Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Skulderproteseoperasjon

Innsetting av skulderprotese kan være aktuelt dersom leddflaten er nedslitt og gir mye smerter, ved store seneavrivninger eller ved kompliserte brudd i skulderen. Vi bruker forskjellige typer skulderproteser, avhengig av problemstillingen.
De vanligste typene er anatomisk og omvendt totalprotese, der leddflaten på både overarmsbeinet og skulderskålen skiftes ut. Anatomisk protese gir best bevegelighet, men kan kun brukes når senene i skulderen er intakte og der ikke er veldig uttalte beinforandringer. Omvendt protese er aktuelt å bruke ved store seneavrivninger, frakturer og ved uttalte forandringer i bein. Omvendt protese brukes vanligvis også når en tidligere skulderprotese må skiftes ut.

Ved slitasje i skulderleddet blir brusken brusken på leddflatene brutt ned og det kan danne seg beinpåleiringer i leddet. De andre strukturene rundt skulderleddet, som for eksempel leddhinne, leddbånd, slimposer og sener blir også påvirket. Dette kan føre til smerte, knekkelyder/knirking ved bevegelse av skulderen, stivhet og vansker med å bruke armen i det daglige. Diagnosen stilles normalt med røntgenundersøkelse, men slitasje er også synlig på MR.

Behandlingen av slitasje i skulderen består i første omgang av smertelindring, råd om tilpasset aktivitet og behandling hos fysioterapeut. Steroidinjeksjon kan lindre plagene. Du må selv bestille time ved et fysioterapiinstitutt. Noen pasienter får betydelig redusert førlighet i armen og sterke smerter til tross for behandling som beskrevet over. Det kan da være aktuelt å sette inn en protese i skulderleddet. 


Henvisning og vurdering



Før

Helse

Det er viktig at du er frisk når du skal opereres for å unngå komplikasjoner i forbindelse med operasjonen. Ta kontakt med inntakskoordinator hvis du har:
  • forkjølelse, feber, urinveisinfeksjon, eller andre infeksjoner i kroppen
  • sår, rifter eller kviser på huden rundt operasjonsområdet, da dette kan være inngangsport for bakterier
  • sår andre steder på kroppen
  • vært innlagt på sykehus, eller gjennomgått kirurgiske inngrep (også i tennene) siden siste kontakt med sykehuset

Kosthold

Før en operasjon er det viktig å ha et sunt og næringsrikt kosthold. Dette vil bidra til en god rehabiliteringstid. Det er spesielt viktig at du får dekket kroppens behov for energi (kalorier) og proteiner(gode kilder er blant annet kjøtt, fisk, egg, ost og melkeprodukter).

Røyking

Røyking reduserer blodgjennomstrømmingen, og kan dermed gi økt risiko for komplikasjoner. Det kan også redusere sårtilhelingen. Vi anbefaler derfor at du slutter å røyke. Nikotinplaster/-tyggegummi er bedre enn sigarettrøyk, og kan brukes dersom du synes det er vanskelig å slutte helt. Vi gjør oppmerksom på at Diakonhjemmet Sykehus er røykfritt.

Tannlege

Hvis du ikke har vært til tannlege det siste året, må du bestille time for kontroll senest en måned før innleggelsen. Grunnen er at en infeksjon i munnhulen kan spre seg til protesen.

Planlegging av utreise

Kontakt din bydel eller hjemkommune hvis du tenker at du trenger hjelp når du kommer hjem. Tenk gjennom hvordan det vil bli å komme hjem med et nyoperert skulder/albue: Vil du ha behov for hjelp til praktiske gjøremål som innkjøp av mat, matlaging, rengjøring og klesvask? Du bør sikre at baderom og dusj har sklisikkert gulv.
Kontakt fysioterapeut på hjemstedet for avtale om videre trening/oppfølging etter utskrivelsen.

I forbindelse med operasjonen vil du få bruk for noen praktiske hjelpemidler, både på avdelingen og hjemme. Det er viktig at hjelpemidlene er hentet og montert i god tid før operasjonen. Dette er ditt ansvar.

Behov for rehabilitering må vurderes så tidlig som mulig og eventuelt plass må være avklart i god tid. Vurdering gjøres av en lege på poliklinikken før operasjonen.

For innbyggere i Oslo kan midlertidige hjelpemidler hentes på Oslo kommunes hjelpemiddellager.

Adresse: Kabelgaten 15 på Økern - vis-à-vis Kuben vgs. 
Telefon:  23 43 92 00  
Åpningstid: Mandag-fredag kl 08.00-15.00
Besøk nettsidene deres her: Hjelpemiddelformidlingen

Ved behov for informasjon om tilpasninger i hjemmet, kan man kontakte ergoterapeut eller fysioterapeut i egen bydel. 

