Deltar i koronadagbøkene

I TV2s dokuserie Koronadagbøkene forteller sykepleier Julie Berntsen hvordan det var å jobbe med de sykeste pasientene da pandemien traff Norge i vår.

​To søndager på rad viser TV2 videodagbøkene til helsearbeidere over hele landet. Gjennom selfie-videoer forteller de om slit, angst for smitte, isolasjon, om pasientene sine og om hvordan det er å jobbe med de aller sykeste den første delen av pandemien. Sykepleier Julie Berntsen fra Diakonhjemmet Sykehus er den eneste sykepleieren i serien som rapporterer innenfra en intensivavdeling. I perioder gjennom våren hadde sykehuset tredje flest intensivpasienter i landet. Vår intensivavdeling var svært travel.

Viktig å dokumentere
- Jeg ville delta i koronadagbøkene fordi jeg synes det er fryktelig viktig å dokumentere fra innsiden av en veldig stengt verden hva vi har gått gjennom og hvordan vi har stått på. Og så synes jeg det er viktig å vise at vi som et lite lokalsykehus har stått på og virkelig tatt vår del av ansvaret i denne epidemien, sier Julie Berntsen.

I en tid da verken pårørende eller medier fikk besøke sykehuset, tok hun selv fram mobilen. I korte filmsnutter reflekterer hun over arbeidet før og etter vakt og viser fram apparatur og isolater på jobben. Hun synes dokumentaren er blitt veldig bra, og at den danner et godt bilde på hvordan det var å skulle gå på jobb hver dag i en svært usikker tid hvor man ikke ante hva som ventet.

Fysisk og psykisk påkjenning
- Denne våren har vært den mest krevende i mitt yrkesaktive liv. Det var en ekstrem påkjenning, både fysisk med tungt smittevernsutstyr i nesten åtte timer daglig, men også psykisk. Det å vite at du går inn på kohorten klokka 07:45 om morgenen uten å vite når du kan komme ut. Raske i seg mat og drikke i den ene timen du har pause, samtidig som du må passe deg for å ikke drikke for mye. Når du går inn igjen har du ingen mulighet til å få gått på do. Kle på seg og så gå inn igjen til svært syke pasienter, er fryktelig krevende.

Blir intensivsykepleier
Berntsen sier at hun har lært ekstremt mye denne våren:
- Samtidig har jeg skjønt hvor mye jeg ikke kan ennå, og hvor ekstremt kompetente mine kolleger er. Derfor har jeg nå begynt på master i intensivsykepleier på Lovisenberg. Det er allerede for få intensivsykepleiere i Norge, og denne pandemien har gjort dette enda klarere. Det kreves en ekstrem kompetanse for å ta vare på så fryktelig syke pasienter. Det er ikke noe man kan lære over natta eller i løpet av noen uker.

Fantastiske kolleger
Berntsen hyller kolleger og arbeidsmiljøet på Intensiven:
- Vi gikk i krigen sammen. Vi tok vare på hverandre og støttet hverandre. Hadde det ikke vært for kollegene mine så hadde verken pasientene eller jeg kommet meg gjennom. Samholdet vi hadde fra før av er blitt enda bedre.

Samtidig merker hun at våren har satt sine spor:
- Når jeg ser dokumentaren er jeg rett tilbake i hvor sliten jeg var. Nå som jeg har fått litt avstand til det, merker jeg hvor mye det har preget meg psykisk. Vi er jo heller ikke ferdige med covid. Nesten alle pasienter som kommer til oss blir fortsatt isolert i påvente av negativt svar. Det medfører mye arbeid med dårlige pasienter i fullt smittevernsutstyr og korte pauser. I tillegg har vi jo hatt covidpasienter gjennom hele sommeren og også nå i høst, sier sykepleier Julie Berntsen.

Se Koronadagbøkene
Få med deg Koronadagbøkene på TV2 Sumo eller siste episode direkte på søndag 20. september på TV2 kl. 21.45.

Les også intervjuet med Julie Berntsen til sykehusets nettsider i vår: