Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Rektosigmoideoskopi

Rektosigmoideoskopi er en undersøkelse av endetarmen og den nederste delen av tykktarmen. Et endoskop er et 10-14 mm tykt, bøyelig instrument med et kamera på tuppen, som overfører bilder til en skjerm. Endoskopet føres inn gjennom endetarmen og den nederste delen av tykktarmen (sigmoideum). Vi kan undersøke om det er sykdommer i endetarm og nederste del av tykktarm. Vi kan også ta vevsprøver (biopsi) og eventuelt behandle enkelte tilstander direkte via endoskopet. 

Før

Forutsetningen for en vellykket undersøkelse er at den nederste delen av tarmen er ren. 

Du kan velge tømming på to ulike måter:
 

Alternativ 1: Toilax kombinasjonasjonspakning

Kjøp en kombinasjonspakning med 4 Toilax tabletter og en Toilax klystertube på apoteket.
 
Dagen før undersøkelsen tar du to Toilax-tabletter ved lunsjtid og to Toilax-tabletter om kvelden. Normalt tar det 5-10 timer før man merker effekt av tablettene.  2-3 timer før undersøkelsen tar du en Toilax klystertube. Ta av korken på klystertuben og smør eventuelt inn tuppen med vaselin eller annet glidemiddel. Før tuben forsiktig inn i endetarmen. Press på klystertuben slik at klystervæsken renner inn i tarmen.  Effekten av klystertuben kommer etter 10-30 minutter.


Alternativ 2: Klyxtømming

 Kjøp to stk 240 ml Klyx rektalvæske på apoteket. Ta ett Klyx kvelden før undersøkelsen og ett Klyx 2-3 timer før undersøkelsen.
 
Før du bruker Klyx kan du varme opp flasken i vannbad til kroppstemperatur. Smør eventuelt klysterspissen med vaselin eller annet glidemiddel. Før spissen forsiktig inn i endetarmen og press oppløsningen ut. Trekk spissen forsiktig ut mens du holder flasken sammenpresset (for å hindre tilbakesug). Forsøk å holde oppløsningen inne i ca. fem minutter. Virkningen kommer etter 5-20 minutter.

Fiberrikt brød, kornblandinger, linfrø eller frørike frukter/grønnsaker må ikke brukes siste 5 dager før undersøkelsen. Hvis du har tendens til forstoppelse er det en fordel å spise flytende mat (f.eks. supper og yoghurt) 1-2 døgn før undersøkelsen. Bortsett fra dette kan du spise som vanlig, også undersøkelsesdagen. Du må ikke bruke jerntilskudd de siste 7 dagene før undersøkelsen.


Hvis du bruker blodfortynnende medisiner er det viktig at du leser teksten nedenfor og følger instruksjonene.

Under

Under selve undersøkelsen ligger du på en undersøkelsesbenk. Det kan være behov for at du snur og vender på deg i løpet av undersøkelsen. En sykepleier kan av og til støtte med hånden på utsiden av magen for at endoskopet skal komme letter frem og for å redusere ubehag.

Gjør det vondt?

Tykktarmer er forskjellige. For mange gjennomføres undersøkelsen uten ubehag, mens andre har en tarm som er vanskeligere å undersøke. Undersøkelsen kan da bli litt smertefull og ta litt lengre tid. 

Ved rektosigmoidoskopi settes det co2-gass og vann inn i tarmen, noe som kan gi mageknip og luftsmerter. Dersom du slipper luft ut fra endetarmen underveis i undersøkelsen vil det bli mindre mageknip.

Vanligvis varer selve undersøkelsen fra 15 til 30 minutter. Som regel kan du reise hjem med en gang etter undersøkelsen. Er det utført behandling som krever observasjon må du være på sykehuset 1-2 timer etter undersøkelsen.


Etter

Vanligvis får du vite resultatet av undersøkelsen med en gang. Beskrivelsen av undersøkelsen vil også bli sendt til legen som har henvist deg. Det tar 3 - 6 uker å få svar på eventuelle vevsprøver som er tatt.

Du kan ikke selv kjøre bil hjem etter undersøkelsen hvis du har fått beroligende eller smertestillende medisiner.

Refusjon av apotekutgifter/utgifter til preparater

Har du fått skriftlig beskjed i innkallingsbrevet om at du må kjøpe preparater før du skal til time på sykehuset, så kan du få refundert utlegget. Eksempler på preparater er tømmingsmidler før gastromedisinske undersøkelser.

Vær oppmerksom

Hvis du får magesmerter som øker på, eller blødning fra endetarmen som ikke gir seg, må du kontakte sykehuset.

Komplikasjoner er svært sjeldne. Ved fjerning av polypper eller annen terapi kan det oppstå blødning, noe som vanligvis kan stanses under selve undersøkelsen. I svært sjeldne tilfeller kan det oppstå hull på tarmen, som kan kreve operasjon.

Kontakt

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon Kirurgisk poliklinikk

Kontakt Kirurgisk poliklinikk

Oppmøtested

Nærmeste inngang er fra Reidar Kobros vei 5. Også inngang fra Diakonveien 12.

Et par personer som går utenfor en bygning

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon

Diakonveien 12, 0370 Oslo

Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo

Transport

​På Steinerud finner du somatiske avdelinger (fysisk helse), alderspsykiatrisk avdeling, poliklinikker, akuttmottak, medisinske serviceavdelinger, apotek og administrasjon.

Oversiktskart over parkering på Steinerud

​T-bane

  • Linje 1 til Frøen eller Steinerud stasjon
  • Linje 2 eller 3 til Borgen stasjon

Buss

  • Linje 46 til Frøensalleen
  • Linjene 28 eller 45 til Volvat

Bil

Ta av fra Sørkedalsveien i rundkjøringen ved Volvat Medisinske Senter og Skeidar, og kjør inn Diakonveien. 

  • Hovedinngangen, Diakonveien 12: det er parkeringsplasser etter 500 meter rett frem.
  • Inngang Reidar Kobros vei (poliklinikker, blodprøvetaking og apotek): kjør til venstre i Borgenveien rett etter Volvat Medisinske Senter. Deretter kjører du stikkveien til høyre for å komme inn på gjesteparkeringsplassen nedenfor inngangen til poliklinikkene (ny innkjørsel til parkeringsplassen fra 26.09.22)

Du kan slippe av og plukke opp passasjerer rett vest for sykehusets hovedinngang og ved poliklinikkinngangen. I begge tilfeller kjører du inn Reidar Kobros vei.

Parkering sykkel

Det er i overkant av 300 sykkelparkeringsplasser på ​Steinerud.

Parkering bil​

Parkering ute (P1 og P5)

Mandag-lørdag kl. 9-15: kr. 50,- per time
Søndag + røde dager: gratis parkering
Julaften, påskeaften og nyttårsaften kl. 9-15: kr. 50,- per time

Parkering inne (parkeringshuset P4)

Hele døgnet, alle dager: kr 40,- per time, maks 200,- per døgn.

HC-parkering

Besøkende med gyldig parkeringskort for forflytningshemmede kan parkere gratis på oppmerkede HC-plasser i Diakonveien og Reidar Kobros vei.

Dersom man benytter Easypark påløper det servicetillegg.

Fakturering

Besøkende som fakturerer for sine tjenester til Diakonhjemmet, må parkere på avgiftsparkeringen og eventuelt ta parkeringsavgiften med på fakturaen.​​ 

Det er billettløs parkering på gjesteparkeringsplassene på Steinerud. Bilens kjennemerke registreres når du kjører inn i parkeringsanlegget. Parkeringstiden starter automatisk.​​


Før du forlater parkeringsanlegget har du følgende betalingsalternativer:

  1. Ved avreise: Benytt betalingsautomat ved parkering
  2. Easypark appen med automatisk trekk på kortet
  3. Via parcnordic.no innen 72 timer
  4. Faktura i posten for parkert tid. Administrasjonsgebyr påløper

Eventuell klage på kontrollavgift​ sendes til Park Nordic