FACT (fleksibel aktiv oppsøkende behandling)
FACT (Flexible Assertive Community Treatment) står for fleksibel aktivt oppsøkende behandling. Et FACT-team består av ansatte med ulik kompetanse fra både kommunen og sykehuset. Teamet hjelper deg som lever med alvorlige psykiske lidelser eller rusproblemer, som har store utfordringer i hverdagen og som ofte ikke får hjelp fra det ordinære hjelpeapparatet.
Om FACT
FACT skal gi helhetlige og integrerte tjenester og har derfor ansatte med variert kompetanse og erfaringsbakgrunn. Teamet består ofte av ansatte med sosial- og helsefaglig bakgrunn, psykiater og psykolog, samt en ansatt med erfaringskompetanse. FACT skal også gi støtte til arbeidsrettet aktivitet. Noen FACT-team tilbyr musikkterapi.
FACT skal gi kunnskapsbasert behandling og oppfølging, og er en såkalt recovery-orientert modell. Det betyr at de ansatte i FACT ønsker å bidra til å styrke din evne til å mestre livet så godt som mulig i nærmiljø og lokalsamfunn, med de rettigheter og plikter det medfører.
FACT-teamet skal behandle og følge deg opp i tråd med dine behov og ønsker, og i samarbeid med deg og dine pårørende. FACT-teamet jobber hovedsakelig oppsøkende. Det vil si at de møter deg utenfor sine kontorer gjennom hjemmebesøk eller andre steder dere blir enige om.
FACT-teamet vil koordinere de tjenestene du har behov for, enten de gis av teamet selv eller andre utenfor teamet.
Les mer om FACT-team (helsedirektoratet.no)
Henvisning og vurdering
For å få behandling i spesialisthelsetenesta treng du tilvising. Fastlegen er den som oftast tilviser. I nokre tilfelle kan anna helsepersonell tilvise deg, til dømes til biletundersøkingar (MR, CT eller røntgen). Når vi har fått tilvisinga, vil du få svar på om du har rett til behandling i spesialisthelsetenesta.
FACT-teamene kan ha ulike rutiner for henvisning og vurdering av disse, men generelt gjelder:
-
For å få behandling i FACT-team kreves henvisning fra psykolog eller lege, som oftest fastlegen. Kommunen (helse- og omsorgstjenesten og sosialtjenesten) kan også henvise til FACT-team hvis henvisningen gjelder Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).
-
Personen det gjelder har rett til å medvirke i henvisningen. I pakkeforløpene finnes det råd og informasjon om hva en henvisning bør inneholde, både til psykisk helsevern og TSB:
- Psykiske lidelser (voksne) – Henvisning og start (helsedirektoratet.no)
- Rusbehandling (TSB) – Henvisning og start (helsedirektoratet.no)
- Mange har både psykiske lidelser og rusmiddelproblemer samtidig. Spesialisthelsetjenesten skal passe på å gi hjelp knyttet til både psykiske lidelser og rusmiddelproblemer.
- Henvisningen vurderes blant annet ut fra Helsedirektoratets prioriteringsveiledere:
Utgreiing
FACT-teamet greier kva ut som er behova dine, mål og ønske for behandling og oppfølging. Teamet skal sørge for god informasjon undervegs i utgreiinga. Det kan vere aktuelt å greie ut ulike tema, som for eksempel:
- psykisk helse
- rusmiddelbruk
- kognitiv fungering
- fysisk helsetilstand
- bruk av medisinar
- traumatiske erfaringar
- fungering og meistring
- livssituasjon og levevanar
- familieforhold og sosialt nettverk
- busituasjon
- økonomi
- skole/utdanning/arbeid og arbeidserfaring
- kulturbakgrunn og religion
Teamet skal også hente inn informasjon frå pårørande og tidlegare utgreiingar i samråd med den det gjeld.
Teamet skal utarbeide ein behandlingsplan saman med deg. Planen skal innehalde ein kort gjennomgang av resultata frå utgreiinga, og ei beskriving av behova dine, målsettingar og tiltak.
Om du ønsker det, kan planen også diskuterast og justerast i samråd med pårørande.
Behandling
Behandling
FACT skal gi eit behandlingstilbod som er tilpassa ønska og behova dine. Det er viktig for teamet å formidle håp og rette merksemd mot dine meistringsområde og ressursar. FACT-teamet kan gi oppfølging utanfor kontoret:
- heime
- på arbeidsplassen
- på kafé
- andre stader vi blir einige om
Teamet samarbeider med deg for å finne rett oppfølging. I nokre periodar kan det vere behov for dagleg oppfølging, mens i andre periodar kan det halde med oppfølging sjeldnare.
Oppfølging
FACT vekslar mellom regelmessig oppfølging og intensiv oppfølging, ut frå livssituasjon. I stabile periodar får du regelmessig oppfølging frå ein hovudkontakt. I ustabile periodar får du intensiv oppfølging frå heile teamet.
Kriseplan
Teamet skal utarbeide ein kriseplan saman med deg. Ein kriseplan skal innehalde informasjon om tidlege teikn på ei krise, kva tiltak som skal bli sett i verk og kven som kan bli kontakta.
Behandlingsformer
Behandlingstilbodet er ein kombinasjon av ulike behandlingsformer og er retta mot fleire område:
- symptom på den psykiske lidinga
- rusmiddelproblem
- bustad
- relasjonar til andre
- økonomi
- arbeid
- andre aktivitetar
Dette kan vere
- samtaleterapi (for eksempel kognitiv terapi)
- medikamentell behandling
- rusbehandling (for eksempel IDDT)
- eksponeringsterapi
- musikkterapi
- individuell jobbstøtte (IPS)
- støtte i bustad
- sosial ferdigheitstrening
Oppfølging
FACT er eit langvarig behandlingstilbod. Du kan få oppfølging frå teamet over lang tid. Intensiteten på oppfølginga vil variere ut frå behova dine.