We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.
A group of people sitting around a table

Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen

Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen tilbyr utredning og tverrfaglig spesialisert behandling til mennesker med psykiske og/eller rusrelaterte lidelser. Avdelingen betjener bydelene Ullern, Frogner og Vestre Aker og består av syv behandlingsenheter.

Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen skal være et sentralt ledd i koordinering, formidling og utvikling av allmennpsykiatriske helsetjenester og tverrfaglig spesialisert behandling til mennesker med psykiske og/eller rusrelaterte problemer. Vi arbeider i tverrfaglige team og samarbeider nært med bydelens helse- og sosialtjeneste. Vi legger vekt på et godt samarbeid med familie og nettverk.


Les mer i velkomstbrosjyren vår (PDF)

Velkomstbrosjyre (flipbook)

Avdelingsleder

  Kari Helene Winger, karihelene.winger@diakonsyk.no

Hjelp og støtte til personer i psykisk krise. Tlf.: 22 49 84 74.
Akutteamet på Vinderen

Poliklinikk psykisk helse og arbeid (tidligere Poliklinikken Raskere tilbake) tilbyr behandling av depresjon og angstlidelser for personer som er i ferd med å miste tilknytning til arbeidslivet, enten de er sykemeldt eller står i fare for å bli det.

Se sidene til Poliklinikk psykisk helse og arbeid

Individuell jobbstøtte (IPS) er en kunnskapsbasert metode for å hjelpe personer med psykiske helseproblemer ut i arbeidslivet. Les mer om tilbudet

FACT står for "Flexible Assertive Community Treatment" og kan oversettes til fleksibelt, aktivt oppsøkende behandling. 

FACT er et tilbud til for personer over 18 år med alvorlige psykiske lidelser med psykosesymptomer, inkludert bipolar lidelse. Teamet holder til I Forskningsveien 7, inngang C på Vinderen.

Tlf: 22 02 98 00
Besøksadresse: Forskningsveien 7, 0373 Oslo
Postadresse: Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo
 
RusFACT er et tverrfaglig behandlingstilbud for personer over 18 år med rusavhengighet.

Barn og unge påvirkes når noen i familien er syke og trenger å forstå hva som skjer. Det kan være at du selv er pasient, pårørende eller at du er forelder til syke barn med søsken. Vi på sykehuset skal bidra til at barn og unge i din familie blir godt ivaretatt. Informasjonen er særlig viktig ved psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlige former for fysisk sykdom eller skade, men kan også være aktuell ved andre behandlinger.

Les om når barn er pårørende

Foreldreveileder ved depresjon – en guide for behandlere og rådgivere

 

Erfaringskompetanse representerer et eget fagperspektiv på helsetjenesten, og skal fremme brukermedvirkning som en sentral verdi i helsetjenesten. Dette, sammen med verdier som autonomi, likeverd og vern om personlig integritet. Pasient- og pårørendekunnskap er en del av kunnskapssirkelen i kunnskapsbasert praksis.

Erfaringskompetanse i FACT

FACT står for "Flexible Assertive Community Treatment" og kan oversettes til fleksibelt, aktivt oppsøkende behandlingsteam i lokalmiljøet.

I våre FACT-team er det ansatt personer med erfaringskompetanse. Erfaringskonsulentene spiller en viktig rolle i pasientenes bedrings- og rehabiliteringsprosesser. De bruker sin egen pasienterfaring til nytte for pasientene. De bidrar med motivasjon og informasjon om behandling, og er med å sikre at pasientens rettigheter ivaretas. Ikke minst representerer erfaringskonsulentene et håp for mange. De er levende bevis på at bedring er mulig.

 

Brukermedvirkning i forskningsprosjekter*

Brukermedvirkning i forskning er en del av oppdraget fra Helse- og omsorgsdepartementet til de regionale helseforetakene. I søknader om regionale forskningsmidler skal det redegjøres for hvordan brukere er involvert i planlegging og gjennomføring av prosjektet, eventuelt hvorfor dette ikke er hensiktsmessig. Ved utlysning av midler fra nasjonale forskningsprogrammer er ofte brukermedvirkning obligatorisk. Brukere kan være pasienter eller pårørende, og skal fortrinnsvis være representert gjennom pasient- /brukerorganisasjoner. Vurdering av brukermedvirkning må skje så tidlige som mulig i forskningsprosessen, og helst allerede når prosjektet er på idéplanet. 

*(Ref.: Brukerveiledning og prosedyre for oppstart og praktisk gjennomføring av forsknings- og kvalitetsprosjekter ved Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen).

Se veileder for brukermedvirkning i helseforskning i spesialisthelsetjenesten (helse-sorost.no)

Barn har behov for å bli informert, hørt og ivaretatt når psykisk lidelse eller somatisk sykdom rammer en i familien. Det å snakke med foreldre om barnas situasjon er viktig når mor eller far er deprimert. "Foreldreveiledning ved depresjon – en guide for behandlere og rådgivere" gir råd om hvordan man kan gå frem. 

Intervensjonene integreres i ens vanlig behandling eller rådgivning. Samtalene er med den deprimerte alene eller med begge foreldre, og eventuelt med barna. Hva man gjør, vil selvsagt være avhengig av hvilken type tjeneste man gir og hvilke tidsrammer man har.

Veilederen er skrevet til alle de som møter foreldre som er deprimert, enten de jobber i spesialisthelsetjenestene, barnevern, familievern, helsestasjon, skolehelsetjeneste, allmennlegepraksis, Rask psykisk helsehjelp eller i andre helse- og sosialtjenester. Den vil også kunne være nyttig lesning for studenter. Veilederen er tilgjengelig via lenkene under:

Foreldreveileder ved depresjon – en guide for behandlere og rådgivere

Nasjonale pasientforløp for psykisk helse og rus skal gi deg som pasient et behandlingsforløp som er helhetlig og forutsigbart, uten unødvendig ventetid. Du skal få medvirke i din egen behandling og den skal evalueres underveis.

Les mer på helsenorge.no

Under finner du en kort beskrivelse av hvordan helsetilbudet til befolkningen i Norge er organisert i primærhelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste.

Primærhelsetjenesten, også kalt førstelinjetjenesten, er den man som regel oppsøker først. Primærhelsetjeneste er helsetjenester som leveres i lokalsamfunnet og som består av allmennpraktiserende leger (fastleger), hjemmesykepleie, helsesøstre, fysioterapeuter, ergoterapeuter, logopeder, annet helsepersonell som kiropraktorer, og av institusjoner som sykehjem og bo- og servicesentre.

Spesialisthelsetjenesten, også kalt andrelinjetjenesten, er den man blir henvist til av kommunehelsetjenesten. For eksempel henviser fastlegen til videre utredning på sykehus (spesialisthelsetjeneste).

Psykisk helsevern er spesialisthelsetjenestens tjenestetilbud til mennesker med psykiske lidelser og/eller rusrelatert sykdom. 

Samhandling er uttrykk for helse- og omsorgstjenestenes evne til oppgavefordeling seg imellom for å nå et felles, omforent mål, samt evnen til å gjennomføre oppgavene på en koordinert og rasjonell måte.

Samhandlingsreformen er en reform av helse- og sosialtjenestene i Norge som ble presentert av daværende Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen gjennom Stortingsmelding nr. 47 (2008-2009) Samhandlingsreformen. Rett behandling – på rett sted – til rett tid 19. juni 2009. Reformen trådte kraft 1. januar 2012. Regjeringen vil, gjennom samhandlingsreformen, søke å sikre en framtidig helse- og omsorgstjeneste som både svarer på pasientens behov for koordinerte tjenester, og som også svarer på de store samfunnsøkonomiske utfordringene. Lik tilgang til gode og likeverdige helse- og omsorgstjenester, uavhengig av personlig økonomi og bosted, skal fortsatt være den viktigste bærebjelken i den norske velferdsmodellen.

