Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Spesialisering I klinisk farmakologi ved Diakonhjemmet sykehus

Klinisk farmakologi

Offentlig utdanningsplan

Hele spesialistutdanningen i klinisk farmakologi kan gjennomføres ved Diakonhjemmet sykehus. Det er mulig for spesialistkandidater ved Senter for psykofarmakologi (SFP) å få gjennomført 12 måneders klinisk tjeneste ved en eller flere kliniske avdelinger ved sykehuset, fortrinnsvis innen psykisk helse.

Senter for psykofarmakologi er en egen avdeling ved Diakonhjemmet sykehus. Avdelingen har ca. 40 ansatte, inkludert legespesialister i klinisk farmakologi og psykiatri, farmasøyter, kjemikere, bioingeniører og helsesekretærer. Det er ansatt fire spesialister i klinisk farmakologi og to personer i utdanningsstilling i avdelingen. Flere av legene har dobbelkompetanse med spesialistutdannelse innen psykiatri. Avdelingen har 15 ansatte med akademisk kompetanse, hvorav to har stillinger som professor (Universitetet i Oslo) eller tre som førsteamanuensis (OsloMet). Til enhver tid er det i tillegg flere doktorgradsstudenter, mastergradsstudenter og bachelorstudenter i avdelingen.

Organisatorisk er avdelingen inndelt i to enheter: Legemiddelanalyse og farmakogenetikk, og Legemiddelrådgivning. Legene er underlagt enheten Legemiddelrådgivning. Avdelingens forskningsaktivitet er underlagt en egen forskningsleder.

Laboratoriet har en utstyrspark bestående hovedsakelig av flere høyoppløselige LC-MSMS maskiner for analyse av legemidler og real-time PCR for farmakogenetiske analyser. SFP har et bredt analyserepertoar hovedsakelig ved serumkonsentrasjonsanalyser av psykofarmaka av typen antidepressiva, antipsykotika, stemningsstabiliserende legemidler, antiepileptika, benzodiazepiner/z-hypnotika, opioider og sentralstimulerende midler. SFP har et bredt repertoar av farmakogenetiske analyser. Laboratoriet mottar i dag hovedsakelig prøver til serumkonsentrasjonsanalyser og farmakogenetiske analyser fra pasienter innen Helseregion Sør-Øst. Avdelingen utfører serumkonsentrasjonsanalyser med tilhørende tolkning for Fürst medisinsk laboratorium.

SFP har en betydelig informasjons- og undervisningsvirksomhet. Lege/farmasøyt-telefonen mottar ca. 2000 telefoner årlig fra hovedsakelig spesialisthelsetjenesten med spørsmål rundt psykofarmakologi. SFP holder forelesninger i psykofarmakologi for en rekke helsepersonell, arrangerer tre årlige kurs, bidrar med forelesninger i LIS-utdanningen innen psykiatri i Oslo, og driver ellers med forskningsformidling og holder populærvitenskapelige foredrag. Avdelingen er involvert i både interne og eksterne forskningsprosjekter.

Det er etablert interne kontrollprosedyrer og store deler av virksomheten er akkreditert.

Spesialistutdanningen i klinisk farmakologi er en LIS 3-utdanning på minimum fem år. Hele spesialistutdanningen i klinisk farmakologi kan gjennomføres ved Diakonhjemmet sykehus. Diakonhjemmet sykehus dekker læringsmålene under felles kompetansemål.

Avdelingen legger til rette for utdanning i klinisk farmakologi på følgende måte:

  • Nyansatte LIS skal gjennomføre avdelingens generelle opplæringsprogram så snart som mulig.
  • LIS skal gjennomføre det grunnleggende opplæringsprogrammet for enheten Legemiddelrådgivning.
  • LIS skal følge opplæringsprogrammet i tolkning av farmakogenetiske analyser.
  • LIS skal følge teoriundervisningen internt på avdelingen, den månedlige nettundervisningen og annen relevant undervisning på sykehuset.
  • LIS skal drive rådgivning med hensyn til legemiddelseleksjon og terapianbefaling samt effekt- og bivirkningsevaluering på generelt grunnlag og på individnivå.
  • LIS skal holde selvstendige undervisningsforedrag.
  • LIS skal delta i legemiddelkomitearbeid.
  • LIS skal delta i avdelingens utviklingsarbeid (analyserepertoar, referanseområder og standardkommentarer) og kvalitetsarbeid og utarbeide et skriftlig farmakologisk arbeid.
  • LIS gjennomfører spesialistkurs med jevn fordeling av kurs gjennom spesialistutdanningen.
  • LIS får tildelt veileder med regelmessig veiledning.

Nye LIS-leger ved Diakonhjemmet sykehus deltar på sykehusets introduksjonsprogram for nyansatte de første arbeidsdagene.

Ved Senter for psykofarmakologi vil LIS-legene følge avdelingens generelle opplæringsprogram og det spesielle opplæringsprogrammet for enheten Legemiddelrådgivning. Det grunnleggende opplæringsprogrammet for enheten gjennomføres i løpet av de første 3 månedene og består i opplæring i bruk av laboratoriedatabasen Swisslab, opplæring i tolkning av legemiddelanalyser og selvstudium ved å lese relevante prosedyrer. Enheten har prosedyrer for tilleggsopplæring og opplæring etter lengre fravær. LIS tildeles kompetanseplanen "Klinisk farmakologi (KLF)".

