HAMIS (Hand mobility in scleroderma)

Funksjonstest
Type instrument:   Håndfunksjonstest.
Målgruppe: Pasienter med sklerodermi som har nedsatt håndfunksjon
ICF-nivå : Aktivitet.
Anvendes av: Ergoterapeuter og fysioterapeuter.
Kort beskrivelse :

Hamis består av 9 oppgaver som innebærer følgende håndbevegelser:

1. Fingerfleksjon
  2. Fingerekstensjon
  3. Tommelabduksjon
  4. Pinsettgrep
  5. Fingerabduksjon
  6. Dorsalfleksjon i håndledd
  7. Volarfleksjon i håndledd
  8. Pronasjon
  9. Supinasjon

Det er standardiserte sylindere for måling av fingerfleksjon, finger ekstensjon og tommelabduksjon.

Anskaffelse:

Testen kan anvendes fritt.

Last ned Test HAMIS.pdf og Manual for HAMIS.pdf

Sylindere som brukes i testen må man lage/skaffe selv. Et tips er å bruke rør-isolering som finnes med forskjellige diametermål.

Utviklet av: Ergoterapeut Gunnel Sandqvist ved Universitetssykehuset i Lund har utviklet testen
Oversatt til norsk: Hamis er ikke oversatt til norsk.
Testet for metodiske egenskaper:

Måler ikke bevegelighet i grader, og vil derfor ikke fange opp små endringer.

Sandqvist G, Eklund M. Hand Mobility in Scleroderma (HAMIS) test: the reliability of a novel hand function test. Arthritis Care & Research, 2000;13(6):369-74. Du kan lese abstrakt her.

Revmatologiske referanser: Sandqvist G, Eklund M. Validity of HAMIS: a test of hand mobility in scleroderma. Arthritis Care & Research 2000; 13(6):382-7. Du kan lese abstrakt her.
Tilleggsinformasjon: Hamis er "inspirert" av testene SOFI (Signals of Functional Impairment) og KFK (Keitel Function Test).