HELSENORGE

Seksjon for hofte- og kneproteser

Seksjonen består av fem faste overleger/spesialister i ortopedisk kirurgi som jobber dedikert med hofte- og knekirurgi. Vi har en egen sengepost med faste sykepleiere som tar hånd om protesepasientene, og fysioterapeuter som jobber heltid med rehabilitering av protesepasientene fra dag én.

HVA DRIVER VI MED?

Konservativ behandling

Seksjonen er tett tilknyttet Avdeling for klinisk aktivitet, som har et bredt tilbud til artrose- og revmapasienter. De tilbyr artroseskole, individuell treningsveiledning og veiledning av ernæringsfysiolog for vektreduksjon. Vi har også et tett samarbeid med Klinikk for revmatologi, poliklinikk og forskning,  som tilbyr ultralydveiledet kortisoninjeksjon.

Hofte- og kneprotese

Vi opererer ca. 400 totalproteser i hofte og 240 kneproteser i året. Vi har fokus på et raskt og strømlinjeformet forløp fra pasienten blir vurdert på poliklinikken til man har blitt etter-kontrollert. Dette inkluderer:

 • Rask vurdering hos kirurg
 • Vurdering hos anestesilege/sykepleier og grundig undersøkelse for å planlegge optimal forberedelse og gjennomføring av operasjon
 • Informasjonsdag før operasjon
 • Tidlig mobilisering og rehabilitering etter operasjon
 • Tilbud om overflytning til rehabiliteringssted etter ønske
 • Hyppige etterkontroller hos fysioterapeut 
Les mer om Kneproteseoperasjon

Kneproteseoperasjon

En kneproteseoperasjon kan være aktuelt ved slitasjegikt (artrose) i kneet, bruddskader, medfødte skader eller andre forandringer i kneet. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese.

Totalprotese/helprotese: Dette er den vanligste kneprotesen hvor man erstatter leddflatene på lårbenet og leggbenet.

Uniprotese/halvprotese: Dersom det kun er skade av brusken i den ene halvdelen av leddet, kan en halvprotese velges.
 1. Før

  Pasientseminar

  En stund før operasjonen vil du få innkalling til pasientseminar. Her vil det bli gitt grundig informasjon om hele behandlingsforløpet. På seminaret vil du møte andre pasienter som skal ha samme operasjon som deg. Du vil møte ulike faggrupper fra sykehuset, og du vil få mulighet til å spørre om det du lurer på tilknyttet operasjonen. Vår erfaring er at dette er en god måte å forberede seg til operasjonen og opptreningen. Vi anbefaler derfor sterkt at du prioriterer å delta på dette seminaret som varer i cirka to timer, og at du har med pårørende eller en venn.
  Hva kan føre til at operasjonen blir utsatt? 
  Nylig eller pågående feber/infeksjon som for eksempel: tannverk, bihulebetennelse, halsbetennelse eller urinveisinfeksjon, samt sår, utslett, små rifter eller skrubbsår kan føre til at operasjonen blir utsatt. Dette fordi det kan øke risikoen for alvorlig infeksjon etter et kirurgisk inngrep. Dersom dette gjelder deg, ta kontakt med inntakskoordinator så tidlig som mulig før innleggelsen.

  Forberedelser før innleggelsen 
  Hold deg i aktivitet med tilpasset trening helt frem til innleggelsen. Det vil bidra til at du kommer deg raskere etter operasjonen.

  Det er vanlig å reise direkte hjem etter utskrivelse fra avdelingen. Tenk gjennom hvordan det vil bli å komme hjem med et nyoperert kne: Vil du ha behov for hjelp til praktiske gjøremål som innkjøp av mat, matlaging, rengjøring og klesvask? Fjern løse tepper i hjemmet, og lag plass slik at du lett kan bevege deg rundt med krykker, andre ganghjelpemidler eller arbeidsstol med hjul. Du bør sikre at baderom og dusj har sklisikkert gulv. Dersom det er mulig bør du tilrettelegge slik at du kan bo hovedsakelig på ett plan.

