Spesialisering i generell kirurgi ved Diakonhjemmet sykehus
Generell kirurgi
Offentlig utdanningsplan
Kirurgisk avdeling ved Diakonhjemmet har lokalsykehusfunksjon for omkring 140 000 Osloborgere. Avdelingen behandler både akutte og elektive pasienter innen generell- og gastroenterologisk kirurgi. I tillegg til egne bydeler har Diakonhjemmet avtale med AHUS for avlastning av 3 pasienter derfra per døgn innen ortopedi og kirurgi.
En stor del av utdanningsløpet innen generell kirurgi vil gjennomføres ved Diakonhjemmet. LIS-leger som begynner hos oss vil gå i gang med å fylle læringsmålene knytte til del 1 og 2, felles kompetansemål og felles kirurgiske mål. Vi estimerer totalt 2 år på denne delen, men dette er avhengig av tidligere arbeidserfaring og kompetanse. Mange av læringsmålene i del 3 kan også dekkes ved vår avdeling. Man må regne 2-3 år for å dekke disse.
Alle nyansatte LIS gjennomfører et 3 dagers introduksjonskurs hvor sykehuset presenteres og man informeres om interne prosedyrer, regelverk, elektronisk kvalitetssystem, avvikshåndtering m.m. Videre vil introduksjonen foregå etter et individuelt opplegg tilpasset hver enkelt kandidat avhengig av eventuelt tidligere arbeidserfaring i kirurgi.
LIS 2-3 vil få månedlig oppfølging av veileder. Vurdering i evalueringskollegium vil bli foretatt 3-4 ganger i året, eventuelt oftere om det er behov for det. Den enkelte LIS 2-3 har ansvaret for at oppnådde læringsmål dokumenteres fortløpende i kompetanseportalen og godkjennes av veileder.
Diakonhjemmet er blant de sykehusene i landet utenom universitetssykehusene som har størst forskningsproduksjon. Det er en betydelig forskningsaktivitet, spesielt innen fagområdene revmatologi, psykiatri og psykofarmakologi. Sykehusets visjon er at all forskning skal være klinikknært og bidra til bedre behandling for pasientene. Sykehuset har et eget forskningsutvalg som arbeider for å stimulere og legge til rette for forskning i avdelingene. LIS får grunnleggende opplæring i forskningsmetode og resultater fra forskning presenteres gjennom fagmøter, seminarer og på annen måte ved sykehuset. LIS som ønsker det vil ha gode muligheter for å delta i forskningsprosjekter.
Vi har en overlege med PhD-grad på seksjonen. Fortiden har vi forskningsprosjekt på lyske- og ventralbrokk. LIS-leger blir oppfordret til å drive enklere registreringsarbeid, skriver artikler og ha innlegg på Kirurgisk høstmøte.
Internundervisningen foregår hver mandag, tirsdag, onsdag og fredag morgen. Det utarbeides halvårlige undervisningsplaner med hensikt å dekke læringsmålene som kreves innen gastrokirurgi og generell kirurgi. Undervisningen holdes av interne og eksterne aktører, vi inviterer forelesere fra andre avdelinger og fra andre sykehus, ellers holder både overleger og LIS i avdelingen undervisning. Målet er å få en gjennomgang av alle relevante læringsmål i løpet av en 3 års periode. Felles lærings- og kompetansemål med andre spesialiseringsløp ved sykehuset søkes dekket med regelmessig felles undervisning ved sykehuset. Avdelingen reduserer elektiv aktivitet under Kirurgisk høstmøte, og alle LIS2/3 oppmuntres til å delta årlig på dette møtet, avdelingen betaler avgiften. LIS 2/3 deltar også på kurs og konferanser, frivillige og obligatoriske for spesialistutdannelsen, og det tilstrebes å legge til rette for dette.
Felles kompetansemål omfatter følgende temaer som er felles for alle spesialiteter:
LIS 2-3 skal ha en individuell utdanningsplan som beskriver hvilken utdanning som skal gjennomføres og hvordan dette skal foregå. Planen blir både en utdannings- og gjennomføringsplan, med tidsplan for kurs og aktuelle prosedyrer, læringsaktiviteter og kirurgi. Veileder og LIS 2-3 vil sammen utarbeide denne planen innen to uker etter oppstart av tjenesten. Leder skal godkjenne planen.
Utdanningsutvalget består av 1 overlege og 1 representant for LIS i rapporteringsåret. Overlegen er leder for utdanningsutvalget.