We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Har du lyst til å bidra i frivilligheten?

Som frivillig på Diakonhjemmet sykehus vil du gjøre en forskjell for den enkelte pasient og pårørende. Våre frivillige er en viktig ressurs og et supplement til øvrige ansatte. På Diakonhjemmet sykehus tar vi vare på pasientene og hverandre.

A man in a blue shirt
– Jeg begynte i frivilligheten via en anbefaling da jeg ble pensjonist. Det er en meningsfull liten jobb, hvor jeg kan bidra og gjøre nytte for meg, sier sykehusvert Bjørgun Hysing.

Vi avtaler din frivillighet ut fra hva som passer for deg, ut fra ditt ønske om hva du vil bidra med og ut fra de behovene som sykehuset har. Noen ønsker mer praktiske oppgaver og andre mer relasjonelle.

– Å være frivillig gir meg mening og tilhørighet, og det dekker noe av savnet fra alt det sosiale man får i arbeidslivet. Det kan bli et tomrom når man slutter, og det tror jeg er lurt å planlegge for, sier Henry Gleditsch Kleive, en av våre frivillige.

Alle nye frivillige får opplæring og samtale med frivillighetskoordinator.

Slik kan du bidra

Last ned appen Nyby. Søk etter grupper og skriv Diakonhjemmet i søkefeltet. Derfra velger du hovedgruppen Diakonhjemmet sykehus og Omsorg+. Du kan også trykke på lenkene under Sykehusvert eller Våke- og nærværstjenesten, hvis du vet at det er det du ønsker.

Du kan også kontakte sykehusdiakon og frivillighetskoordinator Gudmund Johnsen Wisløff (tlf. 99 42 86 87).

Nyby

Kommunikasjon mellom sykehuset og våre frivillige skjer primært i appen Nyby. Det er en enkel digital meldingstjeneste. Her kan du følge med på oppdragene avdelingene fortløpende melder inn hvor de trenger frivillige, og her kan du enkelt melde tilbake om du kan påta deg enkeltoppdrag.

Vakter der den frivillige møter jevnlig er på egen timeplan. De fleste frivillige har både faste avtaler og noe når det passer. Hvis du møter jevnlig til frivilligvakter vil du få en fast plan og oppdatert timeplan i appen.

Møt noen av våre frivillige

– Tiden på sykehuset kan bli langsom og det er ikke alle som får besøk, eller har nære pårørende. Av og til er det også pårørende som trenger litt avlastning, sier Britt Hjellegjerde.

A woman with long hair
Britt Hjellegjerde er utdannet jurist og jobber i Finanstilsynet. Hun har tre voksne barn, mann og to hunder.

Hun arbeider som frivillig i våke- og nærværtjenesten på kveldstid annenhver torsdag, og tar noen ganger enkeltoppdrag som sykehusprestene legger ut i Nyby-appen.

– Vi som jobber i denne tjenesten er ikke kun hos pasienter som har kort tid igjen å leve, men bruker vel så mye tid sammen med andre. Det kan for eksempel være demente og urolige pasienter som har glede av å ha noen hos seg, eller å gå små turer med. For andre kan det bare være litt sosialt samvær på rommet eller i tv-stuen.

Våke- og nærværstjeneste

Våke- og nærværstjenesten er en kombinasjon av frivillige som tar enkeltoppdrag og frivillige som er på sykehuset til faste tider, for eksempel noen timer hver 14. dag.

Typiske oppgaver er å være hos en urolig pasient, våke hos døende som ikke har pårørende, avlaste pårørende som våker, gå tur med pasienter (for eksempel urolige, vandrende demente) og bistå ved måltider.

Bli frivillig i Våke- og nærværstjenesten (nyby.com)


Som frivillig på sykehuset har Hjellegjerde utfordret seg selv på et helt nytt område.

– Å møte mennesker som du ikke kjenner og som er i en vanskelig og ofte sårbar situasjon, kan være krevende, men også veldig givende. Jeg prøver å bidra til noen gode stunder, eller øyeblikk, og får veldig mye tilbake fra disse møtene. Det handler om å være til stede som medmenneske, men hele tiden på pasientens premisser. Det er berikende når pasienter eller pårørende gir uttrykk for at de setter pris på det vi gjør, midt i alt som de er oppe i.

En møteplass for likesinnede

– Jeg ble frivillig fordi jeg hadde lyst til å gi noe tilbake, til samfunnet og til Diakonhjemmet. Det er også fint å kunne slå av en prat med de som har tid til det og trenger det. Både for meg og alle jeg møter, sier Henry Gleditsch Kleive.

A man wearing glasses
Henry Gleditsch Kleive har jobbet i privat næringsliv med en lederstilling i en it-bedrift, og er nå pensjonist.

Som frivillig hjelper han til med transport og henter blant annet hjelpemidler på hjelpemiddelsentralen, til pasienter som trenger det. Han er også barista på frivillighetens kaffevogn, Bønner på hjul.

– Frivilligheten er en møteplass for likesinnede, og det er en stor glede.

En vennlig hjelp til de som trenger det

Bjørgun Hysing er sykehusvert og sitter i Brukerutvalget.

A man in a blue shirt
– Pasientene jeg møter uttrykker at de setter pris på å bli anvist eller fulgt til riktig avdeling, få hjelp til registrering, og mange slår av en liten prat, sier Bjørgun Hysing.

– Hovedoppgaven er å være der for pasienter og pårørende som kommer til sykehuset. Være imøtekommende og tilgjengelig, og være en vennlig hjelp til dem som trenger det. De ansatte uttrykker at de får avlastning og er takknemlige når vi kommer, forteller hun.

Sykehusvert

En sykehusvert bidrar til at pasienter og pårørende får et godt møte med Diakonhjemmet sykehus. De holder til ved hovedresepsjonen og i poliklinikkområdet. Der møter du som sykehusvert pasienter og pårørende når de ankommer sykehuset på Steinerud. En av oppgavene er å hjelpe de som har behov for det til å finne fram til rett avdeling.

En frivilligvakt er normalt tre timer i tidsrommet kl. 9-12 eller 12-15 mandag til fredag. Noen er her en dag hver uke og andre annen hver uke.

Bli sykehusvert på Diakonhjemmet sykehus (nyby.com)

Kurs og fellessamlinger

Diakonhjemmet sykehus samarbeider med Diakonveien Omsorg+ og Stiftelsen Diakonhjemmet om frivillighet. I gruppen vår på Nyby vil du finne flere undergrupper og tilbud.

Hver tjeneste har egne kurs, og en gang i året møtes alle frivillige på sykehuset til en felles samling. Frivillige får også tilbud om andre arrangement og kurs i regi av sykehuset og Stiftelsen Diakonhjemmet.

A blue and white tag on a blue jacket
– Vi får god opplæring og du får gå sammen med en annen frivillig den første tiden, sier sykehusvert Bjørgun Hysing.
Last updated 10/30/2024