  Kontakt fysioterapeut på hjemstedet for avtale om videre trening etter utskrivelsen.

  Kontakt din hjemkommune hvis du har behov for hjelp fra hjemmetjenesten ved hjemkomst. 

  I forbindelse med operasjonen vil du få bruk for noen praktiske hjelpemidler, både på avdelingen og hjemme. Det er viktig at hjelpemidlene er hentet og montert i god tid før operasjonen. Dette er ditt ansvar. 

  For innbyggere i Oslo kan midlertidige hjelpemidler (merket med M nedenfor) hentes på Hjelpemiddelformidlingen Oslo kommune. 

  Adresse: Kabelgaten 15 på Økern - vis-à-vis Kuben vgs. 
  Telefon:  23 43 92 00  
  Åpningstid: Mandag-fredag kl 08.00-15.00
  Besøk nettsidene deres her: Hjelpemiddelformidlingen

  Ved behov for informasjon om tilpasninger i hjemmet, kan man kontakte ergoterapeut eller fysioterapeut i egen bydel. 

  Telefonnummer til Oslo kommunes kontaktsenter:  21 80 21 80
  Innbyggere utenfor Oslo kan kontakte hjelpemiddellageret i hjemkommunen.

  Hvilke hjelpemidler bør du skaffe deg:

  • Ganghjelpemiddel: Krykker (eventuelt med ispigger), rullator (M)
  • Toalettforhøyer, gjerne frittstående (M)
  • Langt skohorn
  • Gripetang
  • Strømpepåtrekker
  • Dusjstol/badekarrist/håndtak i dusjen (M)
  • Forhøyningsklosser for seng/stol (hvis behov) 
  • Arbeidsstol på hjul, eventuelt kontorstol (M)

  Hvordan bør du tilrettelegge hjemme:

  • Høy stol med armlener
  • Høy nok seng
  • Fjerne tepper og andre snublefeller
  • Ha det lett fremkommelig inne
  • Eventuelt montere rekkverk/håndtak ved trapper
  • Ordne/handle inn mat

  Ved hjemreise, har du ordnet:

  • Noen som kan hente deg/følge deg hjem
  • Noen som tar imot deg hjemme

  Kosthold 
  Før operasjonen og i tiden etterpå er det viktig med et sunt og næringsrikt kosthold. Det er spesielt viktig at du får i deg rikelig med proteiner i ukene før operasjonen. Dette finnes blant annet i magert kjøtt, fisk, ost, melk og egg. Du bør også drikke rikelig.
  Røyking 
  Røyking reduserer blodgjennomstrømmingen, og kan dermed gi økt risiko for komplikasjoner. Det kan også redusere sårtilhelingen. Vi anbefaler derfor at du slutter å røyke. Nikotinplaster/-tyggegummi er bedre enn sigarettrøyk, og kan brukes dersom du synes det er vanskelig å slutte helt. Vi gjør oppmerksom på at Diakonhjemmet sykehus er røykfritt.

  Forberedelser kvelden før operasjon
  Kvelden før operasjonen er det viktig at du spiser og drikker godt, også kveldsmat. Selv om du skal faste fra midnatt kan du drikke klare væsker (vann, te, saft, kaffe uten melk og sukker) frem til klokken 06.00. Etter klokken 06.00 skal du hverken spise, drikke, røyke, snuse eller tygge tyggegummi.

  Kjøp 250 ml Hibiscrub på apoteket, les bruksanvisningen nøye. NB! Fjern kunstige negler, neglelakk, sminke, smykker, ringer og piercing før du dusjer.

  1. Dusj hele kroppen 
  2. Fyll hånden med Hibiscrub 
  3. Vask håret grundig med Hibiscrub 
  4. Såp deretter inn hele kroppen med Hibiscrub, og vær spesielt nøye med: - nesen og rundt ørene - armhulene - navlen - nedentil 
  5. Skyll nøye! 
  6. Gjenta punkt 2-5 
  7. Tørk deg med et rent håndkle. Ikke bruk noen form for krem på huden etter dusjen 
  8. Ta på deg rene klær og bruk nyvasket sengetøy

  På morgenen på operasjonsdagen skal du gjenta punkt 1-8, bortsett fra punkt 3 om hårvask, før du kommer til sykehuset.

