HELSENORGE

Trappetest

Trappetest
Type instrumentFysisk test
MålgruppeTesten er ikke sykdomsspesifikk. Den egner seg best til bruk for personer med redusert fysisk funksjon. Anbefalt som en del av kjernesettet for fysiske tester for pasienter med artrose (OARSI)
ICF-nivåAktivitet
Anvendes avHelsepersonell
Beskrivelse

Testen er utviklet som et mål for å teste fysisk form (styrke i ben og kondisjon).

Utstyr til testen

 • Tilgang til en trapp med minimum 18 trinn med avsats mellom (for sammenlikning med referansemateriale)
 • Stoppeklokke
 • (Pulsklokke)
 • (Borg skala)

  Instruksjon
  Pasienten instrueres i å komme seg så raskt som mulig opp og ned 18 trinn tre ganger. Dersom det 18.trinnet er midt i trappen, så snur pasienten der. Det er lov til å løpe og å holde seg i gelenderet, men pasienten har ikke lov til å hoppe over noen trinn. Det kan være gunstig å måle puls og registrere Borg skala​ etter endt test, men det er ikke en nødvendighet.
  Det foreligger en  FILM  som viser hvordan testen skal gjennomføres. 

  Tolkning av resultater
  Resultatene måles i antall sekunder pasienten bruker på å komme seg opp og ned trappen tre ganger. Resultatene kan sammenliknes med referansemateriale. Pasienten bør endre seg med ca 8 sekunder for at vi skal kunne si at det virkelig har skjedd en reell endring (utover naturlig variasjon i prestasjon).
AnskaffelseManual (engelsk) finner du her: TUG manual oa tester OARSI.pdf 
Utviklet avUtviklet av Tveter et al 2014
Oversatt til norskUtviklet av Tveter et al 2014.
Referanser

Tveter et al. (2014). Health-related physical fitness measures: reference values and reference eqations for use in clinical practice. Arch Phys Med Rehabil. 2014 Jul;95(7):1366-73. Du kan lese abstrakt  her.

Tveter et al. (2014). Measuring health-related physical fitness in physiotherapy practice: reliability, validity, and feasibility of clinical fiels tests and a patient-reported measure. J Orhtop Sports Phys Ther. 2014 Mar;44(3):206-16. Du kan lese abstrakt  her.  

 

Fant du det du lette etter?