Telefonnummer til Oslo kommunes kontaktsenter:  21 80 21 80
Innbyggere utenfor Oslo kan kontakte hjelpemiddellageret i hjemkommunen.

Ved innleggelsen skal du ha med deg:

  • Skjema til Nasjonalt leddregister for leddproteser
  • Svar på urinprøve
  • Egne faste medisiner og oppdatert oversikt over hvilke legemidler du bruker
  • Eventuelle behandlingshjelpemidler (for eksempel CPAP, BiPAP,
  • blodsukkerapparat)
  • Romslige sko med hælkappe og sklisikker såle, gjerne uten lisser eller med
  • elastiske lisser
  • Toalettsaker
  • Romslig og behagelig tøy
  • Krykker eller annet ganghjelpemiddel
  • Bankkort/penger til å hente ut resepter og eventuelt hjemtransport
OBS! Legg igjen smykker og verdisaker hjemme. Sykehuset kan dessverre ikke ta ansvar for dine verdisaker under oppholdet. Eventuelle verdisaker kan oppbevares i safe, men det er begrenset tidsrom for når dette kan hentes ut, og verdisakene må i så fall kunne legges i en A5-konvolutt.

Forberedelser kvelden før operasjon

Fasting
Du kan spise fram til midnatt, og du kan drikke så mye du vil av klare væsker inntil kl.06:00 operasjonsdagen. Klare væsker er: kaffe og te uten melk, vann, saft og juice uten fruktkjøtt.

Etter klokken 06.00 skal du hverken spise, drikke, røyke, snuse, eller tygge tyggegummi/pastiller.

Dusj
Du skal dusje deg med desinfiserende såpe Hibiscrub 250 ml, som du får kjøpt på apoteket. Les bruksanvisningen nøye. 

NB! Fjern kunstige negler, neglelakk, sminke, smykker, ringer og piercing før du dusjer.

Slik skal du vaske deg kvelden før operasjonen og operasjonsdagen:
  1. Dusj hele kroppen
  2. Fyll hånden med Hibiscrub
  3. Såp inn hele kroppen, og vær spesielt nøye med
    A Nesen og rundt ørene
    B Armhulene
    C Navlen
    D Skrittet
  4. Skyll nøye
  5. Vask håret med Hibiscrub uten påfølgende balsam(gjøres kun kvelden før operasjon).
  6. Gjenta punkt 2-4 en gang til.
  7. Tørk deg med et rent håndkle. Unngå å bruke noen former for fuktighetskrem.
  8. Ta på deg rene klær

Under

Operasjon og oppfølging

I løpet av morgentimene vil du bli tilsett av kirurg, og tatt imot og klargjort til operasjon av sykepleier. Du må påregne noen timers ventetid, da det er flere operasjoner på samme operasjonsstue denne dagen. Vi beklager eventuell venting.

Operasjonen

Du vil få snakke med en anestesilege før operasjonen. Alle får narkose(generell anestesi); mange får også plexusbedøvelse før narkosen, hvor anestesilege via nål legger et tynt kateter på halsen langs nervene; andre får rikelig lokalbedøvelse under operasjonen. Plexuskateter kan ligge inntil noen dager etter operasjon og man får smertestillende gjennom kateteret. Så lenge man får smertestillende gjennom plexuskateteret vil armen være helt eller delvis lammet.

Før du skal inn til operasjon får du smertestillende tabletter og eventuelt noe å slappe av på.

Kirurgen fjerner det nedslitte leddet og setter deretter inn protesedelene. Såret blir lukket med stifter, og dekket med bandasje. Operasjonssnittet legges som regel fortil ved skulderkirurgi og baktil ved albuekirurgi. I noen tilfeller legges det i inn et sårdren under operasjonen. Dette fjernes dagen etter operasjon.




Etter

Etter operasjonen blir du overflyttet til postoperativ avdeling for videre overvåking. Når bedøvelsen har gått ut av kroppen og du er i form til det, blir du flyttet til sengepost. Du vil få antibiotika for å forebygge infeksjon. For å forebygge blodpropp etter operasjonen vil du hver dag få en injeksjon i magen med blodfortynnende medisin.

Medikamenter

De medisinene du har brukt før operasjonen skal du vanligvis fortsette med etter operasjonen. Siden du mister noe blod under inngrepet kan det i enkelte tilfeller være nødvendig med blodoverføring. Bruk av smertestillende kombinert med redusert aktivitet kan gi treg mage og forstoppelse. For å forebygge forstoppelse anbefaler vi deg å spise fiberrik kost og drikke ca. 2 liter daglig.

Smertelindring

En proteseoperasjon vil medføre smerter. Du vil få smertestillende til faste tider og ellers ved behov. Det er viktig at du gir beskjed til personalet hvis du ikke er godt smertelindret. Mye smerter kan resultere i blant annet redusert aktivitet og dermed forsinke rehabiliteringsforløpet.