  Ved innleggelsen skal du ha med deg:
  • Faste medisiner og oppdatert oversikt over legemidler du bruker
  • Eventuelle behandlingshjelpemidler (for eksempel CPAP, BiPAP, blodsukkerapparat)
  • Romslige sko med hælkappe og sklisikker såle, gjerne uten lisser eller med elastiske lisser
  • Toalettsaker
  • Romslig og behagelig tøy
  • Krykker eller annet ganghjelpemiddel
  • Bankkort/penger til å hente ut resepter og eventuell hjemtransport
  OBS! Legg igjen smykker og verdisaker hjemme. Sykehuset kan dessverre ikke ta ansvar for dine verdisaker under oppholdet. Eventuelle verdisaker kan oppbevares i safe, men det er begrenset tidsrom for når dette kan hentes ut, og verdisakene må i så fall kunne legges i en A5-konvolutt.

 2. Under

  Operasjonsdagen 
  Du skal møte fastende.
  I løpet av morgentimene vil du bli tilsett av kirurg, og tatt imot og klargjort til operasjon av sykepleier.

  Du må påberegne noen timers ventetid, da det er flere operasjoner på samme operasjonsstue denne dagen. Vi beklager eventuell venting.
  Operasjonen
  Operasjonen gjennomføres i de aller fleste tilfellene i spinalanestesi, men noen får narkose. Noen får også en nerveblokade i låret.  Dette er en lokaledøvelse som gir god smertelindring for mange, særlig det første døgnet etter operasjonen. 

  Kirurgen fjerner det nedslitte leddet og setter deretter inn protesedelene. Såret blir lukket med stifter, og dekket med spesialbandasje. 3. Etter

  Etter operasjonen blir du overflyttet til postoperativ avdeling for videre overvåkning. Når bedøvelsen er gått ut av kroppen og du er i form til det, blir du kjørt til sengepost. Du vil få antibiotika for å forebygge infeksjon. For å forebygge blodpropp etter operasjonen, vil du hver dag få en injeksjon i magen med blodfortynnende medisin. Det er viktig å gjøre bøy/strekkøvelser av føttene.

  Dagen etter operasjonen blir det tatt et røntgenbilde av kneleddet.

  Aktivitet 
  Aktivitet minsker risiko for komplikasjoner. Det er viktig for rehabiliteringen at du kommer tidlig i gang med aktivitet. Allerede operasjonsdagen skal du stå ved sengen minst én gang. De neste dagene under oppholdet vil du tilbringe mesteparten av dagen på oppholdsrommet. Fysioterapeut vil gi deg instruksjon i øvelser og gangtrening. Du har selv ansvar for egentrening i løpet av ettermiddagen.
  Smerter
  Det er normalt å oppleve smerter etter operasjonen. Du får smertestillende medikamenter til faste tider på sykehuset. Dersom dette ikke er tilstrekkelig er det viktig at du snakker med en sykepleier, slik at vi kan vurdere andre smertelindrende tiltak.
  Utskrivelsen 
  Vi forventer at du kan skrives ut fra avdelingen dagen etter, eller to til tre dager etter avhengig av om du har fått satt inn hel- eller halvprotese. Du vil få med deg resepter på smertestillende tabletter og blodfortynnende sprøyter. Det vil bli avtalt kontroll på poliklinikken.

  Dagliglivet etter operasjonen
  Det er vanlig med hevelse og blåmerker i og på benet etter operasjonen, dette vil forsvinne etter hvert. De første månedene etter operasjonen er det viktig med trening for å oppnå best mulig resultat. Ta treningen på alvor, men ikke overdriv. Husk at det også er viktig å hvile.

  For at du skal avlaste det opererte benet riktig, anbefaler vi at du benytter ganghjelpemiddel i seks-åtte uker.

  Du bør ikke kjøre bil før smertene har avtatt og funksjon tillater det.
  Kneprotesen kan utløse metalldetektorer på for eksempel flyplasser. Det er ikke nødvendig med dokumentasjon på at du har en protese.

