Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Om Enhet for psykiske helsetjenester i somatikken

Les om våre behandlingstilbud for pasienter ved sykehuset og hvilke gruppetilbud vi har for andre pasienter. Alle våre behandlingstilbud er for pasienter som har sykdom eller plager i kroppen. De individuelle tilbudene er for pasienter tilhørende sykehuset. De fire behandlingstilbudene i gruppe er for pasienter henvist av lege med annen sykehustilhørighet.

Enheten har en akutt-tjeneste for inneliggende pasienter, og en helsepsykologisk poliklinisk tjeneste for pasienter som får sin medisinske behandling ved Diakonhjemmet sykehus.

  • Akutt-tjenesten bistår ved behov for akutt psykiatrisk kartlegging og konsultasjon til inneliggende pasienter/pårørende (for eksempel krisereaksjoner på alvorlig sykdom, psykisk sykdom, selvmordsforsøk).
  • Den helsepsykologiske polikliniske tjenesten gir tilbud til pasienter/pårørende som får sin medisinske oppfølging ved sykehuset for eksempel utmattelse, smerte, søvnvansker, angst, depresjon, mestring av kronisk sykdom, sprøytefobi. Det er behandlende lege som henviser.

Helsepsykologiske tjenester

Den helsepsykologiske tjenesten har behandlingstilbud for:

  • Pasienter tilhørende Diakonhjemmet sykehus som får sin medisinske oppfølging ved sykehuset

Tilbudet innebærer en kartleggingssamtale og et videre behandlingsopplegg dersom det vurderes som hensiktsmessig og er ønskelig. Behandlingen er strukturert, kortvarig og er rettet mot de problemene som fysisk sykdom gir. Pasienten lærer spesifikke metoder for å håndtere kroppslige symptomer og psykiske plager. Målet er å kunne oppleve mer kontroll og å være en konstruktiv støttespiller til seg selv. Her bruker vi gjerne metoder basert på kognitiv atferdsterapi. Det er godt dokumenterte metoder og nyttige selvhjelpsverktøy for pasienter med fysisk sykdom. Det innebærer å få kunnskap om sammenhengen mellom kropp, tanke, følelse og handling og å utvikle verktøy for selv å kunne påvirke. Vi inviterer også pasientens familie dersom det er ønskelig og hensiktsmessig

  • Pasienter som ikke har sykehustilhørighet til Diakonhjemmet.

Tilbudet til pasienter som ikke følges ved Diakonhjemmet sykehus innebærer behandlingsopplegg i gruppe. De må ha en somatisk diagnose, og fastlege kan henvise. Vi har følgende gruppetilbud:

  • Behandling i gruppe for vedvarende utmattelse
  • Behandling i gruppe for langvarig smerte og revmatisk sykdom, digitalt
  • Kognitiv atferdsterapi ved søvnvansker (insomni).
  • Kognitiv atferdsterapi ved irritabel tarmsyndrom (IBS), digitalt

Kognitiv atferdsterapi

Kognitiv atferdsterapi innebærer å få kunnskap om sammenhengen mellom kropp, tanke, følelser og handlinger og å utvikle verktøy for selv å kunne påvirke egen hverdag. Man kan ikke tenke bort sykdom og plager, men man kan tenke seg sterk og verdig slik at man opplever å ha mer kontroll - ha mer å stå opp imot med når sykdom herjer. Kognitiv terapi, også kalt kognitiv atferdsterapi, blir stadig mer brukt ikke bare ved psykiske lidelser, men også ved somatiske sykdommer.

Målet er å bidra til at pasienten blir en konstruktiv støttespiller til seg selv. Ved somatisk sykdom kan det innebære å endre tanke- og handlingsmønstre, som kan bidra til å forsterke byrden av sykdom, eller å trene opp den generelle mentale styrke man trenger for god helse, til tross for sykdom.

Behandlingstilbud i gruppe/kurs

Enheten tilbyr behandling i gruppe for pasienter med somatisk sykdom og langvarig utmattelse, for pasienter med somatisk sykdom og søvnvansker og for pasienter med irritabel tarmsyndrom. Du finner datoer for de ulike tilbudene helt nederst på denne siden. Behandlingene er i stor grad basert på kognitiv atferdsterapi. Til hvert behandlingsopplegg er det utviklet veileder for behandler og arbeidsbok for pasient som du finner nedenfor.

Utmattelse

Arbeidsbok, individuell behandling, vedvarende utmattelse (PDF)

Veileder for vedvarende utmattelse ved sykdom (PDF)

Irritabel tarmsyndrom

Arbeidsbok, indviduell behandling, irritabel tarmsyndrom (PDF)

Arbeidsbok, gruppebehandling, irritabel tarmsyndrom (PDF)

Veileder for behandlere irritabel tarmsyndrom (PDF)

Søvnvansker (insomni)

Arbeidsbok, individuell behandling, insomni (PDF)

Arbeidsbok, gruppebehandling, insomni, (PDF)

Veileder for helsepersonell, insomni (PDF)

Langvarig smerte

Arbeidsbok, individuell behandling, langvarig smerte (PDF)

Veileder for helsepersonell, langvarig smerte (PDF)

Digital smertebehandling

Les om vårt digitale behandlingstilbud i gruppe for pasienter med revmatisk sykdom (også fibromyalgi) og langvarig smerte (PDF)

Sist oppdatert 18.03.2025