Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling, talocrural artrodese

Ankelslitasje, avstiving av ankelledd

Ved utslitt ankelledd (artrose) og sterke smerter kan operasjon med avstivning av ankelleddet gi lindring av smertene. Årsaken til slitasje i ankelleddet kan være tidligere ankelbrudd, båndskader eller leddgikt. 8 av 10 pasienter angir at de blir smertefri etter utført ankelavstivning.

Pasientforløp og vurdering

Diakonhjemmet har drevet med avansert fot- og ankelkirurgi i mange år. Vi er et dedikert fot- og ankelteam bestående av erfarne kirurger, fysioterapeuter og sykepleiere.

Pasientforløp ankelledd avstiving
En person i kirurgiske scrubs og en maske i et rom

Henvisning og vurdering

Fastlege henviser til ortoped. Røntgenbilder av begge ankelledd og føtter tas før time hos ortoped, enten ved bestilling hos røntgeninstitutt eller på sykehusets poliklinikk.

Røntgenbilde av begge ankler og føtter tas før timen, enten ved et røntgeninstitutt eller ved sykehusets radiologiske avdeling. Ortoped som vurderer henvisningen vil avgjøre om det er nødvendig med flere røntgenbilder, for eksempel av begge beina fra hoften til fot, for å vurdere aksene i underekstremiteten. Tidvis kan det være aktuelt med andre undersøkelser som CT og MR, men dette vurderes av ortoped. Dersom pasienten er operert i foten eller hofte/kne fra tidligere er dette nyttig informasjon for ortopeden. Vi ønsker da informasjon om når og hvor, slik at vi kan hente inn eventuelle aktuelle røntgenbilder tatt tidligere og tidligere operasjonsbeskrivelser.

Før

Forberedelse før innleggelse

Hold deg i aktivitet med tilpasset trening helt frem til innleggelsen. Det vil bidra til at du kommer deg raskere etter operasjonen.

Det er vanlig å reise direkte hjem etter utskrivelse fra avdelingen. Tenk gjennom hvordan det vil bli å komme hjem med en nyoperert ankel: Vil du ha behov for hjelp til praktiske gjøremål som innkjøp av mat, matlaging, rengjøring og klesvask? Fjern løse tepper i hjemmet, og lag plass slik at du lett kan bevege deg rundt med krykker, andre ganghjelpemidler eller arbeidsstol med hjul. Det er en fordel om du trener på krykkegange med avlastning på forhånd. Du bør sikre at baderom og dusj har sklisikkert gulv. Dersom det er mulig bør du tilrettelegge slik at du kan bo hovedsakelig på ett plan.

Kontakt fysioterapeut på hjemstedet for avtale om videre trening etter utskrivelsen.

Kontakt din hjemkommune hvis du har behov for hjelp fra hjemmetjenesten ved hjemkomst.

Hjelpemiddelformidlingen

I forbindelse med operasjonen vil du få bruk for noen praktiske hjelpemidler, både på avdelingen og hjemme. Det er viktig at hjelpemidlene er hentet og montert i god tid før operasjonen. Dette er ditt ansvar. 

For innbyggere i Oslo kan midlertidige hjelpemidler (merket med M nedenfor) hentes på Hjelpemiddelformidlingen Oslo kommune. 

Adresse: Kabelgaten 15 på Økern, vis-à-vis Kuben vgs. 

Telefon:  23 43 92 00  

Åpningstid: Mandag-fredag kl. 9-15

Besøk nettsidene til Hjelpemiddelformidlingen

Ved behov for informasjon om tilpasninger i hjemmet, kan man kontakte ergoterapeut eller fysioterapeut i egen bydel. 

Telefonnummer til Oslo kommunes kontaktsenter:  21 80 21 80

Innbyggere utenfor Oslo kan kontakte hjelpemiddellageret i hjemkommunen.

Hvilke hjelpemidler bør du skaffe deg?

