Diagnose
Vaskulær demens
Vaskulær demens oppstår oftest som følge av et hjerneslag (hjerneinfarkt), men kan også være resultat av andre sykdommer eller skader som påvirker hjernens blodårer. Vaskulær demens etter hjerneinfarkter kan enten skyldes få store hjerneinfarkter eller multiple (mange) små hjerneinfarkter.
Symptomer
Hvis tilstanden skyldes en blødning i hjernen eller et stort infarkt (hjerneslag), kommer symptomene plutselig. Mange pasienter opplever flere hjerneinfarkt tett på hverandre. Pasienter med vaskulær demens har lavere overlevelsesrate enn pasienter med Alzheimers sykdom. Det skyldes først og fremst årsaken til at demens oppstår. Slagpasienter har for eksempel økt risiko for å få nye slag kort tid etter det første. Og fire av fem pasienter har levd med for høyt blodtrykk før de utviklet demens.
Henvisning og vurdering
Fastlege, i samarbeid med demens- eller hukommelsesteam i kommunen, utreder, diagnostiserer, behandler og følger opp vanlig demens.
Utredning
Ved mistanke om demens, og før pasienten blir henvist til spesialisthelsetjenesten, skal fastlegen utføre basisutredning i henhold til Nasjonal faglig retningslinje om demens.
Behandling
Det er ikke mulig å helbrede vaskulær demens, men tilstanden kan bedre seg lang tid etter et gjennomgått hjerneinfarkt. Mye kan gjøres for å unngå at sykdommen forverres, spesielt ved å unngå nye hjerneslag.
Forebyggende behandling vil si å jobbe med risikofaktorene. Det betyr for eksempel å være fysisk og mentalt aktiv, regulere blodtrykket, senke kolesterolet, og eventuelt bruke blodfortynnende medisiner. Diabetes bør være godt regulert.
Medisinsk behandling
Vaskulær demens kan ikke helbredes med medisin. Riktig medisinering handler i større grad om å få kontroll på sykdommer og tilstander for å forebygge nye hjerneslag.
Til pasienter med vaskulær demens anbefales det vanligvis ikke legemiddel mot demens av typene kolinesterasehemmere og memantin.
Andre anbefalinger kan gjelde når det er snakk om blandet demens. De eldste med demens har ofte en blanding av Alzheimers sykdom og vaskulær demens.
Atferdsmessige og psykologiske symptomer kan behandles som ved andre demenssykdommer.
Helsedirektoratet har anbefalinger for medisinering for pasienter med vaskulær demens.
Oppfølging
Etter å ha fått diagnosen vaskulær demens, er det viktig å legge til rette for best mulig mestring av situasjonen for pasient og pårørende gjennom:
- Opplæring av pasient, pårørende og eventuelt helsepersonell rundt pasienten. Denne gruppen vil ha ulike grader av fysisk og mental svekkelse, avhengig av hvilke deler av hjernen som er rammet av vaskulære hendelser.
- Tilpasset mental og fysisk aktivitet.
- Tid – sykdommen arter seg slik at den som har fått den blir generelt tregere, både fysisk og mentalt, vil ha behov for mer tid til det meste.
- Tidlig samtale om viktige fremtidige beslutninger om medisiner, økonomiske og juridiske spørsmål, forskingsdeltakelse og lignende.
- Språk – dersom vaskulær demens er resultat av hjerneslag kan dette føre til lammelser og problemer med språk.
- Vurdering av helsekrav for førerkort.
Nasjonalforeningen for folkehelsen har mange tilbud.
Redusere risiko
En viktig del av oppfølgingen er risikoreduserende tiltak innenfor disse områdene.
- Legge til rette for god søvn.
- Forebygge depresjon (for eksempel gjennom lysbehandling eller fokus på interesser og meningsfull aktivitet for å motvirke passivitet).
- Ved vaskulær demens vil det være svært viktig å forebygge hjerte– og karsykdom, fokus på kosthold og fysisk aktivitet for å forebygge. Røyking og alkohol vil også øke risiko for nye vaskulære hendelser.
- Spesielt oppmerksomhet på blodtrykk, blodsukker og kolesterol.
- Sikre at medikamenter blir tatt som forordnet.
- Få tilrettelagt hjelp ved eventuelle språkvansker (logoped, tekniske hjelpemidler).
- Bedring av syn og hørsel.
Pårørendes situasjon
Når en person får diagnosen vaskulær demens, kan det oppleves krevende for de pårørende. Sykdommen kan innebære at den nærmeste må yte mye ekstra omsorg. Som nærmeste pårørende spiller du en stor rolle i livet til personen med vaskulær demens, så det er viktig at du tar vare på deg selv og din egen helse. Du kan ha økt risiko for søvnvansker, depresjon og andre helseplager. Alle pårørende trenger tid uten omsorgsansvar, og det er viktig å få og ta imot hjelp. Det kan være å få mer kunnskap gjennom pårørendekurs og avlastende tiltak fra familie, venner, aktivitetsvenn, dagsenter, korttidsopphold eller lignende/annet.
Tross utfordringer er det viktig å legge til rette for gode stunder sammen. Det kan hjelpe å lage en liste over situasjoner og aktiviteter som har gitt og fremdeles kan gi glede.
Kunnskap om sykdommen
Kunnskap om sykdommen er viktig. Oppfølging fra kommune og spesialisthelsetjeneste bør innebære tilbud om opplæring til pasient og pårørende. Mange kommuner har tilbud om pårørendeskole. Kommunene skal også ha et tilrettelagt aktivitetstilbud for pasientgruppen. Hver kommune har egne Hukommelsesteam/demenskoordinator som har oversikt over de ulike tilbudene for pasient- og pårørendegruppen. Man kan ta kontakt med disse.
Du kan lese mer om symptomer, undersøkelser og behandlingstiltak nasjonal faglig retningslinj: Demens – Helsedirektoratet
Kontakt
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Klinikk for medisin
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Diakonveien 12, 0370 Oslo
Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo