ASDAS (Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score)

​Type instrument

Sammensatt test for sykdomsaktivitet som kombinerer pasientens subjektive symptom med objektive mål på inflammasjon (CRP eller ESR).

Målgruppe

ASDAS er utviklet for personer med ankyloserende spondylitt (Mb. Bekhterev), brukes også ved aksial spondyloarthritt.

ICF-nivå

Kroppsnivå

Anvendes av

Primært av leger, men kan benyttes av andre helseprofesjoner.

Kort beskrivelse

Benyttes både i klinikk og forskning til kartlegging og effektstudier. Skjemaet etterspør hvordan pasienten følte seg den siste uken i forhold til smerte i ryggen (BASDAI, spørsmål 2), smerte og hevelse i perifere ledd (BASDAI, spørsmål 3), varighet av morgenstivhet (BASDAI, spørsmål 6), patient global  og c-reaktiv protein (CRP) i mg/l eller erothrocyte sedimention rate (ESR).

Poengberegning/skårng: Det foreligger to scoringsversjoner, foretrukket versjon er ASDAS-CRP.

ASDAS-CRP : 0.12 x Back Pain + 0.06 x Duration of Morning Stiffness + 0.11 x Patient Global + 0.07 x Peripheral Pain/Swelling + 0.58 x Ln(CRP+1)

ASDAS-ESR : 0.08 x Back Pain + 0.07 x Duration of Morning Stiffness + 0.11 x Patient Global + 0.09 x Peripheral Pain/Swelling + 0.29 x √(ESR)

Internettkalkulator for begge scoringsversjonene finner du her.

Beregnet tidsbruk: circa 5 minutter.

Anskaffelse

Beregning av ASDAS-score finner du på internett: Internettkalkulator for begge scoringsversjonene finner du her.

Utviklet av

Assessment of spondyloarthritis international society. Link til deres hjemmeside finner du  her.

Oversatt til norsk

Spørsmålene i BASDAI er oversatt av MSD-Norge.

Testet for metodiske egenskaper

Valid test, med høy diskriminerende egenskaper for å evaluere sykdomsaktivitet hos pasienter med AS.

Revmatologiske egenskaper

Lukas C et al. Developement of an ASAS-endorsed disease activity score (ASDAS) in patient with ankylosing spondylitis. Ann Rheum Dis. 2009;68:18-24. Du kan lese abstractet  her.

Van der Heijde D et al. ASDAS, a highly discriminatory ASAS-endorsed disease activity score in patients with ankylosing spondylitis. Ann Rheum Dis. 2009 ;68:1811-8. Du kan lese abstractet  her.

Machado P et al. Ankylosing Spondylitis disease activity score (ASDAS): defining cut-off values for disease activity states and improvement scores. Ann Rheum Dis 2011;70:47-53. Du kan lese abstractet  her.

Tilleggsinformasjon

ASAS (Assessment of SpondyloArthritis international Society) anbefaler ASDAS som førstevalg for å registrere sykdomsaktivitet hos pasienter med AS.