Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

OA-AID anvendbarhetsstudie

I denne studien skal vi undersøke anvendbarheten av en informasjonsapp for personer med kneartrose som henvises til vurdering på Diakonhjemmet sykehus.

Om studien

Hensikten med denne studien er å gi personer med kneartrose tilgang til informasjon om artrose og anbefalt behandling i forkant at konsultasjon. I denne studien skal vi teste anvendbarheten av en nyutviklet app med en 8-ukers intervensjon som består av videoer informasjon om artrose og anbefalt behandling, samt instruksjon i treningsøvelser (GENUS-appen). Totalt 20 pasienter henvist til Diakonhjemmet sykehus grunnet kneartrose vil bli rekruttert til studien. Data i studien vil innhentes via spørreskjema (fra app og Nettskjema), intervju og fra pasientjournal. Det vil undersøkes anvendbarhet av intervensjonen (etter 8 uker) og av oppfølgingen (frem til og med konsultasjon). Mål med appen er å bedre helsekompetanse og samvalgsprosessen i forbindelse med konsultasjon i spesialisthelsetjenesten.

Denne studien er en del av et større prosjekt (remedy-senter.no/project/oa-aid)

Vitenskapelig tittel

Evaluering av anvendbarhet av informasjonsappen Genus for pasienter med kneartrose

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 16.12.2024 fram til 01.02.2025

Hvem kan delta?

Pasienter som henvises til Diakonhjemmet sykehus for vurdering grunnet kneartrose kan delta i studien. Aktuelle deltakere må være 50 år eller eldre og henvises for vurdering av kneartrose. Dersom man skal vurderes for allerede innsatt protese, har andre alvorlige sykdommer eller kognitiv svikt, er det ikke mulig å være med. Deltakelse krever også at man kan norsk og at man har tilgang til en smarttelefon.

For at du skal bli vurdert som deltaker i en klinisk studie, må vanligvis din behandlende lege sende en forespørsel til det sykehuset som er ansvarlig for studien. Du må også passe inn i de kriteriene som forskerne har satt for å velge ut pasienter til sine studier.

Pasienter som er 50 år eller eldre og diagnostisert med kneartrose er aktuelle for studien. Disse må henvises til Diakonhjemmet sykehus grunnet vurdering av sin kneartrose. Pasienter er ikke aktuelle dersom de allerede har innsatt protese i aktuelt ledd, eller har annen alvorlig sykdom eller kognitiv svikt som gjør det vanskelig å bruke/følge informasjon og trening i appen.

Hva innebærer studien?

Vær oppmerksom

Fordelen ved å være med i studien er at du vil få tilgang til informasjon, trening og råd/tips som er anbefalt for personer med kneartrose. Dette kan bidra til å øke din helsekompetanse i forkant av konsultasjon ved sykehuset og bedre samvalg om videre behandling.

En mulig ulempe er at du kan oppleve litt økte smerter/stølhet i og rundt kne når du starter opp med treningsøvelser dersom dette er øvelser du ikke er vant til å gjøre.

Kontaktinformasjon

Prosjektleder Anne Therese Tveter: a.t.tveter@medisin.uio.no