Les vår velkomstbrosjyre (pdf)
Avdelingsledelse
Avdelingsleder:
Håkon Sverre Lycke / E-post: hakonsverre.lycke@diakonsyk.no
Poliklinikk psykisk helse og arbeid
Poliklinikk psykisk helse og arbeid (tidligere Poliklinikken Raskere tilbake) tilbyr behandling av depresjon og angstlidelser for personer som er i ferd med å miste tilknytning til arbeidslivet, enten de er sykemeldt eller står i fare for å bli det. Gå til vår nettside via lenken under:
Poliklinikk psykisk helse og arbeid
Individuell jobbstøtte (IPS)
Individuell jobbstøtte (IPS) er en kunnskapsbasert metode for å hjelpe personer med psykiske helseproblemer ut i arbeidslivet. Les mer via lenken under:
Individuell jobbstøtte (IPS)
FACT Vinderen
FACT står for "Flexible Assertive Community Treatment" og kan oversettes til fleksibelt, aktivt oppsøkende behandling.
FACT Vinderen er et tilbud til for personer over 18 år med alvorlige psykiske lidelser med psykosesymptomer, inkludert bipolar lidelse. Teamet holder til I Forskningsveien 7, inng. C på Vinderen.
Kontakt: Tlf: 22 02 98 00
Besøksadresse: Forskningsveien 7, 0373 Oslo
Postadr: Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo
Barn som pårørende
Barn og unge påvirkes når noen i familien er syke og trenger å forstå hva som skjer. Det kan være at du selv er pasient, pårørende eller at du er forelder til syke barn med søsken. Vi på sykehuset skal bidra til at barn og unge i din familie blir godt ivaretatt. Informasjonen er særlig viktig ved psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlige former for fysisk sykdom eller skade, men kan også være aktuell ved andre behandlinger. Les mer via lenken under:
Barn som pårørende
Foreldreveileder ved depresjon - en guide for behandlere og rådgivere (pdf)
Erfaringskompetanse
Ved Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen har vi tre erfaringskonsulenter. Erfaringskonsulentene er ansatt for å styrke kunnskapsbasert praksis gjennom å tilføre fagmiljøet tilfang av kunnskap fra et pasient- og pårørendeperspektiv. Erfaringskonsulentene har bakgrunn som pasient eller pårørende og skal bidra til økt og mer systematisk bruk av erfaringskunnskap. Vedkommende skal gi fagmiljøene tilgang på kunnskap og kompetanse sett fra et pasient- og pårørendeperspektiv, og bidra til at fagfolk lettere ser situasjoner og utfordringer i lys av brukerens perspektiv, ønsker og livssituasjon.
Erfaringskompetanse representerer et eget fagperspektiv på helsetjenesten, og skal fremme brukermedvirkning som en sentral verdi i helsetjenesten. Dette, sammen med verdier som autonomi, likeverd og vern om personlig integritet. Pasient- og pårørendekunnskap er en del av kunnskapssirkelen i kunnskapsbasert praksis.
Erfaringskonsulentenes oppgaver
Erfaringskompetansen anvendes i arbeidet og oppgavene som ligger til stillingen. Konkrete arbeidsoppgaver er blant annet å:
- være likemann eller kjentmann» i forhold til det å være hjelpesøkende, samt bidra inn i direkte pasientarbeid sammen med behandler.
- bidra til undervisning og opplæring av fagfolk og studenter internt og eksternt (høyskole/universitet).
- arbeide med relevant informasjonsmateriell internt og eksternt.
- bidra inn i avdelingens generelle forbedringsarbeid gjennom arbeidsgrupper.
- bidra inn i avdelingens forsknings- og utviklingsarbeid.
- delta i nasjonalt nettverk for erfaringskompetanse.
Erfaringskompetanse i FACT
FACT står for "Flexible Assertive Community Treatment" og kan oversettes til fleksibelt, aktivt oppsøkende behandlingsteam i lokalmiljøet.
FACT Vest består av to team (AllmennFACT og FACT) og er et samarbeid mellom Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen og bydelene Vestre Aker, Ullern og Frogner. FACT-teamene går under fellesbetegnelsen FACT Vest. De består av tverrfaglig personell fra sykehuset og bydelene, og skal sikre at brukerne får dekket sine behov for helhetlige og sammenhengende tjenester fra ulike instanser.
FACT-teamene retter seg særlig mot mennesker med sammensatte psykiske lidelser. Målet med oppfølgning fra FACT-team er at du skal få tilbud om samlet og helhetlig behandling og oppfølgning der du bor og hvor du har ditt sosiale nettverk.
I begge våre FACT-team er det ansatt personer med erfaringskompetanse. Erfaringskonsulentene spiller en viktig rolle i pasientenes bedrings- og rehabiliteringsprosesser. De bruker sin egen pasienterfaring til nytte for pasientene. De bidrar med motivasjon og informasjon om behandling, og er med å sikre at pasientens rettigheter ivaretas. Ikke minst representerer erfaringskonsulentene et håp for mange. De er levende bevis på at bedring er mulig.
Brukermedvirkning i forskningsprosjekter*
Brukermedvirkning i forskning er en del av oppdraget fra Helse- og omsorgsdepartementet til de regionale helseforetakene. I søknader om regionale forskningsmidler skal det redegjøres for hvordan brukere er involvert i planlegging og gjennomføring av prosjektet, eventuelt hvorfor dette ikke er hensiktsmessig. Ved utlysning av midler fra nasjonale forskningsprogrammer er ofte brukermedvirkning obligatorisk. Brukere kan være pasienter eller pårørende, og skal fortrinnsvis være representert gjennom pasient- /brukerorganisasjoner. Vurdering av brukermedvirkning må skje så tidlige som mulig i forskningsprosessen, og helst allerede når prosjektet er på idéplanet.
*(Ref.: Brukerveiledning og prosedyre for oppstart og praktisk gjennomføring av forsknings- og kvalitetsprosjekter ved Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen).
Les mer via lenken under:
Veileder for brukermedvirkning i helseforskning i spesialisthelsetjenesten (De regionale helseforetak 2018).
Foreldreveileder ved depresjon - en guide for behandlere og rådgivere
Barn har behov for å bli informert, hørt og ivaretatt når psykisk lidelse eller somatisk sykdom rammer en i familien. Det å snakke med foreldre om barnas situasjon er viktig når mor eller far er deprimert. Foreldreveiledning ved depresjon – en guide for behandlere og rådgivere gir råd om hvordan man kan gå frem.
Intervensjonene integreres i ens vanlig behandling eller rådgivning. Samtalene er med den deprimerte alene eller med begge foreldre, og eventuelt med barna. Hva man gjør, vil selvsagt være avhengig av hvilken type tjeneste man gir og hvilke tidsrammer man har.
Veilederen er skrevet til alle de som møter foreldre som er deprimert, enten de jobber i spesialisthelsetjenestene, barnevern, familievern, helsestasjon, skolehelsetjeneste, allmennlegepraksis, Rask psykisk helsehjelp eller i andre helse- og sosialtjenester. Den vil også kunne være nyttig lesning for studenter. Veilederen er tilgjengelig via lenkene under:
Foreldreveileder ved depresjon (pdf)
Foreldreveileder ved depresjon (web)
Hva er pakkeforløp for psykisk helse og rus?
Pakkeforløp for psykisk helse og rus skal gi deg som pasient eller pårørende et behandlingsforløp som er helhetlig og forutsigbart, uten unødig ventetid. Du skal få mer innflytelse på behandlingen, og den skal evalueres systematisk underveis. Pakkeforløpene innføres trinnvis fra 1. januar 2019.
Les mer på helsenorge.no
Organisering av helsetjenesten i Norge
Under finner du en kort beskrivelse av hvordan helsetilbudet til befolkningen i Norge er organisert i primærhelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste.
Primærhelsetjenesten, også kalt førstelinjetjenesten, er den man som regel oppsøker først. Primærhelsetjeneste er helsetjenester som leveres i lokalsamfunnet og som består av allmennpraktiserende leger (fastleger), hjemmesykepleie, helsesøstre, fysioterapeuter, ergoterapeuter, logopeder, annet helsepersonell som kiropraktorer, og av institusjoner som sykehjem og bo- og servicesentre.
Spesialisthelsetjenesten, også kalt andrelinjetjenesten, er den man blir henvist til av kommunehelsetjenesten. For eksempel henviser fastlegen til videre utredning på sykehus (spesialisthelsetjeneste).
Psykisk helsevern er spesialisthelsetjenestens tjenestetilbud til mennesker med psykiske lidelser og/eller rusrelatert sykdom.
Samhandling er uttrykk for helse- og omsorgstjenestenes evne til oppgavefordeling seg imellom for å nå et felles, omforent mål, samt evnen til å gjennomføre oppgavene på en koordinert og rasjonell måte.
Samhandlingsreformen er en reform av helse- og sosialtjenestene i Norge som ble presentert av daværende Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen gjennom Stortingsmelding nr. 47 (2008-2009) Samhandlingsreformen. Rett behandling – på rett sted – til rett tid 19. juni 2009. Reformen trådte kraft 1. januar 2012. Regjeringen vil, gjennom samhandlingsreformen, søke å sikre en framtidig helse- og omsorgstjeneste som både svarer på pasientens behov for koordinerte tjenester, og som også svarer på de store samfunnsøkonomiske utfordringene. Lik tilgang til gode og likeverdige helse- og omsorgstjenester, uavhengig av personlig økonomi og bosted, skal fortsatt være den viktigste bærebjelken i den norske velferdsmodellen.
Se grafisk fremstilling av helsetjenesten via lenken under:
Grafisk fremstilling av grunnstrukturen i helsetjenesten
Relatert info:
Samhandlingsreformen - Rett behandling – på rett sted – til rett tid (St.meld. nr. 47) Områdekart Vinderen
Informasjon om koronavirusutbruddet
Psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) er en del av spesialisthelsetjenesten og følger de samme grunnleggende smitteverntiltakene som innenfor andre helsefaglige områder. I tillegg til vanlig behandling med oppmøte på poliklinikken, tilrettelegger vi også for telefon og videokonsultasjoner når det er behov for det. Alle som har time ved poliklinikkene blir spurt om symptomer, karantene og reiser. Hvis man ikke kan møte til planlagt time pga smitteverntiltak, gi beskjed så kan vi tilpasse oppfølgingen.
Søknader tas imot på vanlig måte.
Som pasient kan du føle deg trygg på at smittevernreglene etterleves.
Våre poliklinikker holder åpent alle hverdager fra 08.00-15.30. Se kontaktinformasjon under.
Har du behov for øyeblikkelig hjelp, ring akuttambulant team (AAT) på telefon: 22 49 84 74
Forsknings- og kvalitetsprosjekter ved Voksenpsykiatrisk avdeling
Enhet for klinisk forskning og innovasjon har ansvar for å organisere og gjennomføre flere ulike forsknings-, kvalitets- og innovasjonsprosjekter ved Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen.
Les om våre prosjekter:
Forsknings- og kvalitetsprosjekter ved Voksenpsykiatrisk avdeling