Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Elisabeth Mulrooney

Doktorgrad om smerte ved håndartrose: Betydningen av biopsykososiale faktorer

Fysioterapeut Elisabeth Mulrooney (PhD) ved Diakonhjemmet sykehus har forsket på sammenhengen mellom smerte og biologiske, psykologiske og sosiale faktorer hos pasienter med håndartrose.

Publisert 11.12.2024
En gruppe mennesker som poserer for et bilde
Elisabeth Mulrooney har oppnådd doktorgraden. Forskningsarbeidet viser stor sammenheng mellom smerte og biopsykososiale faktorer. Her sammen med sine veiledere, fra venstre, Tore K. Kvien, Karin Magnusson, hovedveileder Ida K. Haugen, Elisabeth Mulrooney, Hilde Berner Hammer og Hanne Dagfinrud.

Doktorgradsarbeidet utforsker hvordan grad av artrose, sensitisering, sykdomsbyrde, angst, depresjon og mestringsevne kan påvirke smerteopplevelsen hos personer med denne tilstanden.

Avhandlingen har tittelen, “Pain in hand osteoarthritis in a biopsychosocial framework.” Smerte er et dominerende symptom ved artrose og har stor innvirkning på pasientenes livskvalitet.

Håndartrose er en tilstand det finnes begrenset kunnskap om, og behandlingsmulighetene er få. De som har det oppfordres til egentrening. I tillegg kan de ta smerte- og betennelsesdempende legemidler. Flere får også tilpasset ortoser. Det er hjelpemidler som kan avlaste smerte, bedre funksjonen eller hjelpe til med å rette opp en feilstilling.

Biopsykososiale faktorer og smerteopplevelse

Mulrooneys funn viser at pasienter med høy grad av angst, depressive symptomer og katastrofetanker opplever mer smerte enn dem med lavere grad av disse faktorene.

Hun fant også at personer med høy grad av annen sykdomsbyrde opplevde mer smerte enn de uten tilsvarende sykdomsbyrde.

Det ble identifisert fem mulige undergrupper av pasienter, basert på biologiske, psykologiske og sosiale faktorer. Pasienter med høyt stressnivå, dårlig søvn og flere samtidige sykdommer opplevde betydelig mer smerte enn de som hadde alvorligere leddskader, men ellers lav sykdomsbyrde.

 

En mann som smiler til kameraet
Elisabeth Mulrooney har oppnådd doktorgraden. 

– Vi kan ikke konkludere om disse faktorene er årsaker til eller konsekvenser av smerte, men våre funn indikerer at biopsykososiale faktorer, hver for seg eller i samspill, kan forverre smerteopplevelsen hos personer med håndartrose, forklarer Mulrooney.

Hun mener at resultatene tydelig viser behovet for individuelt tilpasset behandling.

– Vi må finne risikofaktorene som kan påvirkes og hjelpe pasientene med dem, sier Mulrooney.

Denne forskningen kan få konsekvenser for hvordan smertebehandling tilpasses individuelt hos pasienter med håndartrose, og den gir viktige perspektiver for fremtidige studier.

Nor-Hand-studien

Forskningsprosjektet er en del av Nor-Hand-studien. Den observasjonelle kohortstudien av menn og kvinner med håndartrose er fulgt ved Diakonhjemmet sykehus siden 2016. Studien har samlet omfattende informasjon om smerteopplevelse, inkludert psykologiske faktorer, smertefølsomhet og tilleggssykdommer.

Doktorgradsprøven

Tittel på prøveforelesningen: “The role of metabolic syndrome in hand OA. Underlying mechanisms and potential treatment”

Veiledere:

Hovedveileder Ida K. Haugen. Biveiledere Hanne Dagfinrud, Hilde Berner Hammer, Karin Magnusson, Tore K. Kvien

Bedømmelseskomité:
Første opponent: Førsteamanuensis Lisa Carlesso, McMaster University, Canada
Andre opponent: Professor Martin van der Esch, Amsterdam University of Applied Sciences, Nederland
Leder av komiteen: Førsteamanuensis Maren Falch Lindberg, Universitetet i Oslo

Disputasleder:
Stephan Röhrl, Universitetet i Oslo

Avhandlingen er finansiert av Helse Sør-Øst og utgår fra Universitetet i Oslo i samarbeid med Diakonhjemmet sykehus, som også har stått for datainnsamlingen gjennom Nor-Hand-studien.

 

Les også på UiOs nettsider!

 

En gruppe mennesker som poserer for et bilde
Elisabeth Mulrooney sammen med bedømmelseskomiteen, disputasleder og hovedveileder.