  • Ganghjelpemiddel: Krykker (eventuelt med ispigger), rullator (M)
  • Langt skohorn
  • Dusjstol/badekarrist/håndtak i dusjen (M)
  • Arbeidsstol på hjul, eventuelt kontorstol (M)

Hvordan bør du tilrettelegge hjemme?

  • Høy stol med armlener
  • Høy nok seng
  • Fjerne tepper og andre snublefeller
  • Ha det lett fremkommelig inne
  • Eventuelt montere rekkverk/håndtak ved trapper
  • Ordne/handle inn mat

Ved hjemreise har du ordnet

  • Noen som kan hente deg/følge deg hjem
  • Noen som tar imot deg hjemme

Kosthold

Før operasjonen og i tiden etterpå er det viktig med et sunt og næringsrikt kosthold. Det er spesielt viktig at du får i deg rikelig med proteiner i ukene før operasjonen. Dette finnes blant annet i magert kjøtt, fisk, ost, melk og egg. Du bør også drikke rikelig.

For å optimalisere tilheling er det viktig å ha nok D-vitamin og kalk i kroppen. Det er derfor fint om du tar kontakt med fastlege, for å måle D-vitamin i blodet. Har du lav D-vitamin bør du starte på tilskudd.

Røyking og snus

Røyking reduserer blodgjennomstrømmingen, og kan dermed gi økt risiko for komplikasjoner. Røyking gir dårligere tilheling, både i huden og i beinet. Pasienten som røyker har 10 ganger høyere risiko for manglende tilheling av bein ved dette inngrepet. Vi anbefaler derfor at du slutter å røyke. Nikotinplaster/-tyggegummi er bedre enn sigarettrøyk, og kan brukes dersom du synes det er vanskelig å slutte helt.

Vi gjør oppmerksom på at Diakonhjemmet sykehus er røykfritt.

Forberedelser kvelden før operasjon

Kvelden før operasjonen er det viktig at du spiser og drikker godt, også kveldsmat. Selv om du skal faste fra midnatt kan du drikke klare væsker (vann, te, saft, kaffe uten melk og sukker) frem til kl. 6. Etter kl. 6 skal du hverken spise, drikke, røyke, snuse eller tygge tyggegummi.

Kjøp 250 ml Hibiscrub/Lactacyd på apoteket, les bruksanvisningen nøye. NB! Fjern kunstige negler, neglelakk, sminke, smykker, ringer og piercing før du dusjer.

  1. Dusj hele kroppen 
  2. Fyll hånden med såpen
  3. Vask håret grundig med såpen 
  4. Såp deretter inn hele kroppen med såpen, og vær spesielt nøye med: - nesen og rundt ørene - armhulene - navlen - nedentil 
  5. Skyll nøye! 
  6. Gjenta punkt 2-5 
  7. Tørk deg med et rent håndkle. Ikke bruk noen form for krem på huden etter dusjen 
  8. Ta på deg rene klær og bruk nyvasket sengetøy

På morgenen på operasjonsdagen skal du gjenta punkt 1-8, bortsett fra punkt 3 om hårvask, før du kommer til sykehuset.

Du må også ta fotbad kvelden før operasjon.

Ved innleggelse må du ha med deg

  • Faste medisiner og oppdatert oversikt over legemidler du bruker
  • Eventuelle behandlingshjelpemidler (for eksempel CPAP, BiPAP, blodsukkerapparat)
  • Romslige sko med hælkappe og sklisikker såle, gjerne uten lisser eller med elastiske lisser
  • Toalettsaker
  • Romslig og behagelig tøy. Særlig bukser som er vide nok til å trekke over en gips.
  • Krykker eller annet ganghjelpemiddel
  • Bankkort/penger til å hente ut resepter og eventuell hjemtransport

OBS! Legg igjen smykker og verdisaker hjemme. Sykehuset kan dessverre ikke ta ansvar for dine verdisaker under oppholdet. Eventuelle verdisaker kan oppbevares i safe, men det er begrenset tidsrom for når dette kan hentes ut, og verdisakene må i så fall kunne legges i en A5-konvolutt.

Hva kan føre til at operasjonen blir utsatt?

Nylig eller pågående feber/infeksjon som for eksempel: tannverk, bihulebetennelse, halsbetennelse eller urinveisinfeksjon, samt sår, utslett, små rifter eller skrubbsår kan føre til at operasjonen blir utsatt. Dette fordi det kan øke risikoen for alvorlig infeksjon etter et kirurgisk inngrep. Dersom dette gjelder deg, ta kontakt med inntakskoordinator så tidlig som mulig før innleggelsen.

Under

Operasjonsdagen

Du møter fastende. I løpet av morgentimene blir du tilsett av kirurg og tatt imot og klargjort til operasjon av sykepleier. Det blir ofte noen timer venting, så ta gjerne med noe å lese på. Det er flere operasjoner på samme operasjonsstue.

Operasjonen

Operasjonen gjennomføres enten i spinalanestesi, nerveblokade på låret eller narkose. Dette avgjøres etter en helhetsvurdering fra anestesilegen. Kirurgen åpner inn til ankelleddet i et snitt foran på leggen og ut på foten. Det nedslitte leddet blir fjernet og kirurgen skrur leggbeinet til ankelbeinet sammen med skruer, som støttes med en plate. Såret lukkes ved hjelp av sting i huden. Når såret er dekket til får du en gipslaske som skal ligge på beinet de første par dagene.

Etter

Etter operasjonen blir du overflyttet til postoperativ avdeling for videre overvåkning. Når bedøvelsen er gått ut av kroppen og du er i form til det, blir du kjørt til sengepost. 

Ofte setter anestesilegene en nerveblokade før eller etter operasjonen. Blokaden gjør sånn at du ikke kjenner foten din i det hele tatt – man mister både følelse og kraft. Dette er god smertelindring, og effekten av denne kan vare til godt utpå første dagen etter operasjon. Du vil få antibiotika for å forebygge infeksjon under og etter operasjon. For å forebygge blodpropp etter operasjonen, vil du hver dag få en injeksjon i magen med blodfortynnende medisin. Denne medisinen skal du fortsette å ta 10 dager etter utreise. 

Dagen etter operasjonen blir det tatt et røntgenbilde av ankelleddet.

Under oppholdet

Smertelindring

Det er normalt med smerter etter operasjonen. Du får smertestillende medikamenter til faste tider på sykehuset. Dersom dette ikke er tilstrekkelig er det viktig at du snakker med sykepleier, slik at vi kan vurdere andre smertelindrende tiltak.

Aktivitet

Aktivitet minsker risiko for komplikasjoner. De første dagene etter operasjonen bør du innimellom forsøke å være ute av sengen på dagtid, men sørge for å ha gode pauser med foten liggende høyt når du sitter eller hviler. Fysioterapeut vil gi deg instruksjon i øvelser og gangtrening.

Gipslasken fjernes normalt andre postoperative dag, og du vil få en mer stabil gips, som du skal ha de neste 3 ukene. 

Utskrivelse

Vi forventer at du kan skrives ut fra avdelingen to dager etter operasjonen. Du vil få med deg resepter på smertestillende tabletter og blodfortynnende sprøyter. Det vil bli avtalt kontroll på poliklinikken.

Dagliglivet etter utreise

Det er vanlig med hevelse i den opererte ankelen i lang tid etter operasjon. For å forebygge hevelse, anbefaler vi at du har benet høyt på en pute når du hviler. De første månedene, opptil et år etter operasjonen, er det viktig med trening for å oppnå best mulig resultat. Ta treningen på alvor, men ikke overdriv.

For at du skal avlaste det opererte benet riktig, vil du være avhengig av ganghjelpemiddel i minimum 12 uker. Etter 3 uker byttes gipsen samtidig med at stingene fjernes. Det er så 3 nye uker med gips før man starter med ortosestøvel. Deretter, etter 6 nye uker avvikles ortosestøvelen, og du starter opptreningen.

Du bør ikke kjøre bil før smertene har avtatt og funksjon tillater det. 

Skruene og platen som fikserer ankelartrodesen kan utløse metalldetektorer på for eksempel flyplasser. Det er ikke nødvendig med dokumentasjon på at du er operert. 

Smertene vil gradvis avta, og det er individuelt hvor lenge man har behov for å bruke smertestillende etter operasjonen.  

Kontroller

  • 3 ukers kontroll for å bytte gips og fjerne av sting
  • 6 ukers kontroll med overgang til ortosestøvel
  • 3 mnd. kontroll med røntgen av ankelen og avvikling av ortosestøvel
  • 1 års kontroll med røntgen
  • 3 års kontroll med røntgen
  • 5 års kontroll med røntgen (og videre hvert femte år)

Kontakt

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon Avdeling for kirurgiske sengeposter

Kontakt Avdeling for kirurgiske sengeposter

Oppmøtested

Inngang fra Diakonveien 12 eller Reidar Kobros vei 5.

Et par personer som går utenfor en bygning

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon

Diakonveien 12, 0370 Oslo

Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo

Transport

​På Steinerud finner du somatiske avdelinger (fysisk helse), alderspsykiatrisk avdeling, poliklinikker, akuttmottak, medisinske serviceavdelinger, apotek og administrasjon.

​T-bane

  • Linje 1 til Frøen eller Steinerud stasjon
  • Linje 2 eller 3 til Borgen stasjon

Buss

  • Linje 46 til Frøensalleen
  • Linjene 28 eller 45 til Volvat

Bil

Ta av fra Sørkedalsveien i rundkjøringen ved Volvat Medisinske Senter og Skeidar, og kjør inn Diakonveien. 

  • Hovedinngangen, Diakonveien 12: det er parkeringsplasser etter 500 meter rett frem.
  • Inngang Reidar Kobros vei (poliklinikker, blodprøvetaking og apotek): kjør til venstre i Borgenveien rett etter Volvat Medisinske Senter. Deretter kjører du stikkveien til høyre for å komme inn på gjesteparkeringsplassen nedenfor inngangen til poliklinikkene (ny innkjørsel til parkeringsplassen fra 26.09.22)

Du kan slippe av og plukke opp passasjerer rett vest for sykehusets hovedinngang og ved poliklinikkinngangen. I begge tilfeller kjører du inn Reidar Kobros vei.

 

Parkering sykkel

Det er i overkant av 300 sykkelparkeringsplasser på ​Steinerud.

Parkering bil​

Parkering ute (P1 og P5)

Mandag-lørdag kl. 9-15: kr. 50,- per time
Søndag + røde dager: gratis parkering
Julaften, påskeaften og nyttårsaften kl. 9-15: kr. 50,- per time

Parkering inne (parkeringshuset P4)

Hele døgnet, alle dager: kr 40,- per time, maks 200,- per døgn.

 

HC-parkering

Besøkende med gyldig parkeringskort for forflytningshemmede kan parkere gratis på oppmerkede HC-plasser i Diakonveien og Reidar Kobros vei.

Dersom man benytter Easypark påløper det servicetillegg.

 


Fakturering

Besøkende som fakturerer for sine tjenester til Diakonhjemmet, må parkere på avgiftsparkeringen og eventuelt ta parkeringsavgiften med på fakturaen.​​ 

Det er billettløs parkering på gjesteparkeringsplassene på Steinerud. Bilens kjennemerke registreres når du kjører inn i parkeringsanlegget. Parkeringstiden starter automatisk.​​


Før du forlater parkeringsanlegget har du følgende betalingsalternativer:

  1. Ved avreise: Benytt betalingsautomat ved parkering
  2. Easypark appen med automatisk trekk på kortet
  3. Via parcnordic.no innen 72 timer
  4. Faktura i posten for parkert tid. Administrasjonsgebyr påløper

Oversiktskart over parkering på Steinerud

Eventuell klage på kontrollavgift​ sendes til Park Nordic