Tarmslyng (ileus)
Ved tarmslyng (Ileus) oppstår det et hinder i fordøyelsesystemet som gjør at tarminnholdet ikke kan passere. Dette er en akutt tilstand, og kan medføre sterke smerter og oppkast, og manglende luft og avføring fra endetarm.
Årsaker
Den vanligste årsaken til tarmslyng er sammenvoksninger etter tidligere utførte operasjoner. Tarmslyng kan av og til gå over ved hjelp av enkle tiltak på sykehus, men i noen tilfeller er det nødvendig med akutt kirurgi.
Henvisning og vurdering
Oppsøk legevakt dersom du har symptomer på tarmslyng.
Utredning
For å kunne stadfeste diagnosen er det ofte nødvendig med en CT undersøkelse. Behandlingen blir bestemt av en kirurg, som vil gjøre en helhetlig vurdering ut fra den kliniske undersøkelsen og eventuell bildediagnostikk.
Behandling
Behandling av tarmslyng kan variere fra enkle tiltak til operasjon. Blant enkle tiltak er faste, smertelindring og avlastende kateter til magesekken (magesonde).
Behandling med operasjon
Ved kirurgisk behandling blir det gjort en åpen operasjon som tar mellom 1-3 timer, avhengig av alvorlighetsgrad. Ved åpen kirurgi blir det laget et snitt som går fra ovenfor navlen og ned til underlivsbenet. Under operasjonen vil man finne den delen av tarmen som er blokkert og gjøre nødvendige tiltak. Det kan bli nødvendig å fjerne deler av tarmen. Operasjonen gjøres i narkose.
Oppfølging
Etter operasjonen skal du unngå tunge løft i ca. 4-6 uker. Du vil bli innlagt på sykehuset for nødvendig rehabilitering med mobilisering og smertelindring. Varigheten av innleggelsen vil variere.
Før du reiser hjem får du informasjon, smertestillende tabletter og eventuelt resept og sykemelding. Om nødvendig ordner sykehuset med transport hjem.
Vær oppmerksom
Oppsøk legevakt dersom du har symptomer på tarmslyng.
Kontakt
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Klinikk for anestesi og kirurgi
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Diakonveien 12, 0370 Oslo
Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo