Før fylte 75 år har én av tre nordmenn fått minst én kreftdiagnose, og i hele befolkningen har nå nærmere 300.000 personer hatt kreft i sin sykdomshistorikk. (Kreftregisteret)
Hyppigste dødsårsak
Kreft er hyppigste dødsårsak i Norge og globalt. I Norge dør årlig 11 000 mennesker, globalt er tallet 9, 6 millioner. Det finnes om lag 200 forskjellige kreftformer, mange med flere fellestrekk, men med svært ulike sykdomsforløp. Kreftdødeligheten er på vei ned, og overlevelsen øker.
Temaet for Verdens kreftdag 2019-2021 er I Am And I Will. Kampanjen viser at vi alle har mulighet til å delta i kampen mot kreft. Forebygging, tidlig behandling og livskvalitet for kreftpasienter er viktig.
Kreftbehandlingen på Diakonhjemmet
I mars 2020 åpnet Senter for kreftbehandling ved Diakonhjemmet sykehus. Senteret er gradvis utvidet og har nå et fullverdig tilbud for medikamentell behandling ved de vanlige kreftformene: brystkreft, prostatakreft, tykk- og endetarmskreft, lungekreft, føflekkreft (malignt melanom), kreft i bukspyttkjertel, lymfekreft og blodkreft.
Tre kreftspesialister (onkologer), to hematologer, ni sykepleiere med spesialkompetanse samt en pakkeforløpskoordinator er knyttet til kreftbehandlingen. De satser på å få en fjerde onkolog til avdelingen i løpet av året.
50 pasienter behandles ukentlig
I årets første uke fikk 70 pasienter infusjoner på Senter for kreftbehandling, i snitt får 50 pasienter ukentlig behandling. Til sammen er 240 onkologiske pasienter og mange hematologiske pasienter er knyttet til avdelingen for tiden.
- Vi tilbyr ulike former for medikamentell kreftbehandling, inkludert cellegift, immunterapi, målrettet behandling og antihormonell behandling, sier postoverlege og onkolog Katinka Farbrot. - Behandlingen gis enten for å holde utbredt kreftsykdom i sjakk eller som tilleggsbehandling etter en kurativ operasjon. Sykehusets palliasjonstilbud, organisert i Palliativt team, er også en integrert del av behandlingstilbudet for kreftpasientene.
- Vi håper også å få etablert to senger for palliative pasienter på Medisin B i løpet av året, sier Farbrot.
Pasienter får fortsatt strålebehandling på Ullevål eller Radiumhospitalet, og det meste av kreftkirurgien skjer også på OUS. Unntaket er tykktarmskreft, dette opereres på Diakonhjemmet.
I følge avtalen med Helse Sør-Øst skal nydiagnostiserte kreftpasienter til Diakonhjemmet. De som er i gang med behandling på OUS fortsetter med behandlingen sin der. Farbrot sier at det likevel gjøres unntak for de pasientene som ønsker å komme til Diakonhjemmet, selv om de er i et behandlingsløp på OUS.
Overføringstakten for pasienter fra OUS til Diakonhjemmet har gått som forventet, senteret er i full drift med de diagnosene som er planlagt, og aktiviteten er økende.
- Vi har fått gode tilbakemeldinger fra pasientene her, de opplever at de møter et godt sammensatt team av leger og sykepleiere og de opplever i stor grad at de blir sett, sier Farbrot. - Behandlingen foregår i nyoppussede lokaler i rolige omgivelser med god plass. Behandlingsteamet er likevel ikke større enn at de møter den samme legen og sykepleieren gjennom hele behandlingsforløpet.
Se Senter for kreftbehandling