  Smertene vil gradvis avta, og det er individuelt hvor lenge man har behov for å bruke smertestillende etter operasjonen.

Vær oppmerksom

Hvis du skal opereres eller foreta et større inngrep i munnen (for eksempel rotfylling, trekking av tann e.l.), skal du opplyse om at du har en protese. Det kan være nødvendig med forebyggende antibiotikabehandling, da det kan oppstå betennelse i området rundt protesen. Dette kan skyldes at bakterier føres til protesen gjennom blodet fra et annet sted i kroppen hvor det er betennelse.Gå til Kneproteseoperasjon

Les mer om Hofteproteseoperasjon (totalprotese)

Hofteproteseoperasjon (totalprotese)

En hofteproteseoperasjon kan være aktuelt ved artrose i hoften, hoftebrudd, medfødte skader eller andre forandringer i hofta. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese. En velger å sette inn en hofteprotese etter at annen ikke-operativ behandling er forsøkt og ikke har hatt tilstrekkelig effekt.

Om du allerede har fått innkalling til operasjon ved Diakonhjemmet sykehus, vær vennlig å les all tilsendt informasjon før oppmøte.


Se filmen om Birgitte som fikk ny hofte på Diakonhjemmet sykehus.


 1. Før

  Pasientseminar

  En stund før operasjonen vil du få innkalling til pasientseminar. Her vil det bli gitt grundig informasjon om hele behandlingsforløpet. På seminaret vil du møte andre pasienter som skal ha samme operasjon som deg. Du vil møte ulike faggrupper fra sykehuset, og du vil få mulighet til å spørre om det du lurer på tilknyttet operasjonen. Vår erfaring er at dette er en god måte å forberede seg til operasjonen og opptreningen. Vi anbefaler derfor sterkt at du prioriterer å delta på dette seminaret som varer i cirka to timer, og at du har med pårørende eller en venn.
  Hva kan føre til at operasjonen blir utsatt? 
  Nylig eller pågående feber/infeksjon som for eksempel: tannverk, bihulebetennelse, halsbetennelse eller urinveisinfeksjon, samt sår, utslett, små rifter eller skrubbsår kan føre til at operasjonen blir utsatt. Dette fordi det kan øke risikoen for alvorlig infeksjon etter et kirurgisk inngrep. Dersom dette gjelder deg, ta kontakt med inntakskoordinator så tidlig som mulig før innleggelsen.

  Forberedelser før innleggelsen 
  Hold deg i aktivitet med tilpasset trening helt frem til innleggelsen. Det vil bidra til at du kommer deg raskere etter operasjonen.

  Det er vanlig å reise direkte hjem etter utskrivelse fra avdelingen. Tenk gjennom hvordan det vil bli å komme hjem med en nyoperert hofte: Vil du ha behov for hjelp til praktiske gjøremål som innkjøp av mat, matlaging, rengjøring og klesvask? Fjern løse tepper i hjemmet, og lag plass slik at du lett kan bevege deg rundt med krykker, andre ganghjelpemidler eller arbeidsstol med hjul. Du bør sikre at baderom og dusj har sklisikkert gulv. Dersom det er mulig bør du tilrettelegge slik at du kan bo hovedsakelig på ett plan.

  Kontakt fysioterapeut på hjemstedet for avtale om videre trening etter utskrivelsen.

  Kontakt din hjemkommune hvis du har behov for hjelp fra hjemmetjenesten ved hjemkomst. 

  I forbindelse med operasjonen vil du få bruk for noen praktiske hjelpemidler, både på avdelingen og hjemme. Det er viktig at hjelpemidlene er hentet og montert i god tid før operasjonen. Dette er ditt ansvar. 

  For innbyggere i Oslo kan midlertidige hjelpemidler (merket med M nedenfor) hentes på Hjelpemiddelformidlingen Oslo kommune. 

