American Journal of Occupational Therapy. 65(6):643-50. Du kan lese abstract her.

Donnelly C & Carswell A (2002). Individualized outcome measures: A review of the literature. Canadian Journal of Occupational Therapy, 69, 84-94. Du kan lese abstract her.

Revmatologiske referanser:

Waehrens et al (2012): Differences between questionnaire- and interview-based measures of activities of daily living (ADL) ability and their association with observed ADL ability in women with rheumatoid arthritis, knee osteoarthritis, and fibromyalgia . Scandinavian Journal of Rheumatolog, 41 (2), 95-102. Du kan lese abstract  her.

Mallinson et al (2006): Giving meaning to measure: Linking self-reported fatigue and function to performance of everyday activities. Journal of Pain and Symptom Management, 31, 229-241. Du kan lese abstract her.

Poole et al (2006): Comparison of a self-report and performance-based tests of disability in people with systemic lupus erythematosus. Disability and Rehabilitation, 28, 653-658. Du kan lese abstract her.

Tilleggsinformasjon:

Gode nettsider: AMPS i Sverige som også viser til fyldig litteraturliste: http://amps.se/ . De har e-post-adresse larere@amps.se

AMPS Internasjonalt: http://www.innovativeotsolutions.com

AMPS i Danmark: Følge dem gjennom facebook-gruppen "AMPS Danmark" ved www.facebook.com/groups/ampsdk