Se grafisk fremstilling av grunnstrukturen i helsetjenesten

Relatert info:

Samhandlingsreformen: Rett behandling – på rett sted – til rett tid (St.meld. nr. 47)

Denne arbeidsboken er for deg som har Asperger syndrom eller høytfungerende autisme. Den ble utviklet som en del av Mestringskurs for personer med Asperger syndrom, utarbeidet ved Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen, i samarbeid med Regional kompetansetjeneste for autisme, ADHD, Tourettes syndrom og narkolepsi i Helse Sør-Øst.

Arbeidsbok for personer med Asperger syndrom (pdf)

Arbeidsbok for personer med Asperger syndrom (flipbook)

Enhet for klinisk forskning og innovasjon har ansvar for å organisere og gjennomføre flere ulike forsknings-, kvalitets- og innovasjonsprosjekter ved Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen.

Les om våre prosjekter




Kontakt

Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen

Postadresse

Postboks 23 Vinderen 0319 Oslo

Slik finner du fram

Oppmøtested

Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen er lokalisert i Forskningsveien 7 på Vinderen i Oslo.

A large brick building with a flag on top

Forskningsveien 7 og 13 – psykisk helse og rus

Forskningsveien 13

0373 Oslo

Oversiktskart over parkering på Vinderen

T-bane

  • Linje 1 til Vinderen: Følg Rasmus Winderens vei ca. 300 meter, og ta til venstre inn gangvei (se skilt)
  • Linje 4 eller 5 til Blindern: Følg Rasmus Winderens vei ca. 200 meter, og ta til høyre inn gangvei

Buss

  • Linje 23 eller 40 til Gaustad
  • Linje 46 til Vinderen T

Se www.ruter.no for mer informasjon

Bil

Ta av fra Slemdalsveien ved Gaustad stasjon, og følg skilting inn ved Forskningssentrene.

Parkering sykkel

Det er cirka 20 sykkelparkeringsplasser på ​Vinderen.

Parkering bil

Det for tiden 21 parkeringsplasser, hvorav fire av dem er EL-bilplasser med krav til lading (merket grønt). I tillegg er det to HC-plasser (merket blått). 

Rødmarkerte plasser er forbeholdt ansatte med gyldig parkeringsavtale.

Parker kun på oppmerkede parkeringsplasser. Avgift gjelder fra kl. 7-17.

Eventuell klage på kontrollavgift​ sendes til Park Nordic

      Kurs

      • Innføringskurs i jobbfokusert terapi for angst og depresjon
        Lær hvordan du integrerer jobbfokus i behandling av angst og depresjon. Kurset er egnet for helsepersonell som jobber med terapi for angst og depresjon. Kurset er gratis.
        Innføringskurs i jobbfokusert terapi for angst og depresjon
        30.
        januar
        2025
        Flere datoer
      • Kognitiv atferdsterapi ved irritabel tarm (IBS), digital
        Tilbudet er et behandlingsopplegg basert på kognitiv atferdsterapi og som ledes av psykologspesialister ved Enhet for psykiske helsetjenester ved Diakonhjemmet sykehus.
        Kognitiv atferdsterapi ved irritabel tarm (IBS), digital
        7.
        januar
        2025
        Flere datoer
      • Shared reading - Å lese sammen
        Litteratur, refleksjon og undring kan åpne nye dører. Gjennom å lese sammen kan vi finne flere svar på hva det vil si å være et menneske - både fra eget og andres perspektiv. Å dele tanker og følelser i en gruppe gir også muligheter for fellesskapsfølelse og økt selvaksept.
        Shared reading - Å lese sammen
        19.
        august
        2025
        Flere datoer