ASDAS (Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score)

ASDAS
Type instrument:   Sammensatt test for sykdomsaktivitet som kombinerer pasientens subjektive symptom med objektive mål på inflammasjon (CRP eller ESR).
Målgruppe: ASDAS er utviklet for personer med ankyloserende spondylitt (Mb. Bekhterev), brukes også ved aksial spondyloarthritt.
ICF-nivå : Kroppsnivå
Anvendes av: Primært av leger, men kan benyttes av andre helseprofesjoner
Kort beskrivelse :

Benyttes både i klinikk og forskning til kartlegging og effektstudier. Skjemaet etterspør hvordan pasienten følte seg den siste uken i forhold til smerte i ryggen (BASDAI, spørsmål 2), smerte og hevelse i perifere ledd (BASDAI, spørsmål 3), varighet av morgenstivhet (BASDAI, spørsmål 6), patient global  og c-reaktiv protein (CRP) i mg/l eller erothrocyte sedimention rate (ESR).

Poengberegning/skårng: Det foreligger to scoringsversjoner, foretrukket versjon er ASDAS-CRP.

ASDAS-CRP : 0.12 x Back Pain + 0.06 x Duration of Morning Stiffness + 0.11 x Patient Global + 0.07 x Peripheral Pain/Swelling + 0.58 x Ln(CRP+1)

ASDAS-ESR : 0.08 x Back Pain + 0.07 x Duration of Morning Stiffness + 0.11 x Patient Global + 0.09 x Peripheral Pain/Swelling + 0.29 x √(ESR)

Internettkalkulator for begge scoringsversjonene finner du her.

Beregnet tidsbruk: circa 5 minutter.

Anskaffelse: Beregning av ASDAS-score finner du på internett: Internettkalkulator for begge scoringsversjonene finner du her.
Utviklet av: Assessment of spondyloarthritis international society. Link til deres hjemmeside finner du  her.
Oversatt til norsk: Spørsmålene i BASDAI er oversatt av MSD-Norge.
Testet for metodiske egenskaper: Valid test, med høy diskriminerende egenskaper for å evaluere sykdomsaktivitet hos pasienter med AS.
Revmatologiske referanser:

Lukas C et al. Developement of an ASAS-endorsed disease activity score (ASDAS) in patient with ankylosing spondylitis. Ann Rheum Dis. 2009;68:18-24. Du kan lese abstractet  her.

Van der Heijde D et al. ASDAS, a highly discriminatory ASAS-endorsed disease activity score in patients with ankylosing spondylitis. Ann Rheum Dis. 2009 ;68:1811-8. Du kan lese abstractet  her.

Machado P et al. Ankylosing Spondylitis disease activity score (ASDAS): defining cut-off values for disease activity states and improvement scores. Ann Rheum Dis 2011;70:47-53. Du kan lese abstractet  her.

Tilleggsinformasjon ASAS (Assessment of SpondyloArthritis international Society) anbefaler ASDAS som førstevalg for å registrere sykdomsaktivitet hos pasienter med AS.