– Det handler om å se hver enkelt
Spesialsykepleier Kent Andreas Solgård bruker øynene godt på Senter for kreftbehandling. Hvordan er det å jobbe så tett på liv og død, og gjør det noe med egen innstilling til livet?
I mars 2020 ble Senter for kreftbehandling åpnet på Diakonhjemmet sykehus. Senteret er gradvis utvidet og fra høsten 2024 vil sykehuset ta over ytterligere diagnosegrupper.
- Vi gir ulike former for medikamentell kreftbehandling, inkludert cellegift, immunterapi, målrettet behandling og antihormonell behandling, kurativt eller palliativt, sier postoverlege og onkolog Katinka Farbrot.
Strålebehandling gis på Ullevål eller DNR/OUS og det meste av kreftkirurgien skjer også på Aker, RH, DNR eller Ullevål/OUS. Unntaket er tykktarmskreft som opereres på Diakonhjemmet. Diakonhjemmet sykehus samarbeider nært med OUS om felles pasienter.
Sykehuset har et fullverdig tilbud for medikamentell behandling av colorectalcancer, cancer mamma, cancer pancreas, cancer prostata, cancer pulm, malingt melanom, lymfom og blodsykdommer. I tillegg opereres cancer coli i Klinikk for anestesi og kirurgi.
Fra høsten 2024 vil Senter for kreftbehandling overta ytterligere diagnosegrupper, og skal behandle enkelte kurative nyrepasienter (adjuvant immunterapi), hode-hals-kreft og hudkreft (ikke-melanom). Sykehuset skal også ta over pasienter med lokalavansert brystkreft (neoadjuvant brystkreft-behandling). Disse pasientene har tidligere fått sin behandling på OUS.
Hovedtyngden er behandling, men kontroller og oppfølging er også en del av virksomheten.
Sykehusets palliasjonstilbud er en integrert del av tilbudet for kreftpasientene. Palliativt team består av to leger og tre sykepleiere.
Spesialsykepleier Kent Andreas Solgård bruker øynene godt på Senter for kreftbehandling. Hvordan er det å jobbe så tett på liv og død, og gjør det noe med egen innstilling til livet?