ReMonit Gout-studien – mestringsapp for urinsyregikt
Studien skal undersøke om mestringsappen Urika med digital monitorering, ikke er dårligere (underlegen) enn dagens oppfølging for personer med urinsyregikt ved Diakonhjemmet sykehus. Appen er laget for å bistå pasienter med urinsyregikt, som skal senke urinsyrenivået.
Om studien
Urinsyregikt er en revmatisk leddsykdom som kan behandles effektivt med medisiner. Behandlingen krever at man tar medisiner daglig og tar regelmessige blodprøver for å overvåke urinsyrenivået. Gjennom ReMonit Gout studien vil vi undersøke om Urika-appen kan støtte pasienter under urinsyresenkende behandling. Målet med studien er å undersøke om digital oppfølging gjennom Urika-appen ikke gir dårligere resultater enn dagens telefonbaserte oppfølging fra sykepleier.
Vitenskapelig tittel
Mestringsapp for urinsyregikt – ReMonit Gout-studien
Les mer om studien
Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)Informasjon om deltakelse
Studien er åpen for rekruttering fra 27.03.2025 fram til 01.02.2027
Hvem kan delta?
Deltakere i studien vil bli rekruttert blant voksne pasienter som er henvist til Diakonhjemmet sykehus, som får diagnosen urinsyregikt og som skal starte med urinsyresenkende behandling. Deltakerne kan ikke ha andre alvorlige sykdommer, dårlig nyre- eller leverfunksjon, eller være gravide eller ammende. Det er også et krav at deltakerne eier en smarttelefon eller et nettbrett og forstår norsk skriftlig og muntlig.
Hva innebærer studien?
Studien varer i 2 år. Alle pasienter får en første konsultasjon med sykepleier ved Diakonhjemmet sykehus med informasjon om urinsyregikt og urinsyresenkende behandling. Pasienter som takker ja til å delta i studien blir tilfeldig fordelt (ved loddtrekning) til en av to grupper:
- Vanlig oppfølging: denne gruppen får vanlig oppfølging for pasienter som starter urinsyresenkende medikamentell behandling ved Diakonhjemmet sykehus. Oppfølgingen innebærer månedlige telefonsamtaler med sykepleier med informasjon om endring av medisindose frem til behandlingsmålet er nådd.
- Digital oppfølging: denne gruppen får oppfølging ved hjelp av Urika-appen. Appen inneholder informasjonsfilmer om sykdommen og behandlingsmetoder, og påminnelser for medisinering og blodprøver. Den har også en funksjon for tilpassing av medisindoser, en graf med oversikt over urinsyrenivå, og en meldingstjeneste til en sikker digital plattform. En sykepleier følger med på pasientenes fremgang via den digitale plattformen og svarer på meldinger fra deltakerne.
Alle deltakerne vil bli bedt om å ta blodprøver og svare på et digitalt spørreskjema ved oppstart, og etter 1 og 2 år. I tillegg vil alle bli bedt om å svare på et par korte spørsmål hver 3. måned. Det tas blodprøver hver måned frem til behandlingsmålet er nådd, og 3 måneder etter at målet er nådd. Alle som deltar i studien vil bli innkalt til en konsultasjon med sykepleier på sykehuset etter 1 år, deretter vil pasientene følges opp av sin fastlege. Etter 2 år vil deltakerne igjen bli innkalt til en konsultasjon med sykepleier som gjennomføres på sykehuset eller per telefon.
Det påløper ikke noen ekstra kostnader for å delta i studien, men deltakerne vil betale vanlige egenandeler for konsultasjoner med helsepersonell ved sykehuset. Deltakere får ikke betalt for å delta i studien.
Studien utgår fra Klinikk for revmatologi, poliklinikk og forskning på Diakonhjemmet sykehus, og ledes av professor Nina Østerås.
Vær oppmerksom
For deltakerne i gruppe 1 vil oppfølgingen være helt lik den som gis ved Diakonhjemmet sykehus per i dag, men de vil få en ekstra oppfølging etter 2 år. For pasientene som får digital oppfølging vil det bli færre telefonkonsultasjoner. Det vil være mulig å ta blodprøver ved Fürst medisinsk laboratorium. Dette kan redusere behovet for å ta fri fra arbeid og redusere reisevei for blodprøvetaking. Det vil ta noe tid å besvare spørreskjemaer og å laste ned og få opplæring i bruk av appen.
Relevant for
Kontaktinformasjon
Silje Søhus, studiekoordinator. E-post: silje.sohus@diakonsyk.no