Undersøkelse
Blodprøve
Ved blodprøve tapper vi litt blod og undersøker det for å få et bilde av hva som skjer i kroppen din, og for å finne normale eller sykelige forhold i kroppen. Det kan vi se ved å studere antallet blodceller og sammensetninger av ulike biokjemiske stoffer. Vi kan også bruke blodprøven til å se om du har fått i deg legemidler eller giftstoffer.
Henvisning og vurdering
Prøvetakningspoliklinikkene tar blodprøver av pasienter fra sykehuset sine poliklinikker og sengeposter i åpningstidene.
Prøvetaking av pasienter utenom sykehuset foregår fortrinnsvis hos fastlegen. Dersom prøvetakingen byr på spesielle problemer kan vi ta blodprøver fastlegen din har lagt inn bestilling på.
Før
Enkelte analyser blir direkte påvirket av måltider og/eller kosthold, og enkelte analyser skal tas til bestemte tidspunkt på døgnet. Det er derfor viktig at du følger beskjeder fra den som har bestilt blodprøven.
Dersom det er mulig bør du sitte i ro i minst 15 minutter før blodprøvetakningen.
Ofte stilte spørsmål
Under
Du blir spurt om namn og fødselsnummer (11 siffer) før vi tar blodprøva. Dette gjer vi for å sikre at prøvene blir riktig merka.
Dei fleste blodprøver blir tatt på innsida av olbogen. Du får eit stramt band rundt overarmen slik at blodåra blir godt synleg og lett å stikke i. Vi stikk med ei tynn nål og blodet blir tappa på små rør. Vi tappar vanlegvis 1 - 5 små rør med blod, avhengig av kor mange analysar legen din har bestilt.
Sjølve blodprøvetakinga tek vanlegvis berre nokre få minutt, og blir gjort mens du sit i ein stol. Sei ifrå til blodprøvetakar om du ønsker å ligge under prøvetakinga.
For dei fleste er det uproblematisk å ta blodprøve. Det kan gi litt ubehag når nåla blir stukken inn i huda, men det går fort over. Nokre kan bli uvel under prøvetakinga. Dersom du veit at dette kan gjelde deg, er det fint om du seier ifrå til blodprøvetakar før prøvetakinga.
Etter
Etter at blodprøven er tatt, legger vi en bomullsdott på stikkstedet. For å hindre blødning, bør du trykke lett på bomullsdotten og holde til blødningen stopper.
Hvis du bruker blodfortynnende medisiner bør du klemme på stikkstedet litt lengre.
Resultat av undersøkelsen
Svar på blodprøven blir sendt til den som har bestilt prøven for deg. Henvisende lege informerer deg om prøvesvar. Laboratoriet har dessverre ikke anledning til å formidle prøvesvar til deg.
Det varierer hvor lang tid det tar å analysere blodprøvene. Mens noen prøvesvar vil være ferdig etter noen minutter, vil andre bli besvart etter få timer, senere samme dag eller neste dag. For enkelte prøvesvar kan det ta dager før svarene foreligger. Ved prøver som vi må sende til andre sykehus kan svartiden variere fra dager til uker.
Generelt om henvisninger (for fastleger og andre henvisere)
Kontakt
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Avdeling for medisinsk biokjemi
Kontaktdetaljer
Med henvisning har vi åpent for drop-in følgende tider:
Mandag - fredag: kl. 07.30-15.30.
(Onsdag før skjærtorsdag, julaften og nyttårsaften: kl. 07.30 - 12.00
Lørdag/søndag/helligdag: Stengt.
Oppmøtested
Besøkstider
- I dag 7:30 AM - 3:30 PM
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Diakonveien 12, 0370 Oslo
Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo