Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Dette bør du vite om benskjørhet

På den internasjonale benskjørhetsdagen 20. oktober lanserer sykehuset ny pod-episode. Overlege Birgitte Nellemann forklarer hva man selv kan gjøre for å bevare god skjeletthelse. En av tingene er å unngå elektriske sparkesykler.

Publisert 30.10.2023
Sist oppdatert 02.04.2024
En person som smiler for kameraet
– Benskjørhet er langt vanligere enn mange vet. Mange brudd kan unngås dersom folk blir diagnostisert og får behandlingen vi kan tilby, sier revmatolog Birgitte Nellemann.

​Episode 13 i sykehusets podcast «Min sykehushverdag»​ er viet osteoporose, også kjent som benskjørhet. Det er langt vanligere enn mange vet. Halvparten av alle kvinner og hver fjerde mann kommer før eller senere i livet til å brekke et ben i kroppen på grunn av benskjørhet.  

– Skjelettet skal tåle at man faller fra egen høyde. Gjør den ikke det er du sannsynligvis benskjør, forklarer revmatolog og stipendiat Birgitte Nellemann på Senter for ortopedi og revmatologi (SOR).

Lytt til episoden på Spotify eller Apple Po​dcasts


Finnes god behandling​

​Nellemann er en av flere dedikerte osteoporose-eksperter på sykehuset. I episoden forteller hun om hvordan hun i noen tilfeller må bruke hele sin kommunikative verktøykasse for å overbevise pasienter om at de vil ha god nytte av behandling mot benskjørhet. Særlig yngre pasienter kan reagere med skam eller fornektelse når de får diagnosen.

 

Kurs for benskjøre

​Sykehuset har et sterkt tverrfaglig team i diagnostisering og behandling av benskjøre. Sykehuset er også det eneste sykehuset i regionen som arrangerer to-dagerskurs for benskjøre. Med god kunnskap om årsaker og behandling og instruksjon i hva benskjøre selv kan gjøre, kan man unngå mange brudd.

Les mer om kursene

 

Åpent seminar om benskjørhet 30. oktober

Benskjørhet er også tema på sykehusets neste åpne seminar for befolkningen. På seminaret «Vi lar oss ikke knekke» inviteres publikum til å høre Birgitte Nellemann, fysioterapeut Randi Marie Sørland og klinisk ernæringsfysiolog Heidi Hatledal Henanger snakke om benskjørhet. Velkommen 30. oktober kl. 18-19.30 i DBL-auditoriet på Steinerud.

Les mer om seminaret

 

– Takk for at du lytter til den aktuelle episoden og forteller i nettverket ditt om både sykehusets podcast «Min sykehushverdag» og om dette åpne seminaret. Hvis du i tillegg melder interesse for seminaret på sykehusets Facebook-arrangement, bidrar du til å fylle auditoriet nok en gang. Vi ønsker å nå ut til flest mulig med profilering av sykehusets ekspertise, sier kommunikasjonssjef Pernille Lønne Mørkhagen.

Lytt til alle episodene på Spotify eller Apple Podcasts