Angstlidelser
Angst er i utgangspunktet en normal kroppsreaksjon som skal gjøre oss i stand til å møte trusler. Angstlidelse er når angsten blir så sterk og hyppig at den hemmer fungering i hverdagen. Det finnes behandling som har gode resultater.
Symptomer
Angstlidelser er en samlebetegnelse for en psykisk lidelse preget av angst eller frykt. Noen angstlidelser er forbundet med bestemte objekter eller situasjoner (fobisk angst), for å bli kritisk vurdert av andre (sosial angst) eller for å bli syk (helseangst). Angstlidelsen kan preges av vedvarende bekymringer, rastløshet, uro og irritabilitet (generalisert angst). Angst kan også komme som plutselige anfall med sterke kroppslige reaksjoner (panikkangst).
Ulike angstlidelser
- Ved sosial angstlidelse frykter man situasjoner hvor man risikerer å bli utsatt for andre menneskers kritiske blikk og å bli bedømt som nervøs, svak eller dum.
- Panikklidelse preges av plutselige anfall av intens følelse av frykt for at det vil skje noe forferdelig, og med et sterkt kroppslig ubehag samt vedvarende redsel for at nye anfall skal oppstå.
- Noen utvikler også agorafobi, med sterk frykt for å forlate hjemmet og være på offentlige steder, for eksempel kinoer, kjøpesentre, buss og tog, hvor det er vanskelig å komme seg raskt vekk.
- Generalisert angstlidelse preges ved at man er mye engstelig, bekymrer seg konstant for vonde ting som kan hende, og er urolig og rastløs.
- Helseangst eller hypokondri er en vedvarende og invalidiserende frykt for å ha, eller kunne få, en alvorlig sykdom.
- Posttraumatisk stresslidelse oppstår som en ettervirkning av ekstremt skremmende hendelser, som katastrofer, alvorlige ulykker, mishandling og voldtekt. Trusselen gjenoppleves som påtrengende og ubehagelige minner og sterk kroppslig aktivering.
Typiske kjennetegn
- Kroppsreaksjoner: Høyere puls, hjertebank, anspenthet, skjelving, svette og rask pust. Et angstanfall kan være ledsaget av svimmelhet, prikking for øynene, kvalme, uvirkelighetsfølelse, nummenhet og smerter i brystet. Alt dette er ufarlige, men skremmende reaksjoner.
- Tankemønstre: Det er en sammenheng mellom tankene, den kroppslige aktiveringen og følelsen av angst. Tanker kan skape angst, føre til at angsten øker og bidra til å holde den ved like. En strøm av bekymringstanker kan opprettholde stress i kroppen og en følelse av fare og av ikke å ha kontroll. Katastrofetanker er skremmende tanker om ikke å mestre en situasjon eller at det er noe alvorlig galt med kroppen, for eksempel «Jeg besvimer!» eller «Jeg dummer meg ut!».
Henvisning og vurdering
For å få et behandlingstilbud i spesialisthelsetjenesten trenger du en henvisning. Det er som oftest fastlegen som henviser til utredning og behandling, men annet helsepersonell kan også henvise. Med utgangspunkt i henvisningen og prioriteringsveilederen "Psykisk helsevern for voksne", vil vi vurdere om du har krav på behandling i spesialisthelsetjenesten.
Utredning
- Angstplagenes varighet, styrke, omfang og i hvilke situasjoner de oppstår
- Mulige sammenhenger mellom angstplager og livssituasjon
- Tidligere angstplager og behandling
- Tidligere belastninger og traumatiske hendelser
- Bruk av medikamenter
- Katastrofetanker, følelser og handlingsmønstre i angstsituasjoner
- Symptomer på annen psykisk lidelse, for eksempel depresjon
- Bruk av rusmidler
- Grad av fysisk aktivitet
- Problemer i privatliv, studier eller arbeid
- Personlige ressurser og mulighet for støtte fra andre
- Om du har barn og om de har spesielle behov nå som bør ivaretas
Behandling
De vanligste elementene i behandlingen er:
- Informasjon om angst: Hva skjer i kroppen og hvorfor skjer det? Sammenhenger mellom angst og tankemønstre, for eksempel vedvarende bekymring eller katastrofetenkning. Handlinger som kan være med på å opprettholde angst, for eksempel unngåelse. Forholdet mellom tidligere og pågående livsbelastninger og angstlidelser.
- Råd om håndtering av vedvarende og påtrengende bekymring, med økt toleranse for usikkerhet og utvikling av ferdigheter for problemløsning.
- Hjelp til planlegging og gjennomføring av angsttrening, og innføring i konkrete mestringsstrategier.
- Samtaler om forståelse og håndtering av stressbelastninger og problemer i hverdagen.
- Bearbeiding av eventuelle belastninger og traumer som kan ha bidratt til angstlidelsen, for eksempel det å ha vært utsatt for mobbing.
- Vurdering av medikamentell behandling, med god informasjon om medikamentet du får tilbud om.
- Eventuelt tilbud om angstmestringskurs, internettbehandling eller 4 dagers behandling.
Oppfølging
Kontakt
Nyheter
Artikler
Kurs
- Gruppebehandling for pasienter med angstlidelseDenne gruppebehandlingen baserer seg på metakognitive prinsipper for angstbehandling*. Vi jobber med bekymring, strategier og antakelser som opprettholder angstproblematikk. Det overordnede målet er å redusere bekymring og unngåelse, slik at angsten blir mindre plagsom og hemmende i hverdagen. I gruppen får pasientene mulighet til å reflektere rundt egen angstproblematikk og mestringsstrategier, samt utforske og øve seg på å håndtere bekymringstanker og angst på nye måter.Gruppebehandling for pasienter med angstlidelse5.mars2025
- Introduksjonskurs i mestring av angst og depresjon for pasienter ved Poliklinikk psykisk helse og arbeidIntroduksjonskurs i mestring av angst og depresjon er et terapiforberedende kurs for deg som står på venteliste til individualbehandling ved Enhet for klinisk forskning og innovasjon ved Poliklinikk psykisk helse og arbeid. Kurset har flere oppstartsdatoer.Introduksjonskurs i mestring av angst og depresjon for pasienter ved Poliklinikk psykisk helse og arbeidDato kommer