Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Blodtrykksregistrering i 24 timer

Hensikten med testen er å få en status på ditt blodtrykk på dagtid og om natten, under hverdagsaktiviteter og under fysisk aktivitet. Denne testen tar vi for å bekrefte eller utelukke om du har høyt (eller lavt) blodtrykk, eller om det varierer veldig i løpet av døgnet. Ofte bruker vi blodtrykksregistrering i 24 timer hvis vi mistenker at du trenger behandling for høyt blodtrykk (hypertensjon).

Henvisning og vurdering

Sykehus, fastlege eller spesialist kan henvise deg. 

Før

  • Ta på en løstsittende T-skjorte som du bruker under hele registreringsperioden. Utstyret monteres delvis utenpå denne.
  • Du skal fortsette å ta medisinene dine som vanlig.
  • Hvis du bruker medisin som regulerer blodtrykket, skal du ta dette som vanlig, om ikke lege har gitt annen beskjed. 
  • Det er en fordel om du har på deg et vanlig bukse-belte som utstyret kan festes på.


Under

Når du kommer trenger testlederen noen opplysninger fra deg, som når du pleier å legge deg og når du står opp. Vi fester en blodtrykksmansjett på din venstre arm. Mansjetten er koblet med en slange til et lite apparat (10 x 10 cm) som du har med deg i en veske. Apparatet er på forhånd programmert til å ta flere blodtrykksmålinger og måle pulsen gjennom døgnet. Det mest vanlige er at blodtrykket blir tatt to ganger i timen om dagen og på kvelden, og en gang i timen om natten. Den tiden du går med blodtrykksapparatet, skal du ha en så normal aktivitet som mulig. 

Du får ofte et aktivitetsskjema hvor du skal fylle inn hva du gjør i løpet av døgnet. Skjemaet skal tas med dagen etterpå når utstyret tas av.

Du kan ikke dusje eller bade når du har på deg testutstyret. Det er viktig at du har en så vanlig dag som mulig, og tar minst mulig hensyn til blodtrykksmålingene når du planlegger dagen.

Testen gjør i utgangspunktet ikke vondt, men når blodtrykksmansjetten blåses opp, kan dette oppleves som ubehagelig.

Etter

Når målingen er avsluttet vil resultat bli gjennomgått og analysert, og du vil få en tilbakemelding av din fastlege, eller behandlende lege på sykehuset hvis du er innlagt.