Lyskebrokk
Lyskebrokk oppstår på grunn av en feil eller svakhet i bukveggen. Det dannes en brokksekk av bukhinnen som kan inneholde vev eller organer fra bukhulen.
Symptomer
Et ukomplisert brokk gir som regel lite smerter. Det kan som regel trykkes inn, og krever sjelden behandling. Dersom brokket setter seg fast (blir innklemt) gir det til dels kraftige smerter og brokket blir hardt. Du kan også oppleve symptomer som kvalme og oppkast. I slike tilfeller kan det bli nødvendig å operere akutt, og du bør snarest ta kontakt med lege.
Henvisning og vurdering
Dersom du har plager fra brokket kan du be fastlegen din om en henvisning til gastrokirurgisk avdeling for utredning, samt vurdering for operasjon. Veiledende frist for start av utredning er ifølge helsedirektoratet 26 uker. Det er også varierende ventetider for selve operasjonen.
Utredning
En kirurg undersøker deg poliklinisk for å fastslå om kulen faktisk dreier seg om et brokk. Hvis dette fortsatt er uklart etter den kliniske undersøkelsen kan det bli nødvendig å supplere med ultralyd eller CT-undersøkelse. Du får samtidig informasjon om mulige operasjonsmetoder og eventuelle komplikasjoner.
Behandling
Hvis du har lyskebrokk vurderer vi nå om du skal ha behandling og eventuelt hvilken behandling som er best for deg. Du har rett til å være med å bestemme, og vi tar beslutningen sammen med deg. Dette kalles samvalg.
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
Et lyskebrokk vil aldri forsvinne av seg selv. Prinsippet bak kirurgisk behandling blir derfor å lukke selve defekten, og oftest med et forsterkende nett. Dette gjør vi med åpen teknikk eller med kikkhullsteknikk. Hvilken metode som passer best for deg vil gastrokirurgen vurdere før operasjonen.
Operasjonsrisiko
Alle operasjoner innebærer en viss risiko. Ved operasjon for lyskebrokk kan du blant annet risikere at brokket kommer tilbake. Dersom du har plager, kan du ofte få tilbud om en ny operasjon.
Det er også risiko for smerter i lysken. Dette blir du informert om før operasjonen.
Dersom du røyker, er risikoen for slike problemer betydelig høyere. Vi anbefaler sterkt at alle som ønsker operasjon slutter å røyke.
Dagkirurgi
Mange kan bli operert som dagkirurgisk pasient, det vil si at du kommer og reiser hjem samme dag. Dersom du har flere andre sykdommer og/eller bor alene, vil du få overnatte første natt på sykehuset.
Årlig opereres rundt 300 lyskebrokk ved Gastrokirurgisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus. Kirurgisk avdelingen har solid kompetanse på laparoskopisk kirurgi, eller kikkhullskirurgi, som er et satsingsområde for sykehuset. Diakonhjemmet Sykehus er blant de sykehus i Norge som opererer flest laparoskopiske lyskebrokk.
Oppfølging
Det er ikke nødvendig med oppfølging etter operasjon. Du må ta kontakt med fastlege dersom du får vondt i sårskuren, blir hoven eller rød, eller føler deg syk etter operasjonen.
Sting
Dersom du har sting som må fjernes, vil du få beskjed om det. De fleste må ikke fjerne noen sting.
Aktivitet
Såret i huden gror raskt, mens vevet under huden trenger lengre tid på å gro.
- For å unngå at brokket kommer tilbake, må du unngå tunge løft de første seks ukene etter operasjonen.
- Du bør også unngå forstoppelse.
Du vil få sykemelding, lengden på denne avhenger av hva du jobber med.
Kontakt
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Klinikk for anestesi og kirurgi
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Diakonveien 12, 0370 Oslo
Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo