Beinskjørhet (osteoporose)
Et sterkt beinvev gjør at knoklene ikke brekker ved fall eller andre støt mot kroppen. Med alderen kan beinvevet tape noe av styrken sin, og vi bli mer utsatt for brudd eller brister i skjelettet. Denne tilstanden kaller vi osteoporose eller beinskjørhet, og den forekommer vanligvis hos personer over 50 år. Diagnosen kan stilles ved en beintetthetsmåling. Den kan også stilles etter et lavenergibrudd, altså et brudd etter fall fra egen høyde som ikke ville gitt brudd hos beinfriske, eller ved en kombinasjon av lavenergibrudd og lav beintetthet.
Ved lavenergibrudd eller annet som gir mistanke om osteoporose, kan du henvises til beintetthetsmåling. Om osteoporose blir påvist, og om det foreligger andre faktorer som gir økt risiko for brudd, vil vi anbefale tiltak og behandling for å minske faren for senere brudd. Det samme gjelder om du har hatt ett eller flere lavenergibrudd, som i seg selv kan være nok til å stille diagnosen osteoporose og anbefaling om behandling. Behandlingen startes ofte hos fastlege eller hos ortoped (hvis du har hatt brudd).
- Primær osteoporose er den vanligste varianten, og skyldes aldersrelaterte prosesser.
- Sekundær osteoporose skyldes underliggende sykdommer eller bruk av medikamenter som får nedbrytningen av bein til å gå raskere enn nydanningen. Sekundær osteoporose som følge av underliggende sykdom eller medikamentell behandling skal vanligvis følges opp i den avdelingen som behandler grunnsykdommen. Fastlege må vurdere om det er grunnlag for beintetthetsundersøkelse.
Henvisning og vurdering
Diagnosen osteoporose stilles vanligvis ved hjelp av en beintetthetsmåling. Ved mistanke om osteoporose kan fastlegen henvise til slik undersøkelse.
På Diakonhjemmet sykehus gjøres beintetthetsmålingen på revmatologisk poliklinikk og henvisningen skal sendes til revmatologisk avdeling. Personer uten risikofaktorer for osteoporose kan dessverre ikke tilbys måling på Diakonhjemmet sykehus, men da kan fastlege henvise til privataktør med avtale. På Diakonhjemmet sykehus er det en revmatolog som vurderer og prioriterer alle henvisninger til beintetthetsmåling. Ved alder over 85 år eller høy skrøpelighet vil henvisningen oftest bli sendt til geriatrisk avdeling for vurdering.
Utredning
Vi ber deg møte til beintetthetsmålingen i klær uten metall, unnlat f.eks. BH med bøyle, belte med nitter, jeans og liknende. Før undersøkelsen vil du bli målt og veid. Selve undersøkelsen foregår ved at du ligger på en benk mens et røntgenapparat tar bilder av skjelettet i hofter, nedre del av ryggen og noen ganger av underarmen. Vi tar også et røntgenbilde av ryggen fra siden, dette for å se etter eventuelle brudd i ryggen. Selve undersøkelsen tar ca. 15 minutter. I forbindelse med undersøkelsen vil vi be deg utfylle en rekke spørsmål på en PC, disse spørsmål er relevante for din skjeletthelse og hjelper oss i vurderingen av målingen og hvilken behandling du eventuelt skal tilbys.
Etter undersøkelsen skal du ta blodprøver. Omtrent 2 uker etter målingen har vi svar på blodprøver og du blir satt opp til en telefontime med sykepleiere eller lege som vurderer bildene og tilleggsopplysningene som er gitt. Dersom vurderingen er at du trenger behandling, kommer vi med forslag til hva som bør gjøres.
En rapport med resultater av undersøkelsen og blodprøver blir sendt til din fastlege og den som henviste deg til beintetthetsmålingen. Du kan lese rapporten i journalen din på Helsenorge dersom undersøkelsen foregår på sykehus. Det videre forløpet kan variere avhengig av om det er behov for videre utredning.
Dersom osteoporose påvises vil du få anbefaling om behandling. Dette for å minske faren for senere brudd. Det samme gjelder om du har hatt ett eller flere brudd etter fall fra egen høyde eller tilsvarende. Det vil oftest være du og din fastlege som planlegger behandlingen og oppfølgningen av osteoporose.
