Mestringsforventning (return to work self-efficacy) har vist seg å være en konsistent prediktor for å komme tilbake i jobb. Self-efficacy er et generelt begrep, som ble utviklet av den amerikanske sosialpsykologen Albert Bandura, og som kan brukes på ulike områder. I jobbfokusert terapi er det spesifikk return to work self-efficacy vi jobber med, fordi det er det som predikerer retur til arbeid.
I jobbfokusert terapi er det sentralt å styrke eller øke mestringsforventningen gjennom behandlingen. Lav mestringsforventning er forbundet med lavere sannsynlighet for å komme tilbake i jobb etter sykemelding, mens høy mestringsforventning er forbundet med økt sannsynlighet for retur til arbeid. Noen har en høy mestringsforventning i utgangspunktet, men for mange vil det å øke mestringsforventningen i løpet av terapien være viktig. Mange kommer til behandling med en forventning om å ikke mestre, og beskriver at de har mistet troen på seg selv og at selvtilliten har fått en knekk.
For deg som behandler vil kartleggingsfasen handle om å få tak i pasientens mestringsforventning og utforske barrierene i lav mestringsforventning, som et utgangspunkt for å jobbe med å styrke mestringsforventningen videre i terapien.
Tre sentrale måter å styrke mestringsforventning på ifølge Bandura, er gjennom å få mestringsopplevelser, å få realistisk støtte og oppmuntring i prosessen og å få hjelp til følelsesregulering (symptommestring). I jobbfokusert terapi vil det i praksis betyr at man prøver å legge til rette for mestring, ved å bruke gradert sykemelding, tilrettelegging og dialog. Du som terapeut blir en viktig støttespiller ved å være en realistisk og støttende sparringspartner i prosessen. Det å være gradert på jobb gjør også at arbeidsplassen kan bli en arena hvor pasienten prøver ut nye strategier for følelsesregulering og bli trygg på at de håndterer angsten på jobb eller klarer å fungere på jobb til tross for depressive symptomer.
Referanser:
Gjengedal, RGH, Reme, SE, Osnes K, Lagerveld SE, Blonk RWB, Sandin K, Berge T, Hjemdal O. Work-focused therapy for common mental disorders: A naturalistic study comparing an intervention group with a waitlist control group. Work. 2020; 66:657-667.
Gjengedal RGH, Lagerveld SE, Reme SE, Osnes K, Sandin K, Hjemdal O. The return-to-work self-efficacy questionnaire (RTW-SE): A validation study of predictive abilities and cut-off values for patients on sick leave due to anxiety or depression. Journal of Occupational Rehabilitation. 2021; 31:664-673.
Lagerveld SE, Blonk RWB, Brenninkmeijer V, Schaufeli WB. Return to work among amployees with mental health problems: Development and validation of a self-efficacy questionnaire.Work & Stress. 2010;24:4:359-375.
Lagerveld SE, Brenninkmeijer V, Blonk RWB, Twisk J, Schaufeli WB. Predicitive value of work-related self-efficacy change on RTW for employees with common mental disorders. Occupational Environmental Medicine. 2017; 74:381-383.
Nieuwenhuijsen K, Noordik E, van Dijk FJH, van der Klink JJ. Return to work perceptions and actual return to work in workers with common mental disorders. Journal of Occupational Rehabilitation. 2013;23:290-299.
Wright, D, Hannisdal, M og Heier, EB. Jobbfokusert terapi. I Lau, B (red.) og Øie, MG (red.) (2021). Klinisk arbeidspsykologi. Oslo: Universitetsforlaget.