Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ansiktsskader - akutte

Årsaker til ansiktsskader kan være trafikkulykker, fall, overgrep og idrett. Dersom du har brudd i ansiktet, og bruddkantene står fra hverandre, vil du som oftest bli operert.

Henvisning og vurdering

Ved mistanke om brudd i ansiktet blir du undersøkt av lege. Dersom fastlege eller legevaktlege finner grunn til å tro at du har fått et ansiktsbrudd, blir du henvist videre til undersøkelse hos øre-nese-hals-lege eller kjeve- og ansiktskirurg.

 

Utredning

Ved mistanke om brudd blir du som regel henvist til røntgenundersøkelse. Ved hjelp av bildene vil man kunne bekrefte eller avkrefte brudd. Vurdering og behandling skjer fortløpende.

Behandling

Dersom du har brudd i ansiktet og bruddkantene står fra hverandre, blir du som oftest operert. Operasjonen blir gjort for å få beinkantene så godt sammen som mulig, og for å holde dem på plass. For å sikre dette blir det operert inn små titanplater som vi skrur fast med skruer i beinet. Titanplatene trenger du som regel ikke å fjerne.

Informasjon om ulike typer akutte ansiktsskader

Overkjeven er festet mot neseskjelettet, kinnbeinet, øyehulen og kraniet.

Brudd i overkjeven kan føre til at tennene ikke passer sammen og at bittet endrer seg. I tillegg blir du hoven i ansiktet og kan blø i munnen. Brudd i overkjeven på begge sider kan føre til at den føles løs og du får en fjærende følelse når du biter sammen. Som oftest blir pasienten operert for å feste kjeven til faste deler av kraniet med små titanplater. På bildet ser du hovedinndelingen av brudd i midtansiktet, en inndeling som heter Le Fort I, II og III. 

På bildet ser du hovedinndelingen av brudd i midtansiktet, en inndeling som heter Le Fort I, II og III.

 

Underkjeven sitter opp mot overkjeven og er festet til hodet med muskulatur og bindevev. Brudd i underkjeven merker du ved endring i bitt, vansker med å bite sammen og ofte blødning fra munnen. Tenner kan løsne og falle ut. Tenner som har falt ut må du ikke kaste, men legge fuktig og ta med til tannlege/lege. Vi deler opp bruddene etter hvor i underkjeven de sitte, og avgjør behandlingen ut fra dette. 

Bildet viser ulike stede hvor det er vanligst at brudd i underkjeven forekommer.

 

Øyehulen er et pæreformet hulrom med hull hvor det går blodårer og nerver.

Kinnbeinet er en del av gulvet og sideveggen av øyehulen. Tyggemusklene går forbi kinnbeinsbuen, og dersom denne blir brukket kan det gi vanskeligheter med å åpne munnen.

Den vanligste skaden i øyehulen er et såkalt utblåsningsbrudd (blow-out fraktur), som vanligvis involverer gulvet og/eller veggen inn mot nesen. Kinnbeinsbuen og kinnbeinet blir ofte brukket etter direkte slag mot området. Det er ikke uvanlig med flere brudd samtidig:

  • Brudd i nedre øyehulekant
  • Brudd i ytterveggen i øyehulen
  • Brudd i kinnbensbuen 
Bilde øyehule og kinnbeinsbue
Flere brudd

 

Oppfølging

Etter at du er operert for ansiktsskaden blir du som regel innlagt til observasjon. Kontroll blir avtalt med behandlende lege.

Det tar litt lengre tid å bli frisk av brudd i underkjeven enn andre brudd. Du blir som regel sykemeldt i cirka to uker.

Du skal være forsiktig med å tygge harde ting som nøtter og gulrøtter i 8 uker etter operasjonen. Du kan likevel spise mat som krever tyggekraft, for eksempel knekkebrød eller poteter.