Behandling
Behandling av osteoporose har som mål å styrkje beinvevet og minske risiko for nye brot. Behandling kan innebere både endring av livsstil og medikament mot beinskjørheit. Ved osteoporose som kjem av annan sjukdom, rettar behandling seg også mot den aktuelle sjukdommen.
Det er årsaka til osteoporosen som er avgjerande for kva lege som følgjer deg opp i starten av behandlinga. Det kan vere fastlege, ortoped, spesialist i revmatologi eller spesialist i endokrinologi. Dette vil du få meir informasjon om etter utgreiinga.
Ikkje-medikamentelle tiltak (ting du kan gjere sjølv)
Fysisk aktivitet kan ha gunstig innverknad på skjelettet, styrkje musklar og redusere tendensen til å falle. Kosthaldet er viktig, særleg er det viktig med nok kalsium og vitamin D. Tilskot med kalsium og vitamin D kan vere nødvendig. Røyking og overforbruk av alkohol har negativ verknad på beinvev, og røykjeslutt og reduksjon av alkoholinntak er viktig. Tiltak for å førebyggje fall (som til dømes undersøking av synet, fjerne snublefeller i heimen, blodtrykksmåling og gjennomgang av medikament hos fastlege) og dessutan eventuelt hoftevernarar kan vere nyttige for dei som er ustøe til beins.
Medikamentell behandling
Tilskot av kalsium og vitamin D er ofte nødvendig. Vanlegvis blir behandling starta med bisfosfonater. Bisfosfonater hemmar nedbryting av beinvev og aukar beintettleiken ved at meir kalk blir bunden til skjelettet. Døme på slike midlar er alendronat, risedronat og zoledronat (Aclasta). Alendronat og risedronat er tablettar som blir tekne ein gong i veka, medan zoledronat (Aclasta) blir gitt intravenøst éin gong i året eller sjeldere.
Det er viktig at du tek tablettane nøyaktig som det står i rettleiinga og at du ikkje utelèt dei enkelte gonger. Dette for at medisinen skal verke best mogleg. Andre medikament kan vere aktuelle ved biverknader eller utilstrekkeleg effekt av bisfosfonater eller ved svært alvorleg osteoporose. Teriparatide (Forsteo eller Terrosa blir gitt som daglege sprøyter i inntil 2 år) aukar mengda bein i skjelettet. Denosumab (Prolia, blir gitt som sprøyter éin gong i halvåret) verkar tilsvarande som bisfosfonater. Romosozumab (Evenity, månadlege sprøyter i 12 månadar) både hemmar nedbryting og aukar oppbygging av beinvev.
Hjelper behandling?
Medikament kan redusere risiko for nye brot med inntil 50 prosent. Dette betyr at dersom risikoen er låg i utgangspunktet, kan ein ikkje forvente så stor tilleggseffekt. Hos ei gruppe med høg risiko for nye brot (til dømes eldre kvinner med tidlegare brot og påvist osteoporose) vil 50 prosent nedgang i risiko ha mykje å seie.
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierOppfølging
Oppfølging av osteoporose skjer enten hos den som har startet behandlingen, for eksempel i sykehus, hos privatpraktiserende spesialist eller hos fastlege. Noen ganger anbefales kontroll av beintettheten etter 2-5 år med samtidig vurdering av behandlingsopplegget.
For mange er det nok å behandle osteoporose med medikamenter i 3-5 år og deretter kontrollere beintettheten med jevne mellomrom for å se om det er nødvendig å starte behandlingen igjen. Noen har nytte av lenger behandling, mens andre klarer seg kun med en engangsdose med zoledronat. Hvor lang behandling du skal ha vil fastlegen eller den som har iverksatt behandlingen ta stilling til.
Kontakt
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Klinikk for revmatologi, poliklinikk og forskning
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Diakonveien 12, 0370 Oslo
Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo
Transport
Nyheter
Kurs
- Benskjørhet – OsteoporoseTilbudet passer for deg som har osteoporose og dine pårørende/nærstående. Kurset foregår på dagtid fordelt på to dager, fem timer første dagen og tre timer andre dagen.Benskjørhet – Osteoporose24.januar2025Flere datoer