Om forskning ved Diakonhjemmet Sykehus

Her finner du mer informasjon om forskning ved Diakonhjemmet Sykehus, som oversikt over pågående prosjekter, avlagte doktorgradsavhandlinger og litt om vårt Forskningsutvalg.

Diakonhjemmet Sykehus har en betydelig forskningsaktivitet, spesielt innen fagområdene revmatologi, psykisk helsevern og psykofarmakologi. Sykehusets visjon er at all forskning skal være klinikknær og bidra til bedre behandling for pasientene.

Forskningsprosjekter

Det pågår til enhver tid mange forskningsprosjekter ved Diakonhjemmet Sykehus, i tillegg deltar vi i samarbeidsprosjekter som ledes av andre institusjoner. I lenken nedenfor får du en prosjekt over alle våre prosjekter, både de vi leder og de vil deltar i.

Forskningsutvalget

Forskningsutvalget (FU) skal gi råd til direktøren i spørsmål knyttet til forskning, og alle kliniske avdelinger skal være representert i forskningsutvalget.

Forskningsutvalget skal:

• Vurdere om forelagte forskningsprosjekt eller kvalitetsprosjekt er relevant for sykehusets kliniske tjenester, at intern ressursbruk er avklart, at det faglige opplegget er tilfredsstillende og at det er innhentet nødvendige godkjenninger.
  • Vurdere prioritering ved konkurrerende eller sammenfallende prosjektforslag på tvers av avdelinger.
  • Medvirke til utformingen av sykehusets overordnede forskningsstrategi og handlingsplan for forskning.
  • Foreslå informasjonstiltak for å fremme forståelse for forskning i organisasjonen, bidra til å legge til rette for opplæring i forskningsmetode og bidra til at resultater fra forskning presenteres gjennom fagmøter, seminarer og på annen måte ved
    sykehuset.
  • Arbeide for å utvikle og styrke interne og eksterne samarbeidsnettverk (nasjonalt og internasjonalt), herunder forskningssamarbeid med høyskolemiljøet ved Diakonhjemmet VID.
  • Gi råd ved utarbeidelse av interne rutiner og prosedyrer for forskning
  • Fungere som sykehusets publiseringsutvalg

• Tore Kristian Kvien, leder
  • Karin Hesseberg, KLA, forskningsrådgiver
  • Torkil Clemetsen, viseadminisrerende direktør/Camilla Svenningsen, juridisk rådgiver
  • Espen Molden, nestleder
  • Gro Jensen, Avdeling for medisinsk biokjemi
  • Ole Kristian Roald, Anestesi/intensiv
  • Leif Erik Vinge, Medisinsk avdeling
  • Hedin Jacobsen/Mette Irene Martinsen, Kirurgisk avdeling
  • Eldrid Winther-Larsen, Radiologisk avdeling
  • Espen Haavardsholm, Revmatologisk avdeling
  • Gro Strømnes Dybedal, Alderspsykiatrisk avdeling
  • Kåre Osnes, Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen
  • Nancy Yue Liu, personvernombud
  • Inge Skadberg, sekretær

Doktorgrader 2019

• Lege Grunde Wibetoe: Hjerte- og karrisikofaktorer ved inflammatoriske leddsykdommer.

• Fysioterapeut Gunnhild Berdal: nytt rehabiliteringsprogram for revmatikere og evaluerte helseeffekter av dette.

• Farmasøyt Kristine Hole: Blodmarkører med potensial til å kunne forutsi dosebehov av en rekke ulike legemidler.

• Farmasøyt Caroline Gjestad: Ulike forhold som kan forutsi individuell tilpasning av medisindoser.

• Psykolog Thomas Skjøthaug: Farsrollen og hvordan opplevelser fra egen oppvekst preger ens rolle som far.

• Psykolog Eva Hilland: Sammenhengen mellom tankemønstre, oppmerksomhet og depresjon.

• Lege Linn Fosshaug: Kan ulike signalsubstanser fra fettvev og fettsyrer ha betydning for hjertesykdom, både i gunstig og ugunstig retning.

• Psykolog Runar Elle Smelror: Samspillet mellom symptomer, kognisjon og hjernestruktur hos ungdommer med psykoselidelser.

• Lege Lena Bugge Norheim: Studerte nytten av ultralyd ved kortisoninjeksjoner i ledd hos pasienter med revmatoid artritt. I tillegg har hun studert konsekvenser av nye klassifikasjonskriterier for revmatoid artritt.

Doktorgrader 2018

Alexander Mathiessen