Når og hvordan skal jeg be om hjelp for smerter?
Det er svært viktig at du sier fra til sykepleier og lege hvor sterke smerter du har, hvordan de oppleves og om behandlingen virker. En smerteskala som går fra 0 (ingen smerter) til 10 (verst tenkelig smerte) forteller oss hvor vondt du har.

Smerteskala fra 1-10. 0:ingen smerte, 3: mild smerte, 5: moderat smerte, 7: sterk smerte, 10: verst tenkelig smerte.

Egeninnsats og opptrening

Det er viktig å komme tidlig i gang med treningen etter operasjonen. Personalet vil hjelpe deg med å stå opp de første gangene til du er trygg på å klare dette selv. Du følges opp av fysioterapeut under oppholdet og det forventes gradvis økende aktivitet. Hensikten med treningen er å oppnå så god funksjon som mulig. Fysioterapeuten lærer deg øvelser som du skal gjøre flere ganger daglig. Du vil få utdelt en egen brosjyre som beskriver øvelsene etter operasjonen. Husk at alle typer aktivitet er trening! Sengen er et sted å hvile slik som hjemme. Fysioterapeutene og pleiepersonalet hjelper og veileder deg, men din motivasjon og egeninnsats er svært viktig for sluttresultatet.

Du vil få et fatle til den opererte armen. Dette kan du bruke etter operasjonen for smertelindring og beskyttelse i startfasen. Varighet av fatlebruken styrer du selv. Fysioterapeutene vil vise deg hvordan du tar fatlet av og på.

Vær oppmerksom

Sårinfeksjon er en sjelden komplikasjon etter operasjon.

Ta kontakt med sykehuset dersom du opplever følgende symptomer:

  • Feber
  • Frostanfall
  • Rødhet eller puss fra sårene


Kontakt

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon Klinikk for anestesi og kirurgi

Kontakt Klinikk for anestesi og kirurgi
Et par personer som går utenfor en bygning

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon

Diakonveien 12, 0370 Oslo

Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo

Transport

​På Steinerud finner du somatiske avdelinger (fysisk helse), alderspsykiatrisk avdeling, poliklinikker, akuttmottak, medisinske serviceavdelinger, apotek og administrasjon.

​T-bane

  • Linje 1 til Frøen eller Steinerud stasjon
  • Linje 2 eller 3 til Borgen stasjon

Buss

  • Linje 46 til Frøensalleen
  • Linjene 28 eller 45 til Volvat

Bil

Ta av fra Sørkedalsveien i rundkjøringen ved Volvat Medisinske Senter og Skeidar, og kjør inn Diakonveien. 

  • Hovedinngangen, Diakonveien 12: det er parkeringsplasser etter 500 meter rett frem.
  • Inngang Reidar Kobros vei (poliklinikker, blodprøvetaking og apotek): kjør til venstre i Borgenveien rett etter Volvat Medisinske Senter. Deretter kjører du stikkveien til høyre for å komme inn på gjesteparkeringsplassen nedenfor inngangen til poliklinikkene (ny innkjørsel til parkeringsplassen fra 26.09.22)

Du kan slippe av og plukke opp passasjerer rett vest for sykehusets hovedinngang og ved poliklinikkinngangen. I begge tilfeller kjører du inn Reidar Kobros vei.

 

Parkering sykkel

Det er i overkant av 300 sykkelparkeringsplasser på ​Steinerud.

Parkering bil​

Parkering ute (P1 og P5)

Mandag-lørdag kl. 9-15: kr. 50,- per time
Søndag + røde dager: gratis parkering
Julaften, påskeaften og nyttårsaften kl. 9-15: kr. 50,- per time

Parkering inne (parkeringshuset P4)

Hele døgnet, alle dager: kr 40,- per time, maks 200,- per døgn.

 

HC-parkering

Besøkende med gyldig parkeringskort for forflytningshemmede kan parkere gratis på oppmerkede HC-plasser i Diakonveien og Reidar Kobros vei.

Dersom man benytter Easypark påløper det servicetillegg.

 


Fakturering

Besøkende som fakturerer for sine tjenester til Diakonhjemmet, må parkere på avgiftsparkeringen og eventuelt ta parkeringsavgiften med på fakturaen.​​ 

Det er billettløs parkering på gjesteparkeringsplassene på Steinerud. Bilens kjennemerke registreres når du kjører inn i parkeringsanlegget. Parkeringstiden starter automatisk.​​


Før du forlater parkeringsanlegget har du følgende betalingsalternativer:

  1. Ved avreise: Benytt betalingsautomat ved parkering
  2. Easypark appen med automatisk trekk på kortet
  3. Via parcnordic.no innen 72 timer
  4. Faktura i posten for parkert tid. Administrasjonsgebyr påløper

Oversiktskart over parkering på Steinerud

Eventuell klage på kontrollavgift​ sendes til Park Nordic