  Adresse: Kabelgaten 15 på Økern - vis-à-vis Kuben vgs. 
  Telefon:  23 43 92 00  
  Åpningstid: Mandag-fredag kl 08.00-15.00
  Besøk nettsidene deres her: Hjelpemiddelformidlingen

  Ved behov for informasjon om tilpasninger i hjemmet, kan man kontakte ergoterapeut eller fysioterapeut i egen bydel. 

  Telefonnummer til Oslo kommunes kontaktsenter:  21 80 21 80
  Innbyggere utenfor Oslo kan kontakte hjelpemiddellageret i hjemkommunen.

  Hvilke hjelpemidler bør du skaffe deg:

  • Ganghjelpemiddel: Krykker (eventuelt med ispigger), rullator (M)
  • Toalettforhøyer, gjerne frittstående (M)
  • Langt skohorn
  • Gripetang
  • Strømpepåtrekker
  • Dusjstol/badekarrist/håndtak i dusjen (M)
  • Forhøyningsklosser for seng/stol (hvis behov) 
  • Arbeidsstol på hjul, eventuelt kontorstol (M)

  Hvordan bør du tilrettelegge hjemme:

  • Høy stol med armlener
  • Høy nok seng
  • Fjerne tepper og andre snublefeller
  • Ha det lett fremkommelig inne
  • Eventuelt montere rekkverk/håndtak ved trapper
  • Ordne/handle inn mat

  Ved hjemreise, har du ordnet:

  • Noen som kan hente deg/følge deg hjem
  • Noen som tar imot deg hjemme

  Kosthold 
  Før operasjonen og i tiden etterpå er det viktig med et sunt og næringsrikt kosthold. Det er spesielt viktig at du får i deg rikelig med proteiner i ukene før operasjonen. Dette finnes blant annet i magert kjøtt, fisk, ost, melk og egg. Du bør også drikke rikelig.
  Røyking 
  Røyking reduserer blodgjennomstrømmingen, og kan dermed gi økt risiko for komplikasjoner. Det kan også redusere sårtilhelingen. Vi anbefaler derfor at du slutter å røyke.
  Nikotinplaster/-tyggegummi er bedre enn sigarettrøyk, og kan brukes dersom du synes det er vanskelig å slutte helt.
  Vi gjør oppmerksom på at Diakonhjemmet Sykehus er røykfritt.

  Forberedelser kvelden før operasjon

  Kvelden før operasjonen er det viktig at du spiser og drikker godt, også kveldsmat. Selv om du skal faste fra midnatt kan du drikke klare væsker (vann, te, saft, kaffe uten melk og sukker) frem til klokken 06.00. Etter klokken 06.00 skal du hverken spise, drikke, røyke, snuse eller tygge tyggegummi.

  Kjøp 250 ml Hibiscrub på apoteket, les bruksanvisningen nøye. NB! Fjern kunstige negler, neglelakk, sminke, smykker, ringer og piercing før du dusjer.

  1. Dusj hele kroppen 
  2. Fyll hånden med Hibiscrub 
  3. Vask håret grundig med Hibiscrub 
  4. Såp deretter inn hele kroppen med Hibiscrub, og vær spesielt nøye med: - nesen og rundt ørene - armhulene - navlen - nedentil 
  5. Skyll nøye! 
  6. Gjenta punkt 2-5 
  7. Tørk deg med et rent håndkle. Ikke bruk noen form for krem på huden etter dusjen 
  8. Ta på deg rene klær og bruk nyvasket sengetøy

  På morgenen på operasjonsdagen skal du gjenta punkt 1-8, bortsett fra punkt 3 om hårvask, før du kommer til sykehuset.

  Ved innleggelsen skal du ha med deg:
  • Faste medisiner og oppdatert oversikt over legemidler du bruker
  • Eventuelle behandlingshjelpemidler (for eksempel CPAP, BiPAP, blodsukkerapparat)
  • Romslige sko med hælkappe og sklisikker såle, gjerne uten lisser eller med elastiske lisser
  • Toalettsaker
  • Romslig og behagelig tøy
  • Krykker eller annet ganghjelpemiddel
  • Bankkort/penger til å hente ut resepter og eventuell hjemtransport
  OBS! Legg igjen smykker og verdisaker hjemme. Sykehuset kan dessverre ikke ta ansvar for dine verdisaker under oppholdet. Eventuelle verdisaker kan oppbevares i safe, men det er begrenset tidsrom for når dette kan hentes ut, og verdisakene må i så fall kunne legges i en A5-konvolutt.

 2. Under

  Operasjonsdagen 
  Du skal møte fastende.
  I løpet av morgentimene vil du bli tilsett av kirurg, og tatt imot og klargjort til operasjon av sykepleier.

  Du må påberegne noen timers ventetid, da det er flere operasjoner på samme operasjonsstue denne dagen. Vi beklager eventuell venting.
  Operasjonen
  Operasjonen gjennomføres i de aller fleste tilfellene i spinalanestesi, men noen får narkose. Kirurgen fjerner det nedslitte leddet og setter deretter inn protesedelene. Såret blir lukket med sting, og dekket med spesialbandasje. 3. Etter

  Etter operasjonen blir du overflyttet til postoperativ avdeling for videre overvåkning. Når bedøvelsen er gått ut av kroppen og du er i form til det, blir du kjørt til sengepost. Du vil få antibiotika for å forebygge infeksjon. For å forebygge blodpropp etter operasjonen, vil du hver dag få en injeksjon i magen med blodfortynnende medisin.. Det er viktig å gjøre bøy/strekkøvelser av føttene.

  Dagen etter operasjonen blir det tatt et røntgenbilde av hofteleddet.

  Aktivitet Aktivitet minsker risiko for komplikasjoner. Det er viktig for rehabiliteringen at du kommer tidlig i gang med aktivitet. Allerede operasjonsdagen skal du stå ved sengen minst én gang. De neste dagene under oppholdet vil du tilbringe mesteparten av dagen på oppholdsrommet. Fysioterapeut vil gi deg instruksjon i øvelser og gangtrening. Du har selv ansvar for egentrening i løpet av ettermiddagen.
  Smerter 
  Det er normalt å oppleve smerter etter operasjonen. Du får smertestillende medikamenter til faste tider på sykehuset. Dersom dette ikke er tilstrekkelig er det viktig at du snakker med en sykepleier, slik at vi kan vurdere andre smertelindrende tiltak.
  Utskrivelsen 
  Vi forventer at du kan skrives ut fra avdelingen to til tre dager etter operasjonen. Du vil få med deg resepter på smertestillende tabletter og blodfortynnende sprøyter. Det blir avtalt kontroll på poliklinikken før du reiser hjem.
  Dagliglivet etter operasjonen
  Det er vanlig med hevelse og blåmerker i og på benet etter operasjonen, dette vil forsvinne etter hvert. De første månedene etter operasjonen er det viktig med trening for å oppnå best mulig resultat. Ta treningen på alvor, men ikke overdriv. Husk at det også er viktig å hvile.

  For at du skal avlaste det opererte benet riktig, anbefaler vi at du benytter ganghjelpemiddel i seks-åtte uker.

  Du bør ikke kjøre bil før smertene har avtatt og funksjon tillater det.

  Hofteprotesen kan utløse metalldetektorer på for eksempel flyplasser. Det er ikke nødvendig med dokumentasjon på at du har en protese.

  Smertene vil gradvis avta, og det er individuelt hvor lenge man har behov for å bruke smertestillende etter operasjonen.

Vær oppmerksom

Hvis du skal opereres eller foreta et større inngrep i munnen (for eksempel rotfylling, trekking av tann e.l.), skal du opplyse om at du har en protese. Det kan være nødvendig med forebyggende antibiotikabehandling, da det kan oppstå betennelse i området rundt protesen. Dette kan skyldes at bakterier føres til protesen gjennom blodet fra et annet sted i kroppen hvor det er betennelse.

Gå til Hofteproteseoperasjon (totalprotese)


Delproteser

Pasienter med kneartrose begrenset til deler av leddet kan være aktuelle for såkalte delproteser, hvor vi erstatter kun den syke delen av leddet. Fordelen med dette er at man kan få bedre toppfunksjon enn ved totalprotese, samtidig som det er noe mindre risiko for spesielt infeksjon. 

