Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen

Om å gå i psykoterapi

Erfaring og forskning har vist at psykoterapi hjelper mange til å håndtere psykiske vansker som angst, depresjon, rusmiddelproblemer, psykoselidelser, søvnvansker, negativt selvbilde og mangel på selvtillit.

Innledning

De fleste av oss er vant til å gå til lege når det feiler oss noe. Der får vi kanskje foreskrevet medisiner og blir bedt om å ta det rolig noen dager. I psykoterapi er du selv aktiv deltaker i behandlingen av de problemene du opplever.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Psykoterapi er på mange måter en form for hjelp til selvhjelp, der en gjennom samarbeidet med en profesjonell terapeut lærer å bli sin egen terapeut. Terapeuten bidrar med kunnskap om hva som har hjulpet andre med tilsvarende problemer; du er eksperten på hvordan akkurat du opplever vanskene og hvilke tanker du har om hva som kan hjelpe.

Derfor er det viktig at dine egne ressurser, interesser og sterke sider kommer fram og blir brukt. Psykoterapi innebærer mulighet til å tenke gjennom hvem du er, hvordan du har det, hvilke personer som betyr noe for deg og hva du ønsker for dem og for deg selv.

Under

Samarbeidet foregår vanligvis i samtaler mellom deg og din terapeut. Samtidig er støtte fra familie, venner og arbeidskolleger ofte av stor betydning for arbeidet du gjør i terapien. Følgende spørsmål kan gi gode utgangspunkt for det som foregår i psykoterapi:

• Hva er det som plager deg mest i din nåværende situasjon?

• Hvorfor søker du hjelp?

• Hva er du fornøyd med i livet ditt og hvilke egenskaper ved deg selv setter du mest pris på?

• Hvordan skulle din livssituasjon vært for at du fikk et bedre liv, og hvilke ønsker har du for familie og venner, arbeid og fritid?

• Hvordan har du forsøkt å løse dine vansker før du kom hit for å få hjelp?

• Kan du tenke deg andre måter å løse vanskene på, og hvordan kan terapeuten hjelpe deg?

Resultatene i psykoterapi er avhengig av at samarbeidet preges av interesse, respekt og ivaretakelse, og foregår i en atmosfære av forståelse, håp og realistisk optimisme. Behandlingsresultatet blir best når dine egne erfaringer og ønsker står sentralt og når du selv medvirker aktivt i din egen behandling.

Å tro på at endring er mulig

Mennesker som søker psykoterapi opplever ofte "å stå med ryggen mot veggen" uten gode måter å komme videre på. Følelse av hjelpeløshet og rådløshet er vanlig, og ikke sjelden oppleves dette som skremmende. Det kan være både fordeler og ulemper knyttet til endring, og det er naturlig at man er usikker. Utforsking av hva som er din motivasjon, er noe som ofte inngår i psykoterapi.

Ved å legge merke til hva du tenker, føler og gjør i situasjoner du opplever som vanskelige, kan du forstå mer av hva som skjer og kanskje også se muligheter for positive endringer. Det kan være situasjoner preget av depresjon og angst, konflikter i forholdet til andre eller av at sterke følelser står i motsetning til hverandre.

Etter

Mål i psykoterapi kan være langsiktige. Mye av det vi arbeider med berører selvfølelse, selvtillit, måter vi ser på verden og på oss selv og andre sentrale spørsmål. Minst like viktige er kortsiktige mål, som å gjennomføre bestemte ting, ofte noe man har kviet seg for. Arbeid med kortsiktige og konkrete mål har vist seg å være gunstig, også for de mer langsiktige målene.

Noen ganger kan du sammen med terapeuten finne fram til måter å praktisere ny kunnskap på mellom timene. Med god planlegging kan du tørre å eksperimentere med egne handlingsmønstre, slik at du kan få nye erfaringer på en trygg måte.

Psykiske vansker svekker ofte selvtillit og selvfølelse. Et eksempel er en depresjon som kjennetegnes av at det negative får stort spillerom. Man legger merke til egne feil og hva man ikke synes man får til. Psykoterapi kan bidra til at du i større grad lærer å sette pris på deg selv. Da blir det lettere å følge opp egne interesser og å finne frem til og være sammen med mennesker du trives med og kan stole på.

Vær oppmerksom

Kart, kontakt og transportinformasjon

Avdelinger på Vinderen

I Forskningsveien 7 og 13 på Vinderen ligger deler av sykehusets virksomhet innen psykisk helsevern:

Slik kommer du til Vinderen

Bil: Fra Majorstua: Ta av fra Slemdalsveien ved Gaustad stasjon, og følg skilting inn ved Forskningssentrene. Parkering på anviste plasser. P-avgift fram til kl. 17.00.

T-bane:  Linje 1 til Vinderen: Følg Rasmus Winderens vei ca 300 meter og ta til venstre inn gangvei (se skilt) eller linje 4 eller 5 til Blinderen: Følg Rasmus Winderens vei ca 200 meter og ta til høyre inn gangvei.

Buss: Nr 23 til Gaustad. Se www.ruter.no for mer informasjon.

Parkering på Vinderen

Parkering på oppmerkede p-plasser. P-avgift fra 07.00 til kl. 17.00.

Eventuell klage på kontrollavgift sendes til til Park Nordic

Finn oss

Orienter deg på området med Google Street View

Alderspsykiatrisk avdeling Tåsen

I Pastor Fangens vei 18 på Tåsen finner du Alderspsykiatrisk avdeling Tåsen (Google maps).

Slik kommer du til Tåsen

Bil: Ring 3 til Tåsen, Tåsenveien til høyre, Østhellinga til høyre, Pastor Fangens vei til venstre, forbi Tåsen sykehjem, til Alderspsykiatrisk avdeling. Gratis parkering på anviste plasser, ellers etter kommunalrettslige regler i Pastor Fangens vei.

T-bane: Linje 5 til Berg

Buss: Nr 22 eller 25 til Eventyrveien

Kontakt - Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen

​Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen:

Tlf, hovednummer: 22 02 98 00
Besøksadr: Forskningsveien 7, 0373 Oslo
Postadr: Postboks 23 Vinderen, 0139 Oslo

Underliggende enheter:

Akuttpsykiatrisk døgnenhet
Tlf: 22 02 99 10

Allmennpsykiatrisk døgnenhet

Allmennpsykiatrisk poliklinikk