Klinikk for psykisk helse og rus består av Alderspsykiatrisk avdeling, Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk, Senter for psykofarmakologi og Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen som sammen, og hver for seg, er et sentralt ledd i koordinering, formidling og utvikling av allmennpsykiatriske helsetjenester og tverrfaglig spesialisert behandling til mennesker med psykiske og/eller rusrelaterte lidelser. Vi arbeider i tverrfaglige team og samarbeider nært med bydelens helse- og sosialtjeneste, og ikke minst med pasientenes familie og nettverk.
Besøksadresser:
Avdelinger og ledelse
Klinikkleder
Kari Helene Winger
E-post: karihelene.winger@diakonsyk.no
Avdelinger og ledere
Alderspsykiatrisk avdeling
Alderspsykiatrisk avdeling har som hovedoppgave å utrede og behandle psykiske sykdommer hos personer over 65 år i Diakonhjemmet og Lovisenberg sektor.
Tlf:22 45 85 00
Besøksadr: Diakonveien 12, 0370 Oslo
Avdelingsleder: Torfinn Lødøen Gaarden
E-post: TorfinnLodoen.Gaarden@diakonsyk.no
Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk
Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP Vest) tilbyr psykisk helsehjelp til barn og ungdom mellom 0 og 18 år som bor i bydelene Frogner og Ullern i Oslo.
Tlf: 22 12 24 60
Besøksadr: Forskningsveien 13
Avdelingsleder: Trude Fixdal
E-post: trude.fixdal@diakonsyk.no.no
Senter for psykofarmakologi
Senter for psykofarmakologi (SFP) er et kompetansesenter i klinisk psykofarmakologi. Vi arbeider for å fremme kunnskap om legemidler og bivirkninger, og har som mål å bidra til mer rasjonell legemiddelbruk i psykiatrien.
Tlf: 22 02 99 40 / 22 02 98 99
Besøksadr: Forskningsveien 13
Avdelingsleder: Tore Haslemo
E-post: tore.haslemo@diakonsyk.no
Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen
Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen tilbyr utredning og tverrfaglig spesialisert behandling til mennesker med psykiske og/eller rusrelaterte lidelser. Avdelingen betjener bydelene Ullern, Frogner og Vestre Aker og består av syv behandlingsenheter.
Tlf: 22 02 98 00
Besøksadr:Forskningsveien 7
Avdelingsleder: Håkon Sverre Lycke
E-post: hakonsverre.lycke@diakonsyk.no
Kompetansesenter for psykisk helse og arbeid
Kompetansesenter for psykisk helse og arbeid ved Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen utvikler og formidler kunnskap om jobbfokusert behandling for mennesker med psykiske helseplager. Du finner mer informasjon på våre sider via lenken under.
Kompetansesenter for psykisk helse og arbeid
Poliklinikk psykisk helse og arbeid
Poliklinikk psykisk helse og arbeid (tidligere Poliklinikken Raskere tilbake) tilbyr behandling av depresjon og angstlidelser for personer som er i ferd med å miste tilknytning til arbeidslivet, enten de er sykemeldt eller står i fare for å bli det. Gå til vår nettside via lenken under:
Poliklinikk psykisk helse og arbeid
Familie og pårørende
Barn som pårørende
Barn og unge påvirkes når noen i familien er syke og trenger å forstå hva som skjer. Det kan være at du selv er pasient, pårørende eller at du er forelder til syke barn med søsken. Vi på sykehuset skal bidra til at barn og unge i din familie blir godt ivaretatt. Informasjonen er særlig viktig ved psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlige former for fysisk sykdom eller skade, men kan også være aktuell ved andre behandlinger. Les mer via lenken under:
Pårørendeveilederen (Helsedirektoratet 2017)
Pårørendeveilederen handler om involvering av og støtte til pårørende i hele helse- og omsorgstjenesten. Veilederen beskriver pårørendes rettigheter og helse- og omsorgstjenestens plikter og gir anbefalinger om god praksis. Veilederen omfatter alle pårørendegrupper, uavhengig av pasientens eller brukerens diagnose, og inkluderer eldre, voksne, ungdom og barn som pårørende.
Ledelsen i helse- og omsorgstjenestene i kommuner og helseforetak har ansvar for at myndighetskravene i veilederen følges opp. Tiltak for å endre praksis må iverksettes om nødvendig. Implementering av anbefalingene kan kreve opplæring av ansatte, utvikling av interne prosedyrer, rutiner og verktøy, endret organisering, forbedret samarbeid og utvikling av nye tilbud til pårørende. Du kan lese veilederen via lenken under:
Pårørendeveileder (Hdir. 2017)
Vi - de pårørende
Pårørende er deg og meg – naboen og kollegaen din, vennen til sønnen din og den eldre damen som bor med en ektemann med demens. De aller fleste av oss vil være pårørende i løpet av livet. Mens noen er pårørende i korte perioder, er andre pårørende store deler av livet. Man kan være pårørende til en person med små eller avgrensede behov for hjelp, eller til en som har omfattende bistandsbehov i en lang periode. Noen foreldre har barn med alvorlig sykdom, funksjonsnedsettelser, psykiske helseproblemer eller rusproblemer. Andre opplever å være pårørende til flere personer på en gang – for eksempel til et barn med alvorlig sykdom og samtidig til hjelpetrengende foreldre. Noen er pårørende til mennesker som ikke ønsker deres involvering overhodet.
Regjeringen har utarbeidet en samlet strategi og handlingsplan for 2021-2025. I strategien oppsummeres status og utviklingstrekk for de pårørende, felles utfordringer og behov, og hvordan regjeringen planlegger å imøtekomme disse. Strategien finner du via lenken under:
Vi – de pårørende
Regjeringens pårørendestrategi og handlingsplan (2021-2025)
Foreldreveileder ved depresjon - en guide for behandlere og rådgivere
Barn har behov for å bli informert, hørt og ivaretatt når psykisk lidelse eller somatisk sykdom rammer en i familien. Det å snakke med foreldre om barnas situasjon er viktig når mor eller far er deprimert. Foreldreveiledning ved depresjon – en guide for behandlere og rådgivere gir råd om hvordan man kan gå frem.
Intervensjonene integreres i ens vanlig behandling eller rådgivning. Samtalene er med den deprimerte alene eller med begge foreldre, og eventuelt med barna. Hva man gjør, vil selvsagt være avhengig av hvilken type tjeneste man gir og hvilke tidsrammer man har.
Veilederen er skrevet til alle de som møter foreldre som er deprimert, enten de jobber i spesialisthelsetjenestene, barnevern, familievern, helsestasjon, skolehelsetjeneste, allmennlegepraksis, Rask psykisk helsehjelp eller i andre helse- og sosialtjenester. Den vil også kunne være nyttig lesning for studenter. Veilederen er tilgjengelig via lenkene under:
Foreldreveileder ved depresjon (pdf)
Foreldreveileder ved depresjon (web)
FACT Vest (prosjekt)
FACT står for "Flexible Assertive Community Treatment" og kan oversettes til fleksibelt, aktivt oppsøkende behandling. FACT Vest er et samarbeid mellom Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen og bydelene Vestre Aker, Ullern og Frogner. FACT Vest omfatter AllmennFACT og FACT og består av tverrfaglig personell fra sykehuset og bydelene. Les mer via lenken under:
FACT Vest - Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen
Hva er pakkeforløp for psykisk helse og rus?
Pakkeforløp for psykisk helse og rus skal gi deg som pasient eller pårørende et behandlingsforløp som er helhetlig og forutsigbart, uten unødig ventetid. Du skal få mer innflytelse på behandlingen, og den skal evalueres systematisk underveis. Pakkeforløpene innføres trinnvis fra 1. januar 2019.
Les mer på helsenorge.no
Områdekart Psykisk helsevern Vinderen
Informasjon om koronavirusutbruddet (24.04.2022)
Klinikk for psykisk helse og rus er en del av spesialisthelsetjenesten og følger de samme grunnleggende smitteverntiltakene som innenfor andre helsefaglige områder. Med bakgrunn i nedgangen i smittetallene og at det fra FHI forventes en videre nedgang utover våren, foreslås det en avvikling av Covid-screeningen som gjøres av alle pasienter som legges inn i Akuttmottaket fra og med 16.05.22.
Avvikling av smitteverntiltak:
- Avvikling av Covid-screening som gjøres av alle pasienter i AKU:
Med bakgrunn i nedgangen i smittetallene og at det fra FHI forventes en videre nedgang utover våren, foreslås det en avvikling av Covid-screeningen som gjøres av alle pasienter som legges inn i Akuttmottaket fra og med 16.05.22.
- Pasienter håndteres på ordinær måte der man tester basert på klinikk, symptomer og mistanke om Covid, tilsvarende som med influensa. Pasienter med symptomer som testes skal isoleres inntil svar på test foreligger.
- Avvikle besøksbegrensning fra 02.05.22. Pasienter kan motta besøk som normalt, pre-pandemien.
- Avvikle den generelle anbefaling om at alle besøkende benytter munnbind fra 02.05.22. Uavhengig av Covid, en generell anbefaling om at besøkende, pårørende, ledsagere og polikliniske pasienter med luftveissymptomer eller som er spesielt sårbare benytter munnbind inne på sykehuset.
- Avvikle flat munnbindbruk overfor pasienter 02.05.22. Uavhengig av Covid, en generell anbefaling om at ansatte med luftveissymptomer, smittede hustandsmedlemmer (Covid, influensa, NORO) eller selv har testet positivt for Covid siste 10 dager benytter munnbind på jobb.
- Avvikle isolering av nærkontakter i 5 døgn fra 02.05.22. Pasienten testes dersom vedkommende utvikler symptomer.
- Avvikle krav om negativ Ag-test for polikliniske pasienter med luftveissymptomer fra 02.05.22. Anbefales bruk av munnbind i stedet.
Våre poliklinikker holder åpent alle hverdager fra 08.00-15.30. Se kontaktinformasjon under.
Har du behov for øyeblikkelig hjelp, ring akuttambulant team (AAT) på telefon: 22 49 84 74
Forklaring på ord og uttrykk
I helsevesenet benytter vi endel ord og uttrykk som det kan være vanskelig å forstå for utenforstående. Via lenken under finner du forklaring på et utvalg med slike ord og uttrykk. Vi håper dette kan være til hjelp.
Forklaring på ord og uttrykk - Klinikk for psykisk helse og rus
Organisering av helsetjenesten i Norge
Under finner du en kort beskrivelse av hvordan helsetilbudet til befolkningen i Norge er organisert i primærhelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste.
Primærhelsetjenesten, også kalt førstelinjetjenesten, er den man som regel oppsøker først. Primærhelsetjeneste er helsetjenester som leveres i lokalsamfunnet og som består av allmennpraktiserende leger (fastleger), hjemmesykepleie, helsesøstre, fysioterapeuter, ergoterapeuter, logopeder, annet helsepersonell som kiropraktorer, og av institusjoner som sykehjem og bo- og servicesentre.
Spesialisthelsetjenesten, også kalt andrelinjetjenesten, er den man blir henvist til av kommunehelsetjenesten. For eksempel henviser fastlegen til videre utredning på sykehus (spesialisthelsetjeneste).
Psykisk helsevern er spesialisthelsetjenestens tjenestetilbud til mennesker med psykiske lidelser og/eller rusrelatert sykdom.
Samhandling er uttrykk for helse- og omsorgstjenestenes evne til oppgavefordeling seg imellom for å nå et felles, omforent mål, samt evnen til å gjennomføre oppgavene på en koordinert og rasjonell måte. Les mer via lenken under:
Se grafisk fremstilling av helsetjenesten via lenken under:
Grafisk fremstilling av grunnstrukturen i helsetjenesten