Korsbånd- og meniskkirurgi

To av våre kirurger har spesialisert seg på kikkhullskirurgi i kneet, og vi behandler fremre korsbåndsskader, akutte menisk- og meniskrotskader med sutur og reseksjon av utvalgte meniskskader.

Les mer om Meniskskade - ytre (lateral)

Meniskskade - ytre (lateral)

Menisken på utsiden av kneet (laterale menisk) er svært viktig som støtdemper i den ytre delen av kneet, og den absorberer ca. 70% av belastningen som går gjennom utsiden av kneet. Skader av den ytre menisken er ikke så vanlig som skader på den indre menisken, fordi den er ikke så fast festet til leddkapselen. En skade på den ytre menisken er svært viktig å reparere når det er mulig. Dersom man må fjerne mye av denne menisken vil man utvikle slitasje i den ytre delen av kneleddet.

Symptomer på en ytre meniskskade:

 • Smerte
 • Hevelse og stivhet som øker på over de første dagene
 • Følelse av at kneet hekter seg opp eller låser seg
 • Problemer med å strekke ut kneet
 1. Før

  Diagnostisering av en ytre meniskskade
  Diagnostisering av en ytre meniskskade gjøres ved hjelp av undersøkelse og testing av kneet. I mange tilfeller kan det være nyttig å ta MR av kneet for å se hvor stor skaden er, og hva slags skade det er. 
  Husk å ha på deg shorts når du skal undersøkes. Under undersøkelsen vil det bli gjort forskjellige tester for å diagnostisere skaden i kneet ditt, og derfra sammen bestemme den beste behandlingen. Dersom du har en meniskskade som bør repareres, og eventuelt også tilleggsskader, vil du bli anbefalt operasjon.Behandling av en ytre meniskskade
  Dersom man har en skade i den ytre menisken som er mulig å reparere vil vi alltid anbefale dette, spesielt hos yngre pasienter.
  Før operasjonen vil du bli innkalt til en forundersøkelse på sykehuset. Du vil da møte sykepleier, fysioterapeut, lege og anestesilege.
  Operasjonsdagen møter du fastende. Du vil så bli klargjort for operasjon.
  Faste
  Før operasjonen må du faste. Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk fra midnatt og frem til operasjonen. Selv om du skal faste fra midnatt kan du drikke klare væsker (vann, te, saft, kaffe uten melk og sukker) frem til klokken 06.00. Etter klokken 06.00 skal du hverken spise, drikke, røyke, snuse eller tygge tyggegummi.
  Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste og røyking, kan du risikere at vi må utsette operasjonen.
  Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen. 

 2. Under

  Selve operasjonen foregår som regel i narkose.

  Under operasjonen undersøkes kneet med leddkikkert, for å bekrefte skaden i menisken. Dersom menisken er mulig å reparere, vil den sys fast til leddkapselen. Hvis menisken ikke er mulig å reparere, vil man fjerne det ødelagte meniskvevet.

 3. Etter

  Etter operasjonen blir du liggende på sykehuset til du er godt mobilisert på krykker, og har kun moderate smerter. Du vil vanligvis bli utskrevet samme dag eller dagen etter operasjon.

  Du vil bli grundig informert om opptrening, og få utlevert oversikt over hvilke øvelser du skal gjøre. Før du reiser hjem vil du få henvisning til fysioterapeut.

  Dersom du har sydd menisken, skal du bruke krykker i 6-8 uker, og du kan bare støtte foten nedi bakken når kneet er strakt. Du bruker krykker de første 6-8 ukene. Du kan ikke sitte på huk første 4 måneder, og vi anbefaler at du venter med vridningsaktiviteter i 6 måneder etter operasjonen.

  Dersom du ikke har sydd menisken (bare trimmet), skal du kun bruke krykker i 3 dager, og så kan du belaste det smertene tillater. Du kan være tilbake i fysisk aktivitet etter ca. 2 uker.

Vær oppmerksom

Kontakt avdelingen dersom du får noen av disse plagene:
 
 • Tung pust
 • Blødning i såret
 • Væsking fra såret
 • Økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
 • Økende hevelse i ett eller begge beina
 • Sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
 • Svimmelhet eller besvimelse
 • Feber
Blir du akutt syk, ring 113.

Gå til Meniskskade - ytre (lateral)

Les mer om Meniskskade, akutt - indre (medial)

Meniskskade, akutt - indre (medial)

Menisken på innsiden av kneet (mediale menisk) er en viktig støtdempende struktur i kneleddet. Det er derfor svært viktig å reparere skader i indre menisk når det er mulig, for å unngå tidlig utvikling av slitasje i kneet.

En indre meniskskade er vanligere enn skade på den ytre (laterale) menisken, fordi den er fastere festet i leddkapselen. En akutt indre meniskskade kan ofte skje samtidig med en fremre korsbåndskade.

Symptomer på en indre meniskskade:

 • Smerte
 • Hevelse og stivhet som øker på over de første dagene
 • Følelse av at kneet hekter seg opp eller låser seg
 1. Før

  Diagnostisering av en meniskskade
  Vi undersøker og tester kneet før vi kan sette en diagnose. Deretter bestemmer vi sammen den beste behandlingen for skaden. MR undersøkelse av kneet kan være nyttig for å se hvor stor skade er, og hva slags skade det er.
  Dersom du har en meniskskade som bør repareres, og eventuelt også tilleggsskader, blir du anbefalt operasjon.
  Faste
  Før operasjonen må du faste. Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk fra midnatt og frem til operasjonen. Selv om du skal faste fra midnatt kan du drikke klare væsker (vann, te, saft, kaffe uten melk og sukker) frem til klokken 06.00. Etter klokken 06.00 skal du hverken spise, drikke, røyke, snuse eller tygge tyggegummi.
  Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste og røyking, kan du risikere at vi må utsette operasjonen.
  Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen. 

 2. Under

  Selve operasjonen foregår som regel i narkose.

  Under operasjonen undersøkes kneet med leddkikkert, og vi verifiserer skaden i menisken. Dersom menisken er mulig å reparere, vil den sys fast til leddkapselen. Hvis menisken ikke er mulig å reparere, vil vi fjerne det ødelagte meniskvevet.

 3. Etter

  Etter operasjonen blir du liggende på sykehuset til du er godt mobilisert på krykker, og har kun moderate smerter.  Du vil vanligvis bli utskrevet samme dag eller dagen etter operasjon.

  Du vil bli grundig informert om opptrening, og få utlevert oversikt over hvilke øvelser du skal gjøre.

  Dersom du har fått reparert menisken, skal du bruke krykker i 6-8 uker, og du kan bare støtte foten nedi bakken når kneet er strakt. Du bruker krykker de første 6-8 ukene. Ved utreise vil du få henvisning til fysioterapeut. Du kan ikke sitte på huk første 4 måneder, og vi anbefaler at du venter med vridningsaktiviteter i 6 måneder etter operasjonen.

  Dersom vi har kun trimmet menisken, skal du kun bruke krykker i 3 dager, og så kan du belaste det smertene tillater. Du kan være tilbake i fysisk aktivitet etter ca. 2 uker.

Gå til Meniskskade, akutt - indre (medial)

Osteotomi

Osteotomi betyr at man gjør et kutt i beinet for å rette opp skjevstilling i kneet, slik at belastningen blir forskjøvet over til den friske delen av leddet. Dette er en operasjon som kan være aktuelt hos pasienter med skjevstilling og begynnende artrose i kun én del av leddet. Hensikten er å forhindre videre utvikling av artrosen og i beste fall unngå kneprotese på sikt. 

Synovektomi

Pasienter med revmatisk sykdom kan i dag stort sett behandles med medikamenter som effektivt hemmer leddbetennelse. I noen tilfeller hvor man ikke kommer i mål med dette, kan kirurgisk fjerning av den betente leddhinnen være effektivt. Dette gjøres med kikkhullskirurgi, og som oftest kan pasienten skrives ut 1-2 dager etter operasjonen. 

Fant du det du lette etter?