Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Nyutviklede kvalitetsindikatorer for rehabilitering

Med støtte fra Helsedirektoratet har forskere ved NKRR ledet utvikling og pilottesting av et sett med kvalitetsindikatorer for rehabilitering innen muskel-skjelettfeltet.

Publisert 22.05.2019
Sist oppdatert 19.12.2023

​Kvalitetsindikatorer defineres som «et indirekte mål for kvaliteten på det området som måles» og brukes for å overvåke kvalitet i ulike tjenester. Gjennom en systematisk konsensusprosess har en ekspertgruppe med brukerrepresentanter, klinikere, forskere og rehabiliteringsledere utviklet og pilottestet et sett med kvalitetsindikatorer til bruk i rehabilitering for personer med muskel-skjelett-sykdommer og plager.

Settet består av 19 strukturindikatorer (mål for rammer og ressurser), 11 prosessindikatorer (måler aktiviteter i pasientforløpet), og tre effektindikatorer (måler utbytte av rehabilitering).

Resultater fra pilottestingen viser at settet har god validitet, at det tar kort tid å fylle ut skjemaene for måling, og at det er stor variasjon i kvalitet i rehabilitering for denne pasientgruppen. Indikatorene som gjelder overgangen mellom rehabiliteringstiltak i spesialist- og kommunehelsetjeneste fikk svakest skår. Konklusjonen er at kvalitetsindikatorsettet er gyldig og anvendelig for overvåking av kvalitet i rehabilitering i innen muskel-skjelettfeltet.

Klinisk verktøykasse

Du finner mer om kvalitetsindikatorer for rehabilitering i NKRRs verktøykasse.

Kvalitetsindikatoroppnåelse måles ved to spørreskjema; et til enhetsleder eller annen overordnet person som kjenner innholdet i rehabiliteringen og et til pasienter som har deltatt i rehabiliteringen.

Kvalitetsindikatorer for rehabilitering

Mer informasjon

Artikkelen:
Johansen I, Klokkerud M, Anke A, Børke JB, Glott T, Hauglie U, Høyem A, Klovning A, Lande KA, Larsen M, Nordvik JE, Wigers SH, Øyeflaten I, Hagen KB, Kjeken I. A quality indicator set for use in rehabilitation team care of people with rheumatic and musculoskeletal diseases; development and pilot testing. BMC Health Serv Res. 2019 Apr 29;19(1):265.

Se abstract

Se fulltekst