Det å ha et rusmiddelproblem kan være vanskelig å snakke med andre om. Man kan bli engstelig for at andre skal reagere negativt hvis man er åpen om problemene, og usikker på hvem man kan stole på.
For å kunne gi deg et godt behandlingstilbud er det viktig å utrede problemene du søker hjelp for. En slik utredning kan skje over to til tre samtaler. Målet er både å avklare omfanget og alvorligheten av rusmiddelproblemer, og andre problemer og plager du ønsker hjelp med. Dine tanker om hvilke tiltak som passer best for deg, skal tillegges stor vekt. Det er viktig at du opplever at din behandler lytter til det du har å si og at dine oppfatninger blir tatt på alvor. Det kan være aktuelt å samarbeide med pårørende og andre hjelpeinstanser.
Sentrale punkter i utredningen
Følgende punkter kan være sentrale under en utredning:
- Kroppslige, psykiske, sosiale og materielle vansker og behov
- Tidligere og nåværende somatiske sykdommer og psykiske lidelser
- Selvmordsfare
- Rusmiddelproblemets omfang og hvilken rolle rus spiller i hverdagen
- Barndoms- og oppvekstforhold
- Negative livshendelser før og nå
- Problemer i privatliv og arbeid
- Personlige ressurser og mulighet for støtte fra andre
- Grad av motivasjon for endring
- Om du har barn og om de har spesielle behov nå som bør ivaretas
På bakgrunn av utredningen skal din behandler kunne stille en diagnose, ut fra hvilke plager du har og i hvilken grad de gjør det vanskelig for deg å fungere i hverdagen. Deretter setter du og din behandler i fellesskap opp en plan for behandling, der du får god informasjon om ulike former for behandlingstiltak. De som ønsker det har også krav på en individuell plan for å samordne tjenester som iverksettes.
Individuell plan - helsenorge.no