Hjerterehabilitering ved koronarsykdom
Hjerterehabilitering er en viktig del av behandlingen ved sykdom i hjertets kransårer (koronarsykdom). Dette kan være på grunn av angina (brystsmerter), etter hjerteinfarkt, utblokking av hjertets kransårer (PCI-behandling) eller etter bypassoperasjon. Hjerterehabilitering er også nyttig ved annen hjertekirurgi, men da er det hovedsakelig fysisk opptrening som er viktig.
Hjerterehabilitering er en viktig del av behandlingen ved sykdom i hjertets kransårer (koronarsykdom). Dette kan være på grunn av angina (brystsmerter), etter hjerteinfarkt, utblokking av hjertets kransårer (PCI-behandling) eller etter bypassoperasjon. Hjerterehabilitering er også nyttig ved annen hjertekirurgi, men da er det hovedsakelig fysisk opptrening som er viktig.
Hjerterehabilitering består av individuelle konsultasjoner, undervisning og gruppetrening. Under konsultasjonene vil vi gå gjennom årsaker til koronarsykdom (sykdom i hjertets kransårer) og systematisk se hva du kan gjøre for å minske din risiko for å bli sykere og for å bedre din livskvalitet. Vi vil hjelpe deg å sette realistiske mål og følge opp disse. Koronarsykdom er en livsstilssykdom og for å holde seg frisk kreves både medikamenter og endring i livsstil livet ut.
Mer informasjon om koronarsykdom finnes på helsenorge.no:
Henvisning og vurdering
Du må henvises til hjerterehabilitering fra en lege. For å få plass må du ha gjennomgått én av følgende:
- hjerteinfarkt
- utblokking av hjertets kransårer (PCI-behandling)
- bypassoperasjon (ACB-operasjon)
- annen hjertekirurgi (for eksempel klaffeoperasjoner på aortaklaff, mitralklaff, m.fl.)
Før
Hvis du har vært innlagt på hjerteavdelingen får du noen ganger med deg time til hjerterehabilitering når du reiser hjem – eller du får innkalling i etterkant. Sammen med innkallingen får du ofte et spørreskjema om livsstil, som er viktig for at vi skal kunne gi deg god behandling.
Du settes opp til 1–5 konsultasjoner, du får tilbud om undervisning og gruppetrening over flere uker.
Under
Konsultasjoner
På konsultasjonene snakker vi om de tingene vi vet reduserer risiko for koronarsykdom og som bedrer livskvaliteten. Vi går gjennom anbefalte mål for hvert område, og vi hjelper deg å sette dine personlige mål og følge opp disse. Målene skal være spesifikke, målbare, attraktive, realistiske og tidsbestemte (huskeregel: SMART).
Disse 7 hovedområdene er de viktigste for de fleste for å redusere risiko for forverring av koronarsykdom og for å bedre livskvalitet:
I tillegg er det viktig med god behandling av følgende tilstander dersom det gjelder deg:
Undervisning
I forbindelse med undervisningen er det satt av tid til spørsmål og samtale. Vi legger også til rette for at du skal kunne se hvordan disse temaene belyser din situasjon.
Hjerte- og karsykdommer
Vi går gjennom hjertets anatomi og hva koronarsykdom er.
Medisiner
Gjennomgang av vanlige hjertemedisiner, hvordan de fungerer og bivirkninger.
Krisereaksjoner og endringsarbeid
Praktisk om reaksjoner etter akutt sykdom og tips til hvordan man kan få til livsstilsendring.
Stress og stressmestring
Håndtering av stress og stressreaksjoner.
Kosthold
Hva er et hjertevennlig kosthold og hvordan få det til?
Fysisk aktivitet
Gjennomgang av fysisk aktivitet ved hjertesykdom.
Arbeidsliv og rettigheter
Gjennomgang av muligheter for tilpasset arbeid og rettigheter.
Gruppetrening
Treningen foregår i en treningssal med ulike stasjoner med øvelser tilpasset ditt nivå. De første ukene er treningsintensiteten lavere enn i de siste. Dersom du av en eller annen grunn ikke har mulighet til å delta på sykehuset er det viktig at du trener hjemme. Mange har stor nytte av å begynne å trene på sykehuset for å så å lage et eget treningsopplegg etter det.
Etter
Å redusere risikoen for koronarsykdom er en livslang prosess.
Hjerterehabiliteringen vil hjelpe deg å komme igang med en sunnere livsstil og dermed få bedre livskvalitet og lavere risiko for sykdom i fremtiden. Når kontrollene hos oss er over vil du kunne følges opp av fastlege og/eller fysioterapeut i kommunen der du bor. Vi hjelper deg med å komme i gang, men det er du selv som fortsetter med den gode livsstilen livet ut.
Kontakt
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Klinikk for medisin

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Diakonveien 12, 0370 Oslo
Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo