SPARK – trening ved spondyloartritt
Hensikten med SPARK er å undersøke om trening, levert digitalt via en applikasjon og med personlig avstandsoppfølgning, kan redusere sykdomsaktiviteten ved spondyloartritt i betydelig grad.
Om studien
Spondyloartritt er en inflammatorisk leddsykdom som forårsaker betennelse i bekkenledd og/eller ryggsøylen. Sykdommen behandles med milde betennelsesdempende medisiner, trening og i noen tilfelle immundempende medikamenter.
Veiledet trening har tidligere vist seg som effektiv behandling for å redusere sykdomsaktiviteten ved spondyloartritt. Dette gjelder når treningen utføres på sykehus, veiledet av fysioterapeuter som er til stede under treningen. Det er ikke mulig i helsevesenet i dag å tilby trening på sykehus. Det er heller ikke en fortrukket treningsform for mange pasienter med spondyloartritt, som lever vanlige liv med jobb, familie og sosiale gjøremål.
Det er ikke tidligere påvist om trening, der pasienten selv velger når og hvor pasienten vil trene, har en positiv effekt på sykdomsaktiviteten. Det er også usikkert hvilken type og grad av oppfølging som kreves for at pasientene skal opprettholde treningen. I tillegg vet vi ikke hvor mye eller hvor intensiv treningen må være for å redusere sykdomsaktiviteten. Disse punktene vil undersøkes i SPARK-studien.
Vitenskapelig tittel
SPARK: Hvilken effekt har trening, levert digitalt og med avstandsoppfølgning, på sykdomsaktiviteten hos pasienter med spondyloartritt
Informasjon om deltakelse
Studien er åpen for rekruttering fra 01.06.2024 fram til 31.12.2026
Hvem kan delta?
Voksne pasienter med nydiagnostisert spondyloartritt (innenfor de siste 2 årene), uten biologisk behandling kan inkluderes i studien.
Hvis du ønsker å bli vurdert for deltakelse i SPARK-studien, kan du be din revmatolog henvises deg til prosjektet på Diakonhjemmet sykehus. Henvisningen skal sendes som vanlig og merkes med SPARK. Du og din spondyloartritt skal følges opp hos din revmatolog samtidig med deltakelse i SPARK studien.
Henvisningen til SPARK skal inneholde din diagnose, en beskrivelse av dine MR bilder av bekkenleddene og/eller ryggsøylen med informasjon om hvor MR bildene er tatt. Vi ønsker også den seneste CRP-verdien, med dato for prøvetaking.
Når du har blitt henvist til oss, vil du få en telefon for å sikre at du oppfyller kriteriene for å delta. Eksklusjonskriterier er blant annet bruk av biologiske legemidler nå eller tidligere, graviditet, kontraindikasjoner mot høyintensitets trening (f.eks. alvorlig eller ukontrollert hjerte-kar sykdom, lungesykdom eller kreftsykdom).
Hva innebærer studien?
Pasienter som ønsker å delta, og som kan inkluderes i studien, blir delt i to grupper ved loddtrekning på 2 tidspunkt: ved start og etter 3 måneder.
Loddtrekning nr. 1 (ved start)
Treningsgruppen får tildelt treningsapplikasjonen SPARK til smarttelefoner eller nettbrett. De vil få innføring i SPARK, trening generelt samt forskjellige treningstyper. De skal gjennomføre trening minst 3 dager per uke. De vil få fortløpende treningsveiledning av fysioterapeut, både for å sikre en progresjon i treningen og for å sikre tilpasning av treningen. Treningsdata blir samlet inn med sportsklokke og ved egen registrering i SPARK-appen.
Kontrollgruppen vil følge det vanlige kontroll- og behandlingsopplegget. Det vil som oftest inkludere anbefaling om trening og evt. en henvisning til fysioterapeut for en engangsvurdering.
Etter 3 måneder skal det evalueres om SPARK har effekt eller ikke.
Loddtrekning nr. 2 (etter 3 måneder)
Alle deltakerne skal trene med SPARK-appen i 3 måneder, etter loddtrekning nr. 2.
Oppfølgingsgruppen skal følge samme opplegg som for Treningsgruppen, etter loddtrekning nr. 1, med personlig digital treningsveiledning av fysioterapeut hver uke.
Ikke-oppfølgingsgruppen skal følge treningsprogrammene i SPARK-appen på egenhånd, uten den ukentlige personlige treningsveiledning.
Alle deltakerne skal besvare 3 større spørreskjemaer og 4 korte spørreskjemaer, digitalt. I tillegg skal alle deltakere gjennomføre tester på 3 forskjellige dager (rundt 2 timers varighet) med 12 ukers mellomrom. Testene er fysiske tester for kondisjon og styrke, funksjonstester og måling av kroppssammensetning samt to blodprøver fra fingeren (CRP og laktat)
Dette prosjektet kommer i tillegg til den vanlige oppfølgingen hos revmatolog. Så langt det er mulig skal pasienten ikke fortelle sin revmatolog om deltakelse i SPARK. Hvis de får spørsmål om hvor mye de trener, kan de svare på det, uten å oppgi informasjon om SPARK studien.
Gravide skal ikke delta i studien. Elitesportsfolk skal ikke delta i studien. Pasienter med flere leddbetennelser utenom rygg og bekken, iridocyklitter eller kontraindikasjoner til trening (f.eks. alvorlig hjertesykdom) skal ikke delta i studien.
Vær oppmerksom
Alle deltakere i studien vil få et treningstilbud av 3 eller 6 måneders varighet, med eller uten direkte oppfølgning fra treningsveileder.
Trening bør alltid være en integrert del av behandlingen av spondyloartritt men grunnet levering av treningsprogrammer, og den personlige oppfølgingen, vil det sannsynligvis være lettere å gjennomføre treningen for pasientene i intervensjonsgruppen. En annen fordel kan være at hvis treningen reduserer sykdomsaktiviteten vil deltakeren kanskje kunne oppnå sykdomskontroll uten bruk av legemidler.
En mulig ulempe i studien er tidsbruken til trening, men denne treningen bør gjennomføres uansett om man deltar i SPARK studien eller ikke. Noen vil kanskje også se det som en ulempe å skulle bruke sportsklokken regelmessig, mens andre vil foretrekke å bruke egen sportsklokke. Vi har tilrettelagt slik at man kan bruke egen sportsklokke, så lenge data overføres til SPARK-applikasjonen. Det er kun nødvendig å bruke sportsklokken under trening.
Det vil være krevende å gjennomføre de fysiske tester 3 ganger: ved forundersøkelse og etter 12 og 24 uker. Noen vil bli utmattet, men det vil gå over igjen, og det er ikke farlig. Noen vil også synes det er ubehagelig med prikk i fingeren for måling av laktat og CRP. Dette er dog heller ikke farlig.
Noen vil kanskje bekymre seg om datasikkerheten. Offentlige myndigheter har vurdert at datasikkerheten er på plass. Prosjektet er godkjent av personvernombudet lokalt og ved hovedsenteret Diakonhjemmet Sykehus samt ved Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK). Det vil ikke bli benyttes GPS-tracking i prosjektet.
Kontaktinformasjon
Camilla Fongen, tlf.: 22 45 48 40
Birgitte Nellemann, tlf.: 22 45 15 40