Opplæringen av LIS-leger tilpasses i det daglige arbeidet. Så snart LIS er opplært, inngår LIS i den daglige rutinen på lik linje med overleger ved avdelingen. Den vanligste formen for supervisjon er at LIS diskuter spørsmål fra rådgivningstelefonen med spesialist. Faglig progresjon tilpasses den enkelte underveis i spesialistutdanningen og avhenger i noen grad av når de anbefalte kursene i klinisk farmakologi avholdes.

I spesialiteten klinisk farmakologi er det 34 forskriftsfestede læringsmål i tillegg til felles kompetansemål. Læringsmålene innen klinisk farmakologi er inndelt i hovedgruppene «Klinisk medisinsk virksomhet, «Laboratoriemedisinsk virksomhet», «Samfunnsmedisinsk virksomhet», «Kommunikasjon» og «Akademisk kompetanse». Individuell utdanningsplan for lege i spesialisering gjennomgås i første veiledningssamtale (i løpet av første ansettelsesuke) og skal være et viktig arbeidsredskap i planlegging av den enkeltes LIS-tjeneste.

Alle LIS-leger får tildelt en veileder ved ansettelse. Veilederen har et særlig ansvar for å følge opp LIS' progresjon. Dette skjer i nært samarbeid med supervisør og spesialistkollegiet. Avdelingen tilbyr ved behov veiledning for veilederne, og det skal gjennomføres egne veilederkurs ved Diakonhjemmet sykehus. Spørsmål knyttet til veiledning drøftes jevnlig i utdanningsutvalget. Veileder og LIS skal sammen legge en utdanningsplan for LIS. Veileder har regelmessige veiledningssamtaler fortrinnsvis en gang per måned med LIS om yrkesfaglige forhold. Disse tar sikte på både å følge opp utdanningsplanen og å bevisstgjøre yrkesfaglig refleksjon som basis for kvalifisert praksis.

LIS har god tilgang til faglitteratur, medisinske databaser og medisinske bibliotektjenester. Det er rom for minst fire timers fordypning hver uke.

LIS får anledning til å delta på alle de anbefalte kursene i spesialiteten klinisk farmakologi og så langt som mulig på kurs og faglige møter som ellers kan være nyttige.

LIS skal være deltager i minst ett større fagutviklingsprosjekt ved avdelingen. Avdelingen oppfordrer avdelingen til å forske.

Senter for psykofarmakologi har en omfattende forskningsaktivitet med fokus på å identifisere årsaker til individuell variasjon i klinisk effekt og bivirkninger av psykofarmaka. Forskningen er konsentrert om farmakokinetisk variasjon, for eksempel hvordan alder, kjønn, røyking og genetisk variasjon og bruk av andre legemidler påvirker legemiddelomsetning. Den kliniske nytteverdien er minsket risiko for bivirkninger og økt sannsynlighet for god behandlingseffekt. Senter for psykofarmakologi samarbeider også med andre institusjoner om forskning.

Årlig publiseres det ca. 30 artikler med avdelingens ansatte som hovedforfatter eller medforfatter.

Faglig utvikling dokumenteres fortløpende ved godkjenning av læringsaktiviteter og læringsmål i Kompetanseportalen. Avhengig av læringsaktivitet vil dokumentasjonen variere fra egenerklæring, kursbevis, erklæring fra veileder eller andre. Endelig vurdering av oppnådde læringsmål utføres av avdelingssjef i samarbeid med veileder og evalueringskollegium. Det gjennomføres regelmessig kompetansevurdering i dialog med veileder, og evaluering av faglig utvikling og egnethet vurderes i regelmessige møter i spesialistkollegiet i avdelingen. LIS får også fortløpende tilbakemelding om det daglige arbeidet i avdelingen.

Det gjennomføres internundervisning i minimum 70 timer per år. Internundervisninger består av:

  • Forberedelse og deltagelse av Gullkornundervisning (felles for klinisk farmakologi i hele landet).
  • Internundervisning for hele avdelingen.
  • Internundervisning for Enhet for legemiddelrådgivning (leger og farmasøyter). Alle LIS må bidra i undervisningen.
  • Fagmøter om legemidler. Møtene er felles med andre leger i Klinikk for psykisk helse og rus.
  • LIS deltar og bidrar med/uten egne presentasjoner på de tre årlige kursene som SFP arrangerer.
  • Kontaktmøte for alle sykehusets leger holdes hver andre fredag kl. 8-8.45.

På Diakonhjemmet sykehus er det felles læringsaktiviteter for LIS innen alle sykehusets utdanningsløp. Hovedelementer i undervisningen av FKM er smågruppeundervisning som arrangeres en torsdag per måned kl. 8-8.45. LIS deltar også på kommunikasjonskurs for leger med 4 gode vaner som arrangeres en gang per år (to-dagers kurs).

Utdanningsutvalget består av alle spesialister og LIS i klinisk farmakologi ved SFP. Utvalget har fire møter i løpet av året. Utdanningsutvalget har, på vegne av avdelingssjef, ansvaret for avdelingens utdanningsaktiviteter. Utdanningsutvalget utarbeider og ajourfører utdanningsprogrammet for avdelingen.

Simulering og ferdighetstrening

Ferdighetstrening tilegnes i praktisk arbeid under supervisjon og veiledning

Kontakt

Avdelingssjef ved Senter for psykofarmakologi

 

Sist oppdatert 12.09.2024