Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Bøker, podcaster og intervjuer

Her finner du bøker, podcaster og intervjuer som noen av behandlerne i PHT-teamet har laget og bidratt i, samt nyttige lenker.

Podcaster og intervjuer

Intervju med psykologspesialist Torkil Berge på NRK. Hør intervjuet via lenken eller avspilleren.

Bitterhet er krydder og forbannelse (radio.nrk.no)

 

Klikk for å høre innslaget

 

 

Det er mange bekymringer knyttet til en kreftdiagnose. Men noen ganger kommer bekymringene i veien for livet. Programleder samtaler med psykologspesialist Elin Fjerstad om helseangst (podtoppen.se).

Helseangst –  psykologspesialist Elin Fjerstad (poddtoppen.se)

Hva er smerte? Hvorfor opplever vi smerte? Og hva kan vi gjøre med det? Gjest i RevmaPodden er professor og leder av Norsk smerteforening, Audun Stubhaug:

Smerte – RevmaPodden (podcasts.apple.com) 

Psykolog Henrik Børsting Jacobsen snakker om smerte i Ekko i NRK Radio:

Smerte (radio.nrk.no)

Psykolog Henrik Børsting Jacobsen snakker om søvn og smerte i Ekko i NRK Radio.

Søvn (radio.nrk.no)


Psykologspesialist Ingrid Hyldmo snakker om søvn i podcasten Min sykehushverdag:

Senga skal bare brukes til søvn eller sex – Min sykehushverdag

Hva gjør vi når noen sliter psykisk på jobben? Hør intervjuet med psykologspesialist Torkil Berge i podkasten På jobben.


Vansker på jobben (idébanken.no)

I podkasten "Lev godt med sykdom" kan du høre hvordan du kan takle at du selv blir syk, og hvordan du kan takle at en nær deg er syk. Du får også høre om hvorfor folk med kroniske lidelser bør trene mentalt slik toppidrettsfolk gjør.

Hør episoden på Spotify

Filmen Sykdomsforståelse ved kronisk sykdom (youtube.com) fra Norsk Revmatikerforbund er utviklet som en del av prosjektet "Tankegods – sykdomsforståelse og mestring ved kronisk sykdom" og hander om våre personlige forestillinger og tanker om sykdom.

 

Bøker

Hvordan kan man tåle plagene og samtidig ta vare på livet? Sykdom forbindes med svakhet, men alle som selv har opplevd å være syk, vet hvor sterk man må være.

Når vi blir syke, trenger vi sterke mentale muskler. Vi kan ikke tenke oss friske, men vi kan tenke oss sterke og verdige. Da kan vi bedre stå opp mot plagene og problemene som følger i kjølvannet av sykdom.

Hvordan oppleves det å ha en sykdom som aldri går over, og hvordan lever en best mulig med de utfordringene det innebærer? Hvordan balanserer man mellom det å være syk og frisk på samme tid? I denne boken rettes søkelyset mot de psykologiske aspektene ved kronisk somatisk sykdom.

Boken beskriver tiltak for å reduserer symptomer og styrker livskvaliteten, og som vitenskapelige studier har dokumenter nytteverdien av. Med mentale verktøy og aktive handlingsstrategier kan man påvirke «hjerne-tarm-aksen» og snu onde sirkler til gode sirkler.


Utmattelse og slitenhet er en viktig årsak til plager og sykefravær. Det er et vanlig symptom ved mange sykdommer, og selv den som er helt frisk, kan oppleve at utmattelse og tretthet til tider "stikker kjepper i hjulene for livet". Det kan hindre deg i å være i jobb, og det kan gjøre det vanskelig å være den partneren, forelderen, familiemedlemmet, arbeidskollegaen og vennen som du ønsker å være. Utmattelse er en energityv som stjeler livskvalitet - det i livet som gir glede og positive følelser.

Denne boken er skrevet for alle som har vedvarende utmattelse. Også mange som opplever "å ha møtt veggen" vil kunne ha nytte av rådene og tipsene som beskrives. Boken er dessuten anvendelig for pårørende så vel som helsepersonell som møter personer med utmattelse.

«Gå og legg deg!» er ofte beskjeden man får når man klager over for lite søvn.
Mange tror søvnen vil komme hvis de bare legger seg tidligere og tilbringer mer tid i sengen. Men er det sånn? I Våkne opp! forklarer psykolog og søvnekspert Ane Wilhelmsen-Langeland hvordan du kan sove bedre og dermed få mer overskudd på dagtid. I motsetning til hva mange tror, handler det ikke først og fremst om å gå og legge seg, men om å våkne opp.

Det er mange normale reaksjoner på å få en kronisk sykdom. Kanskje sørger du over tapet av funksjoner som var viktige for deg, eller over tid som gikk tapt på grunn av utredninger og operasjoner, smerter og mangel på energi. Kanskje sørger du over tapet av det du trodde skulle bli en frisk fremtid og alderdom. Kanskje er du redd, sint, frustrert og skamfull.

Noen ser ikke på seg selv som syke, og andre igjen opplever lettelse ved å endelig få et navn på vansker de har levd med over lang tid. Hvordan du tenker og føler om sykdommen din, og hvordan du handler ut fra disse tankene og følelsene, har betydning for hvordan det er å leve med sykdommen.

Det finnes mye kunnskap om psykologien ved å leve med en kronisk sykdom. Syk eller frisk presenterer en del av denne kunnskapen, og gir deg konkrete psykologiske verktøy som kan hjelpe deg til å leve et bedre liv med kronisk sykdom.

 

Nyttige lenker

Sist oppdatert 13.03.2025